Pagal naują ES Skaitmeninių rinkų aktą kompanijoms, kurios patenka į vadinamųjų „skaitmeninės prieigos valdytojų“ kategoriją, savo valdomose platformose nebebus leidžiama reitinguoti savo pasiūlymų aukščiau už konkurentų arba naudoti konkurentų duomenų su jais varžantis, teigiama antradienį pasirodžiusiame reglamento pasiūlyme.

Tokios kompanijos kaip „Amazon.com Inc“, „Apple Inc.“ ar „Alphabet Inc.“, priklausanti „Google“, nepaklususios gali sulaukti baudų, siekiančių net 10 proc. jų pajamų, o pakartotinai taisykles pažeidusią kompaniją gali būti įsakyta parduoti, kaip jau buvo teigiama pirmadienį paskelbtame „Bloomberg“ pranešime. Skaitmeninės prieigos valdytojos taip pat turės informuoti reguliavimo institucijas apie smulkesnius įsigijimus, kurie kitu atveju liktų už tradicinių susijungimų peržiūrų ribų.

Be to, atskirame Skaitmeninių paslaugų akte gali būti numatytos net 6 proc. baudos socialinės žiniasklaidos platformoms nuo jų gaunamų pajamų, jei jos nepaklūsta įsakymams pašalinti terorizmo propagandą ar kitus neteisėtus įrašus, taip pat nepaiso kitų įsipareigojimų, tokių kaip sisteminės rizikos savo svetainėms peržiūra. Šių metų pradžioje bloką palikusi Jungtinė Karalystė antradienį taip pat paskelbė panašias taisykles.

„Šios dienos pasiūlymais mes organizuojame skaitmeninę erdvę ateinantiems dešimtmečiams“, – pabrėžė ES pramonės komisaras Thierry Bretonas.

Šie reglamentai – vieni iš griežčiausių technologijų taisyklių rinkinių, kuriuos siūlo ES, o jais siekiama panaikinti netinkamą galingų platformų elgesį, kuris, jų manymu, kelia grėsmę bloko visuomenei ir ekonominėms rinkoms. Reglamentai galėtų sutrukdyti platformoms patekti į naujas rinkas ir griežtai kontroliuoti tai, kaip jos kuria naujas paslaugas.

Kai kurie technologijų sektoriaus atstovai jau reiškia susirūpinimą.

„Artimiausiomis dienomis atidžiai peržiūrėsime komisijos pasiūlymus, tačiau mums kelia nerimą tai, kad jie atrodo skirti kelioms konkrečioms kompanijoms ir apsunkina naujų produktų kūrimą, o tai gali neigiamai atsiliepti Europos smulkiajam verslui“, – pažymėjo „Google“ vyriausybės reikalų ir viešosios politikos viceprezidentas Karanas Bhatia.

Komisija atsisakė išvardyti kompanijas, kurios bus priskiriamos prie skaitmeninės prieigos valdytojų, tačiau antradienį atskirai paskelbtoje vidaus apžvalgoje pateikė nesąžiningų praktikų sąrašą, paremtą tiek antimonopoliniais tyrimais, tiek skundais, kuriuos pateikė respondentai, atsakydami į ES apklausą.

Tyrime, be visų kitų, išvardytos nesąžiningos „Apple“ programėlių parduotuvės ir „Booking.com“ sutarčių sąlygos, taip pat antikonkurencinis „Amazon“ trečiųjų šalių duomenų naudojimas savo prekyvietėje. Taip pat pažymima, kad „Apple“, „Amazon“ ir „Booking“ galimai užsikelia per didelius komisinius mokesčius.

„Apple“ atsisakė komentuoti ES pasiūlymus. „Booking“ į prašymą pakomentuoti atsakė ne iš karto. „Amazon“ pasiūlė perskaityti tinklaraščio įrašą, kurį bendrovė publikavo prieš antradienį paskelbiant pasiūlymus, pabrėždama, kad tos pačios taisyklės turėtų būti taikomos visoms kompanijoms.

ES pareigūnai teigia, kad skaitmeninės prieigos valdytojų reguliavimo aktas papildys antimonopolinius įstatymus ir, kaip tikimasi, pagreitins tyrimus, priversdamas didžiuosius žaidėjus neužsiimti antikonkurenciniu elgesiu, užuot versdamas antimonopolinių teisių vykdytojus įrodinėti, kad jų praktika pažeidžia įstatymus.

Pagrindiniai Skaitmeninių rinkų akto punktai

  • Kompanijos bus priskiriamos skaitmeninės prieigos valdytojų kategorijai, atsižvelgiant į jų įtaką ES rinkai, tai, ar jos siūlo paslaugas, kurios teikia svarbią prieigą prie vartotojų, ir ar jos „naudojasi išskirtine padėtimi“ rinkoje.
  • Spręsdama dėl skaitmeninės prieigos valdytojų, ES taip pat atsižvelgs į kompanijos pajamas, rinkos kapitalizaciją, vartotojų ir verslo vartotojų skaičių.
  • Skaitmeninės prieigos valdytojams nebus leidžiama savo paslaugų reitinguoti palankiau arba naudoti turimų duomenų apie savo verslo vartotojus, siekiant su jais konkuruoti.
  • Kompanijos taip pat turės suteikti vartotojams galimybę atsisakyti asmeninių duomenų naudojimo visose paslaugose bei leisti verslo vartotojams siūlyti tuos pačius produktus skirtingomis kainomis ir sąlygomis nei tos, kurios nurodytos platformoje.
  • Skaitmeninės prieigos valdytojai taip pat privalės pasiūlyti sąžiningas sąlygas verslo vartotojams, naudojantiems jų platformas, pvz., programėlių parduotuvėms, bei suteikti išoriniams paslaugų teikėjams prieigą prie technologijų kompanijos naudojamos techninės ir programinės įrangos bei jų sąveikos.
  • Skaitmeninės prieigos valdytojai taip pat privalės informuoti apie planuojamus įsigijimus, įskaitant smulkius, kurie kitu atveju liktų už tradicinių susijungimų peržiūrų ribų.
  • Baudos už taisyklių nesilaikymą neviršytų 10 proc. kompanijos pajamų, arba 1 proc. už labiau procedūrinių klausimų pažeidimą.
  • „Sistemingo nesilaikymo“ atvejais ES galėtų nurodyti priimti paslaugos teikimo pakeitimus, kraštutiniu atveju – struktūrinį atskyrimą arba perleidimą Europos ribose.

Kompanijos iš dalies bus laikomos skaitmeninės prieigos valdytojomis, jei jų metinės pajamos Europoje per pastaruosius trejus metus buvo lygios arba viršijo 6,5 milijardo eurų, arba jei jų vidutinė rinkos kapitalizacija per praėjusius finansinius metus siekė mažiausiai 65 milijardus eurų, o pati kompanija teikia būtinąsias paslaugas mažiausiai trijose Europos šalyse.

ES taip pat teigė, kad bus nagrinėjama, ar kompanija kontroliuoja platinimą verslo vartotojams, atsižvelgiant į tai, ar platforma Europoje per mėnesį turi daugiau kaip 45 milijonus aktyvių galutinių vartotojų ir daugiau kaip 10 000 aktyvių verslo vartotojų per metus.

Pagal Skaitmeninių paslaugų aktą platformoms, atsižvelgiant į jų dydį, tektų slenkanti įsipareigojimų skalė. Ypač didelės internetinės platformos turės laikytis papildomų taisyklių, įskaitant socialinės žalos rizikos įvertinimą, kaip antai manipuliavimą jų sistema, siekiant platinti neautentišką medžiagą.

Teisės akte taip pat paaiškinta, kad platformos nebus atsakingos už jokį jų svetainėse skelbiamą turinį, nebent jos apie tai būtų informuotos. Jei platforma proaktyviai identifikuos neteisėtą medžiagą ir ją pašalins, jai nebus taikoma didesnė atsakomybė, pabrėžė ES.

Komisijos pasiūlymams dar teks sulaukti kitų bloko įstatymų leidybos institucijų patvirtinimo, įskaitant Europos Parlamentą ir Europos valstybių narių tarybą, kad jie taptų įstatymu.