Demokratai, laimintys kontrolę JAV Senate, Jungtinių Valstijų-Kinijos detantas, pakurstantis juanio vertės šuolį iki 6 juanių už vieną JAV dolerį, arba naftos kainų krytis iki 20 JAV dolerių už barelį. Tai tik keletas iš aštuonių „neįtikimų“ scenarijų, kurie galėtų apversti aukštyn kojomis rinkas, finansinių rinkų staigmenų ataskaitoje teigia Ericas Robertsenas, banko „Standard Chartered“ pasaulinių tyrimų vadovas.

Pandemija nebuvo numatyta daugelio praėjusių metų analogiškuose sąrašuose, bet pasaulinės rinkos didžiąja dalimi atsigavo nuo sukrėtimo, padedamos skubių fiskalinių bei monetarinių priemonių.

Investuotojai pasiekė tam tikrą konsensusą dėl augimo ir infliacijos atsigavimo 2021 metais, įžvelgdami galimą pasaulinių pajamingumo kreivių augimą, korporacinių obligacijų brangimą ir JAV dolerio smukimą.

E. Robertseno nuomone, didžiausiu smūgiu gali būti kliūtys vakcinų pristatymo procese.

Kalbant apie praėjusių metų „nenulinės tikimybės“ įvykius, E. Robertsenas pataikė į dešimtuką su savo vizija dėl Federalinio atsargų banko (FED) sprendimo mažinti palūkanų normas ir aukso kainų šuolio iki 2 000 dolerių už unciją išplėtus centrinių bankų aktyvų pirkimus. Jis labai neprašovė ir prognozuodamas S&P 500 indekso 20 proc. padidėjimą.

Žemiau pateikiami jo samprotavimai apie galimas neadekvačias rizikas 2021 metais.

1. Demokratai laimi Džordžijos valstijos vietas ir perima kontrolę JAV Senate.

Visų pirma, taikydamiesi į technologijų bendroves, demokratai inicijuoja įstatyminę darbotvarkę, kad pritrauktų daugiau mokesčių ir įgyvendintų reguliavimo pakeitimus.

Rezultatas: technologijų įmonių akcijos pinga, o JAV Iždo pajamingumas šokteli, kilus susirūpinimui dėl tiekimo.

2. JAV ir Kinija atranda bendrą dialogą.

Kinija sutinka leisti brangti savo valiutai, taip stengdamasi padidinti savo bendrovių bei vartotojų perkamąją galią.

Rezultatas: JAV dolerio/juanio kursas nukrinta iki 6.00.

3. Piniginis ir fiskalinis stimuliavimas paskatina stiprausią atsigavimą per šimtmetį.

Siekdami uždirbti pelno iš realiųjų aktyvų, investuotojai ir prekiautojai perkelia vis daugiau kapitalo į tokias rinkas kaip varis.

Rezultatas: vario kainos šokteli 50 proc.

4. OPEC skilimas.

Siekdami užlopyti fiskalinės-biudžetinės politikos spragas, naftos eksportuotojai atsisako tiekimo kvotų, ir Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) šalių bendradarbiavimas žlunga.

Rezultatas: Naftos kainos smunka iki 20 JAV dolerių už barelį.

5. Europos lūkesčiai dėl fiskalinio skatinimo subliūkšta.

Vis labiau abejojama ECB galimybėmis paremti atsigavimą dėl vykdomos nulinių palūkanų normų politikos ir balansui artėjant prie 100 proc. BVP.

Rezultatas: maždaug metų viduryje euro/JAV dolerio kursas nukrinta iki 1.06.

6. JAV Iždo sekretorė atsisako stipraus dolerio politikos.

JAV Kongresui nesėkmingai bendradarbiaujant fiskalinio paketo klausimu, išrinktoji JAV Iždo sekretorė Janet Yellen, siekdama sušvelninti finansavimo sąlygas, atsisako stipraus dolerio politikos.

Rezultatas: JAV dolerio vertė nusmunka 15 proc.

7. Besiformuojančios rinkos (angl. Emerging-market, EM) pažeidžia skolinius įsipareigojimus, reitingai mažinami.

Bendrovių skolinių įsipareigojimų nevykdymas prasideda iš lėto, o tada ši banga pereina į valstybės remiamas struktūras, dėl ko galiausiai mažinami reitingai.

Rezultatas: EM akcijos iki antrojo ketvirčio atpinga 30 proc., ir 2021-ieji EM tampa blogiausiais metais nuo pat 2013-ųjų.

8. JAV prezidentas Joe Bidenas atsistatydina.

Nusivylęs dėl nesėkmingų pastangų sumažinti atotrūkį tarp respublikonų ir demokratų, ir spaudžiamas protestų ir socialinių neramumų, J. Bidenas atsistatydina viceprezidentės Kamalai Harris naudai.

Rezultatas: ryškios korekcijos JAV akcijų rinkoje, didėja kredito kainos skirtumai (angl. credit spreads), spartėja JAV dolerio vertės smukimas.