Ankstyvą trečiadienio rytą 1680 „Quantum of the Seas“ keleivių – besimėgaujančių keturių dienų kruizo į niekur trečiąja diena – ir 1148 įgulos nariai buvo įspėti, kad laive aptiktas įtariamas „Covid-19“ atvejis. Kelionė buvo nutraukta anksčiau laiko, o iki jos pabaigos visi turėjo likti savo kajutėse.

Tai antrasis smūgis per keletą mėnesių po to, kai labai lauktas oro kelionių burbulas su Honkongu sprogo taip ir neįgyvendintas, palikdamas potencialius keliautojus abiejose Pietų Kinijos jūros pusėse nusivylusius: jų lūkesčiai pagaliau susitikti su šeima ir draugais nuėjo šuniui ant uodegos.

Trečiadienį popiet kai kurie laivu, dabar sugrįžusiu į Singapūro įlankos kruizų centrą, plaukę žmonės išėjo į balkonus įkvėpti gryno oro. Iki skausmo pažįstamas 2020 m. vaizdas – dar vieni plaukiojantys rūmai, stovintys uoste, izoliuoti, kol vykdomas sudėtingas kontaktų atsekimo ir testavimo procesas.

Antruoju testu buvo nustatyta, kad 83-ejų metų vyras, kurio pirmasis testas buvo teigiamas, koronavirusu vis dėlto neserga. Sveikatos apsaugos pareigūnai visgi planuoja atlikti papildomą testą, pranešė Singapūro sveikatos ministerija.

Iki trečiadienio vakaro visi keleiviai buvo išlaipinti. Prieš leidžiant išeiti iš terminalo, jiems visiems buvo atlikti testai.

„Net ankstyvomis pandemijos dienomis kruiziniai laivai kėlė aukštą protrūkių riziką, o šie savo ruožtu gali persiduoti toliau į bendruomenes, – teigia Naujojo Pietų Velso universiteto Australijoje pasaulinio biologinio saugumo profesorė Raina MacIntyre. – Šiandien pandemija yra kur kas sunkesnė nei gegužės mėnesį, kai kruizai buvo sustabdyti. Tai reiškia, kad dabar rizika įlaipinti užsikrėtusį keleivį ar įgulos narį yra žymiai didesnė.“

Nesėkmingi Singapūro bandymai atgaivinti turizmą pabrėžia sunkumus, susijusius su bet kokių kelionių atnaujinimu – net ir tokioje šalyje, kur bendruomenės infekcijų atvejai kelias savaites buvo artimi nuliui. Buvo sudaryti griežti protokolai, leidžiantys plaukti į bandomąsias keliones jūra, įskaitant išsamų įgulos ir keleivių testavimą. Kruizai, įskaitant dar vieną, kurį vykdo „Genting’s World Dream“, taip pat turėjo plaukti 50 proc. sumažintu keleiviniu pajėgumu.

Remiantis Singapūro turizmo valdybos pranešimu, gruodžio 7 d. kruiziniam laivui išplaukus iš uosto visų 2828 „Quantum of the Seas“ žmonių testai buvo neigiami. Laive buvo sustiprinta higiena ir patobulinta šviežio oro cirkuliacija.

Galiausiai visos šios ir kitos priemonės, įskaitant nuolatinį kaukių dėvėjimą, socialinį atsiribojimą ir bufetus, kuriuose patarnautojai dirba su apsauginiais kostiumais, gali pasirodyti nepakankamos kovojant su virusu, kuris vis dar siaučia Europoje ir JAV. Visame pasaulyje daugiau nei 68 milijonai žmonių buvo užkrėsti ir apie 1,6 milijono nuo jo mirė.

Singapūro prekybos ir pramonės ministras Chan Chun Singas pažymėjo, kad laive aptiktas atvejis „nebuvo netikėtas“, teigiama „ChannelNewsAsia“ pranešime, ir kad vyriausybė buvo pasirengusi tokiai situacijai. Visuomenė gali jaustis užtikrinta, kad tokius incidentus galima tinkamai suvaldyti naudojant iš anksto parengtus protokolus, pabrėžė jis.

Klumpa ne vien Singapūras. Japonijoje atsinaujinus koronavirusui, politikai ir ekspertai vis labiau pasidalija į priešingas stovyklas dėl to, kokį poveikį infekcijų plitimui daro subsidijų programa, skatinanti žmones keliauti. Populiari kampanija „Go To Travel“, siūlanti nuolaidas kelionėms, siekiant suteikti paskatą regionams, kurie labiausiai kenčia dėl turistų trūkumo, yra vienas labiausiai giriamų vyriausybės ekonomikos gaivinimo projektų. Jį labai palaikė ir ministras pirmininkas Yoshihide Suga.

Balyje planas nuo rugsėjo mėnesio vėl įsileisti užsienio turistus buvo atšauktas dėl atsinaujinusių atvejų. Tailandas, dar viena populiari turistinė šalis Pietryčių Azijoje, žengia kūdikio žingsnius, spalio mėnesį įsileidęs vos 1000 užsienio turistų, palyginti su maždaug 3,1 milijonais, kuriuos priėmė tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Didėjantis virusų skaičius Honkonge reiškia, kad oro kelionių burbulas su Singapūru neprasidės iki 2021-ųjų. Susitarimas, iš pradžių numatytas lapkričio 22 d., bus peržiūrėtas tarp Kalėdų ir Naujųjų metų.

Singapūro gyventojai nenustygsta savame kailyje ištrūkti kur nors už salos ribų: jie mielai išmėgina ir prabangias nakvynes kempinge Čiangio oro uoste, ir vienos dienos atostogas paplūdimio viešbučiuose Sentosoje, anklave netoli pietinės pakrantės.

Spalio mėnesį „Singapore Airlines Ltd.“ restorane, įsikūrusiame avialinijų „superjumbo“ lėktuve, vietos buvo išparduotos vos per 30 minučių: kai kurie entuziastai suplojo daugiau kaip 450 dolerių už vakarienę stovinčiame „Airbus SE A380“. Vyriausybė taip pat pradėjo savo vidaus turizmo kampaniją, skyrusi 240 milijonų dolerių paskatinti gyventojus keliauti ir šitaip paremti vietinį verslą.

„Žinoma, kad tai didelis nusivylimas – nusivylimas ir tiems, kas planavo vykti į Honkongą, ir tiems, kas plaukė kruiziniu laivu, – teigia Dale’as Fisheris, Singapūro nacionalinės universitetinės ligoninės infekcinių ligų gydytojas, taip pat pirmininkaujantis Pasauliniam protrūkių ir reagavimo tinklui. – Tačiau reikia tikėtis, kad viskas pasikeis, nes stengiamės keliones atnaujinti saugiai. Tik nereikėtų manyti, kad gyvename pasakoje, kai vieną dieną pabundame ir visos problemos išnyksta.“