Šią savaitę V. Putinas išreiškė nuostabą dėl staigaus kasdienių maisto produktų, tokių kaip duona ir saulėgrąžų aliejus, kainų augimo ir liepė vyriausybei parengti planą, kaip jas sutramdyti.

Ministras pirmininkas Michailas Mišustinas ketvirtadienį įsikišo su komentarais, kad maisto gamintojai, eksportuotojai ir mažmenininkai turėtų nustoti naudotis vartotojais. Pareigūnai jau svarsto kviečių eksporto mokestį bei anksčiau išsakytą pasiūlymą kitais metais keliems mėnesiams nustatyti grūdų siuntų kvotą, praneša eksporto lobistų grupė.

„Negalima pelnytis iš žmonių, – kalbėjo M. Mišustinas televizijos komentaruose per ministrų kabineto posėdį. – Tai visiškai nepriimtina tokioje sunkioje situacijoje. Būtina imtis drastiškų priemonių ir tiksliai apibrėžti kainų nustatymo būdą.“

Daugiau detalių jis nepateikė, tačiau Rusija nuo seno kišosi į kviečių rinką, taikydama apribojimus arba muitus. 2007 m. šalis įvedė eksporto mokestį, siekdama kovoti su augančiomis maisto kainomis. Šis sprendimas pakėlė pasaulines kviečių kainas iki rekordinių aukštumų. 2010 m. po prasto derliaus buvo išleistas kitas draudimas, pažabojęs atsargas ir pakėlęs kainas iki dvejų metų aukščiausio lygio.

Kol kas dar nėra aišku, kaip kviečių eksporto mokestis paveiks siuntas. Ankstesnis grūdų kvotos pasiūlymas šį sezoną buvo pakankamai švelnus, kad būtų galima tęsti normalią prekybą. Rusija jau kišasi ir į aliejinių augalų rinkas: ministras pirmininkas nuo sausio įves eksporto mokesčius saulėgrąžų sėkloms, naudojamoms saulėgrąžų aliejui spausti. Maisto kainų nustatymo taisyklių projektus numatyta pateikti pirmadienį.

Pasiūlos griežtinimas

Maisto infliacija Rusijoje lapkričio mėnesį paspartėjo iki 5,8 proc. – didžiausio prieaugio per metus nuo 2019 m. vidurio. Jungtinių Tautų pasaulinis kainų matuoklis šiuo metu yra aukščiausiame taške per šešerius metus dėl aukštos grūdų paklausos Kinijoje ir griežtėjančios pasiūlos.

Kviečių etaloniniai ateities sandoriai – kur Rusija žengia pasaulinio eksporto priešakyje – po V. Putino komentarų suaktyvėjo, nors vyriausybė kol kas nenurodė jokių pardavimo apribojimų. Vidaus kainos siekia beveik rekordines aukštumas, o vietiniai kepėjai ir mėsos gamintojai praėjusį mėnesį vyriausybės paprašė eksporto mokesčio.

Žemės ūkio ministerija nuo vasario vidurio pasiūlė kvotą, kurios apimtys būtų pakankamos toliau sklandžiai vykdyti prekybą. Silpnas rublis šiais metais padėjo paspartinti kviečių eksportą, sustiprindamas Rusijos tiekėjų konkurenciją.

„Putino komentarai sukuria šiokį tokį netikrumą, – el. laiške pripažino „StoneX“ prekių rizikos valdytojas Mattas Ammermannas. – Rinka šiuo metu yra jautri potencialiems „kas būtų, jeigu būtų.“

Rusija šiemet užaugino kone rekordinį kviečių derlių, o siūloma kvota yra gana švelni, todėl dėl tiekimo pernelyg nesijaudinama, teigė „Rabobank International“ vyresnysis analitikas Carlosas Mera. Vis dėlto pats faktas, kad V. Putinas ir M. Mišustinas apie tai kalba, reiškia, jog negalima atmesti intervencijos galimybės.

„Padėtis atrodo pakankamai sklandi, – pabrėžė jis. – Šiuo metu visa tai tėra spekuliacijos.“