Kinija savo kiaulių bandas atkūrė greičiau nei tikėtasi, padidindama sojos pupelių ir kukurūzų, naudojamų gyvuliams šerti, paklausą ir kainas. Sparčiai augant bandoms, didžiausiam pasaulio vartotojui netrukus gali reikėti importuoti mažiau mėsos.

Ši dviguba dinamika – pakilusios pašarų sąnaudos ir mažesnių mėsos siuntų į Kiniją tikimybė 2021 m. – grasina sumažinti gyvulių ir paukščių augintojų pajamas JAV, Brazilijoje ir kitose šalyse, taip pat bendrovių, perdirbančių gyvulius į mėsą, pelną. Dar blogiau tai, kad augintojai patiria smūgį kaip tik tada, kai bando kilti iš koronaviruso pandemijos, kuri padidino išlaidas ir sumažino gyvulių kainas šalies viduje.

„Ateinančiais metais JAV gyvulių ir paukščių augintojai susidurs su didžiausia pašarų sąnaudų infliacija per visą dešimtmetį, o tai kels iššūkį jų gebėjimui atsitiesti po sudėtingų ir nenuspėjamų 2020 m.“, teigiama gyvulinių baltymų ekonomisto iš „CoBank ACB“ Willo Sawyerio gruodžio 10 d. ataskaitoje.

W. Sawyeris prognozuoja, kad amerikietiškos jautienos, kiaulienos ir vištienos gamintojai 2021 m. patirs 12 proc. didesnes pašarų sąnaudas nei šiais metais.

Kinija importuoja rekordinius grūdų ir sojos kiekius tuo metu, kai sausas oras grasina sumažinti Pietų Amerikos derlių, o tokiose šalyse kaip Ukraina jis buvo menkesnis nei tikėtasi. Ši sumažėjusi pasiūla yra atvirkštinė daugelį metų trukusiam grūdų ir aliejinių augalų sėklų pertekliui, padėjusiam mėsos ir paukštienos gamintojams išplėsti pajėgumus.

Tuo tarpu nerimas dėl mažėjančio mėsos eksporto į Kiniją ateinančiais mėnesiais jau pradėjo atsiliepti kainoms JAV, kur paklausa restoranuose ir įstaigose, pavyzdžiui, mokyklose, dėl pandemijos vis dar išlieka sumažėjusi.

Vyresnioji „Rabobank“ gyvulininkystės analitikė Pan Chenjun praėjusią savaitę apskaičiavo, kad kiaulienos importas Kinijoje kitais metais gali nukristi 30 proc.

Kinijos kiaulienos produkcija atsigauna po afrikinio kiaulių maro protrūkio, kuris nuo 2018 m. ėmė naikinti bandas, o kinų kiaulių ūkiai nuolat plečiasi ir modernėja. Iki „Covid-19“ pandemijos kiaulininkystės plėtra buvo „didžiulė“, teigia Hugh Welshas, „Royal DSM NV“ prezidentas Šiaurės Amerikoje. Jo kompanija turi didelį gyvulių mitybos padalinį.

Dėl šios priežasties yra „išaugusi pašarų sudedamųjų dalių paklausa, mums tai pasirodė įdomi plėtra, – telefonu sakė H. Welshas. – Tam tikru metu smarkiai išaugo baltyminių produktų paklausa.“

Silpnesnis Brazilijos realas

Brazilijoje, kuri yra didžiausia vištienos eksportuotoja pasaulyje, pašarų išlaidos patyrė papildomą postūmį: vietinės valiutos devalvaciją. Silpnesnis realas paskatino eksporto patrauklumą, todėl sojos pupelių atsargos pasiekė mažiausią lygį nuo 1999 m.

Sausra taip pat niokoja vasaros kukurūzų pasėlius pietinėje šalies dalyje – paukštienos ir kiaulienos gamybos centre. Pasak mėsos eksportuotojų grupės „ABPA“ vadovo Ricardo Santino, toks derinys pakėlė braziliškos mėsos kainas į naują lygį.

„Gamybos išlaidos patiria struktūrinius pokyčius dėl augančių pašarų sąnaudų ir didesnių išlaidų, susijusių su koronaviruso pandemija“, – praėjusią savaitę spaudos konferencijoje pažymėjo R. Santino. Paukščių auginimo kaštai per šių metų spalį išaugo 36 proc., o kiaulienos išlaidos pakilo 41 proc., nurodė „ABPA“, remdamasi Brazilijos valstybinės žemės ūkio tyrimų agentūros „Embrapa“ duomenimis.

Kinijos paklausa braziliškai mėsai išliks aukšta, ypač kiaulienai, sakė R. Santino iš „ABPA“. Kinijos kiaulienos gamyba visiškai neatsigaus iki 2025 m., o importo paklausa gali ir toliau didėti dėl augančio vartojimo, dėl kurio per penkerius metus kilo 3 milijonų tonų kiaulienos deficitas, teigė jis.

Pasak „ABPA“, kitais metais Brazilijos kiaulienos eksporto augimas sulėtės iki 10 proc., palyginti su 37 proc. 2020 m. Po stabilių 2020 m. vištienos eksportas gali išaugti net 3,6 proc., kadangi tradicinių pirkėjų, kaip antai Artimųjų Rytų šalys, ekonomikos atsigauna, o „Covid-19“ apribojimai švelnėja, pranešė grupė.

Mėsos kompanijos šiais metais išleido daugiau kaip 1 milijardą dolerių: šios išlaidos susijusios su „Covid-19“ pandemija, skerdyklose įrengiant plastikines sieneles, atliekant testus, įsigyjant apsauginę įrangą ir padidinant darbuotojų atlyginimus, pranešė lobistų grupė „North American Meat Institute“.

Paukštininkystės įmonės dažniausiai patiria visiškai tiesioginį poveikį gyvūnų pašarų sąnaudoms, nes jų auginamos ir skerdžiamos vištos priklauso joms pačioms. „Sanderson Farms Inc.“, trečioji pagal dydį JAV vištienos gamintoja, spalio mėnesį didesnes pašarų sąnaudas apibūdino kaip papildomą kliūtį, pridurdama, kad pinigų pašarams užtenka tik artimiausiam laikotarpiui. Bendrovė, pati auginanti ir didžiąją dalį savo kiaulių, apie ketvirtojo ketvirčio pajamas praneš gruodžio 17 d.

Apskaičiuota, kad pabrangę kukurūzų ir sojos pupelių pagrindo pašarai sudaro 58 proc. JAV kiaulių augintojų išlaidų, palyginus su 55 proc. prieš metus, teigia „Sterling Marketing Inc.“ prezidentas Johnas Nalivka. Pašarai šiemet sudaro apie 24 proc. išlaidų penimiems galvijams, palyginus su 18 proc. prieš metus.

„Pašarų sąnaudų situacija yra kritinė, – telefonu sakė J. Nalivka. – Panašu, kad kainos ir toliau išliks santykinai aukštos.“