Vokietijos programinės įrangos kompanija „Transporeon“, stebinti daugiau nei 100 000 logistikos paslaugų teikėjų pateikiamus krovinių srautų ir tarifų duomenis realiu laiku, pranešė, kad „dramatiškas skaičius“ ekspeditorių per pastarąsias dvi savaites atsisakė gabenti krovinius į JK, nepaisant to, kad sutartys jau pasirašytos.

Šios kompanijos – priimančios ir išsiunčiančios prekes kitų firmų vardu – yra sunerimusios, kad negalės sugrįžti su vadinamąja atgaline apkrova arba kad bandydamos išvykti iš Didžiosios Britanijos gali įstrigti eilėse.

Krovinių iš Prancūzijos į Didžiąją Britaniją atmetimo procentas praėjusią savaitę išaugo beveik trigubai (lyginant su trečiojo ketvirčio vidurkiu) ir padvigubėjo maršrutams iš Vokietijos: transporto paklausa siuntoms Prancūzija-Britanija sumažėjo 68 proc., o Vokietija-Britanija – 71 proc.

Ekspeditoriai paprastai būna mažiau užimti per Kalėdas, kai vairuotojai atostogauja, o įmonės uždaromos, ir buvo tikimasi, kad šiais metais nuosmukis bus akivaizdesnis po to, kai trečiąjį ketvirtį įmonės sukaupė atsarginių dalių, maisto ir gamybos medžiagų. Vis dėlto Oliveris Kahrsas iš „Transporeon“ teigia, kad vien šie veiksniai negali paaiškinti paklausos sumažėjimo.

„Kai sunkvežimiai įstrigo ir nebegalėjo kirsti kanalo, tai buvo nepaprasta situacija, nepanaši į tai, su kuo susidūrėme praėjusiais metais“, – sako jis. Didesnį atmetimo procentą O. Kahrsas sieja su praėjusios savaitės Doverio chaosu, taip pat minėdamas susirūpinimą, kad po to, kai JK ketvirtadienį paliks bendrąją rinką ir muitų sąjungą, eilių pasienyje gali susidaryti ir daugiau.

JK vyriausybė vis dar tvarkosi su Kento suirute, kilusia po to, kai Prancūzija 48 valandas blokavo kanalo eismo srautą, kad sumažintų „Covid-19“ plitimą.

Antradienio laiške prekybos grupė „Logistics UK“ perspėjo, kad adekvačių tualetų ir karšto maisto trūkumas Doverio uoste blokados metu buvo „nacionalinė gėda“ ir pridūrė, kad jei chaosas pasikartos ir sausio 1 d., „šis rūpesčio vairuotojų gerove trūkumas gali turėti įtakos ES vežėjų norui siųsti savo vairuotojus į šią šalį“.