Bet ar visa tai reiškia, kad turėtume susilaikyti nuo derybų ir klausinėjimų dėl uždarbio? Tikrai ne.

Tarptautinės darbo organizacijos (TDO) duomenys rodo, kad dėl COVID-19 prarandamos darbo vietos jau smukdo atlyginimus, o moterims tenka daug skaudesnis smūgis. Tikra tiesa, kad daugelis bendrovių pirmąjį 2020 metų pusmetį mažino išlaidas, kur galėjo. Tad nesunku suprasti, kodėl šiuo metu nesiryžtama prašyti didesnio atlyginimo.

Bet štai koks dalykas: darbdaviai vis tiek sutiks mokėti už talentingą, profesionalų specialistą.

Aš buvau atleistas 2020 metų kovo pabaigoje, ir nedelsdamas leidausi į darbo paieškas Jungtinėje Karalystėje – tuo metu, kai technologijų sektoriuje darbais nesnigo. Bet aš pastebėjau vieną įdomią tendenciją: už laisvas darbo vietas buvo sutinkama mokėti pagal aukščiausio lygio rinkos skalę. Dėl etatinio darbo pasiūlymų, kurių sulaukdavau, aš derėjausi kaip įprastai ir nesulaukiau nė menkiausio pasipriešinimo. Tą patį galima pasakyti ir apie konsultacinį darbą, kurio ėmiausi ieškodamas darbų.

Mano sėkmingos pastangos spustelėti įmones, siūlančias darbo vietas, man parodė, kad net šiais nelengvų išbandymų laikais darbdaviai vis tiek yra linkę negailėti išlaidų talentingiems specialistams. Britų įmonės, iš kurių teisiškai reikalaujama skelbti duomenis apie vyrų ir moterų darbo užmokesčius, turi papildomą paskatą siekti, kad moterų darbas, lyginant su vyrais, nebūtų nepakankamai apmokamas.

Tačiau labai svarbus pats derybų pobūdis. Svarbiausia per derybas – pateikti įtikinamą argumentą. Be to, yra dar keletas aspektų, į kuriuos būtina atsižvelgti joms ruošiantis.

Pasinaudokite savo padidėjusia atsakomybe. Kalbėjausi su keliomis moterimis-specialistėmis Jungtinėje Karalystėje, kurioms pavyko pasinaudoti pandemijos sukeltais pokyčiais, pavyzdžiui, gerokai atsakingesnėmis savo pareigomis, išsiderėti aukštesnį postą ir net didesnį atlygį. Jos pateikė svarų argumentą: esą tam, kad patenkintų ir viršytų lūkesčius, jos turi būti atitinkamai ir atlyginamos. Galbūt tokių laimės kūdikių buvo tik saujelė, bet šie pavyzdžiai padeda suprasti, ko galima būtų pasiekti.

Daugelis iš mūsų netruko pastebėti, kad esant mažesnėms darbo apimtims, stengiamės padaryti kuo daugiau. Nors bendrovės visomis išgalėms stengiasi patenkinti klientų poreikius ir pasiekti ambicingus tikslus, būtent mes, darbuotojai, įdedame daug pastangų, kad tikslai būtų įgyvendinti.

Neleiskite, kad šis darbas liktų nepastebėtas. Jums tai labai padės kuriant įtikinamą istoriją apie tai, kaip jūs reagavote per pandemiją. Pateikite išaugusią atsakomybės naštą kaip savaime suprantamą dalyką. Be užuolankų pasakykite, jog ir toliau dirbsite kaip dirbę – ir kad už jūsų paslaugas turi būti atlyginta atitinkamai, pagal rinkos kursą. Aiškiai pareikškite, kad algos padidinimas garantuotai padidintų jūsų motyvaciją bei rezultatus.

Įpraskite diskutuoti atlygio už darbą klausimais per metinę savo veiklos atestaciją. Nemažai žmonių per tokias atestacijas nekelia algos klausimo. Bet atestacija – metas pateikti jūsų pasiektus rezultatus ir atkreipti dėmesį į tas sritis, kur sukūrėte papildomą vertę. Tokio pokalbio metu turi būti nagrinėjamas ir teisingos kompensacijos-atlygio klausimas.

Tad nedvejokite. Pasakykite savo vadovui nedelsdami, kad norėtumėte skirti laiko pokalbiui apie savo veiklą ir atlyginimą. Nusiųskite jam internetu savo pagrindinių pasiekimų aprašą ir prašymą pakelti algą dar prieš susitikimą, kad jis spėtų sutelkti savo mintis ir susisiekti su personalo skyriumi ir įvertinti, kiek tai yra įmanoma. O patį pokalbį traktuokite kaip tam tikrą bendradarbiavimo formą.

Pagaliau juk jūsų tiesioginis vadovas turės savo vadovams pagrįsti jūsų prašymą, o tam, kad jis gautų palaiminimą iš aukštesnių instancijų, natūralu, kad norėsite jiems šiame kelyje padėti. Net jei jis iš pradžių prieštarautų jūsų prašymui, išsakykite savo dėkingumą už jo įdėtas pastangas ir paramą.

Pasiruoškite neigiamam atsakymui. Kruopščiai apsvarstykite visus prieštaravimus, kuriuos jums pateikia jūsų tiesioginis vadovas. Būkite nusiteikę bendradarbiauti, ne kovoti: mėginkite suprasti, ar jie priešinasi dėl to, kad jiems bus nelengva kreiptis su tokiu prašymu į aukštesnę vadovybę (galbūt jie dabar turi svarbesnių problemų), ar dėl to, kad iš tiesų tam nėra pakankamo biudžeto. Jeigu tai pirmasis atvejis, prašykite patarimų dėl veiksmingos strategijos. Kada bus tam labiau tinkamas metas?

Antruoju atveju, reikalaukite daugiau skaidresnės informacijos apie tai, kaip bendrovė ketina atlyginti darbuotojams už darbą. Daugelyje bendrovių didžioji 2020 m. išlaidų dalis faktiškai įtraukta į 2019 metų biudžetą, bendrovėms atidedant dalį lėšų atlyginimams už pasiekimus. Tokiu atveju, „nėra biudžeto“ iš tiesų reiškia „nenorą leisti tai, kas liko biudžete“. Paprašykite savo tiesioginio vadovo padėti jums suprasti tokį pasipriešinimą ir nebijokite pateikti nepatogius klausimus, reikalaujančius konkretaus atsakymo.

Būkite kūrybingi. Jeigu bendrovė iš tiesų išlaiko stabilius atlyginimus ir tikrai negali jums padidinti atlygio, mąstykite kūrybiškai. Kas dar jums svarbu, kad išliktumėte motyvuoti savo karjeroje? Galbūt galėtumėte paprašyti lėšų mokymams, kvalifikacijos kėlimui. O gal verta mėginti paprašyti daugiau apmokamų atostogų ir lankstesnių darbo valandų.

Pandemija mūsų karjeras pakreipė tokiomis kryptimis, kokiomis nė neįsivaizdavome. Bet saujelei laimingųjų ji sukūrė ir galimybių kelti savo pareigybinį statusą ir algą.