Finansų rinkų ministras Peras Bolundas pranešė, kad penktadienį pradėta peržiūra turėtų būti baigta iki 2022 m. lapkričio pabaigos. Tyrimui vadovaus buvusi „Riksbank“ finansų komiteto pirmininkė Anna Kinberg Batra.

Švedija – viena pirmųjų pasaulio šalių, svarsčiusių įsivesti skaitmeninę valiutą. Jos centrinis bankas jau pradėjo bandomąjį projektą su „Accenture Plc“, siekdamas įvesti elektroninę kroną, paremtą ta pačia blokų grandinės technologija, kaip ir skaitmeninės valiutos – pavyzdžiui, bitkoinas.

Banko valdytojas Stefanas Ingvesas spalio mėnesį pareiškė, kad bet kokį sprendimą dėl elektroninės kronos išleidimo reikės priimti politiniu lygmeniu.

Kalbėdamas vyriausybės vardu P. Bolundas pabrėžė, jog „kritiškai svarbu, kad skaitmenizuotų mokėjimų rinka funkcionuotų saugiai ir būtų prieinama visiems“.

„Priklausomai nuo to, kaip kuriama skaitmeninė valiuta ir kokios technologijos naudojamos, tai gali turėti plačių pasekmių visai finansų sistemai“, – sakė jis.

„Riksbank“ spalį apskaičiavo, kad Švedijoje grynųjų pinigų naudojimas nukrito iki žemiausio kada nors užfiksuoto lygio, kadangi pandemija spartina perėjimą nuo banknotų ir monetų prie kitų mokėjimo būdų. Mažiau nei 10 proc. visų mokėjimų Švedijoje atliekama grynaisiais, rodo banko atlikti tyrimai.

Tarptautinių atsiskaitymų bankas dar 2018 m. apskaičiavo, kad Švedija yra labiausiai nuo grynųjų pinigų nutolusi visuomenė, jų naudojimą matuojant kaip procentą nuo bendro vidaus produkto.