JBS SA, didžiausia mėsos tiekėja, išsiuntė apie 8 proc. iš savo 64 400 JAV padalinio darbuotojų mokamų atostogų, nes koronaviruso atvejų skaičius spalį sparčiai pradėjo augti, penktadienį pranešė įmonės atstovas spaudai. Savo Grilio gamykloje (Kolorado valstijoje) 202 pažeidžiamiausiai grupei priklausantys darbuotojai buvo atleisti nuo darbo.

Per naujausią viruso bangą gamykla pranešė apie 32 COVID-19 susirgusius asmenis iš 3500 darbuotojų, tuo tarpu Veldo apygardoje esančioje įmonėje užsikrėtė per 4 450 žmonių, teigė JBS.

Mėsos perdirbimo gamyklos stengiasi išvengti dar vieno skausmingo veiklos sutrikimo, kokį patyrė per pirmąją pandemijos bangą, kai dėl viruso protrūkių tarp personalo gamyklas teko uždaryti, susidurta su tokiomis problemomis kaip tiekimo trūkumas, persotinta gyvulių rinka, kylančios vartotojų kainos. Pirminis protrūkis Grilyje buvo vienas iš negailestingiausių – šešios aukos, per 300 užsikrėtimų atvejų, rodo „Food & Environment Reporting Network“, pelno nesiekiančios organizacijos, stebinčios protrūkius Amerikos maisto sistemoje, duomenys.

„Nors mūsų objektuose jaučiamas tik labai ribotas poveikis gamybai, bet koks poveikis yra mūsų savanoriško sprendimo atleisti nuo darbo proceso labiausiai pažeidžiamas populiacijas rezultatas“, – teigiama JBS pranešime.

Anot JBS, nušalinusi nuo darbo proceso per 5 000 pažeidžiamų darbuotojų, ji švelnina tokio žingsnio poveikį supaprastindama prekių įvairovę. Paskerstų gyvulių lygis pastaraisiais metais išliko gana pastovus, lyginant su praėjusiais metais, nors dalis daug darbo reikalaujančių užduočių, tokių kaip kaulų atskyrimas nuo kiaulienos kumpių ar jautienos nugarinių, atidedami, nes darbuotojai koncentruojasi ties svarbiausiais darbais.

„Sudėtinga situacija visuose darbo sektoriuose, – telefonu sakė Altinas Kalo, „Steiner Consulting Group“ analitikas (Naujasis Hampšyras). – Paskersti gyvulius darbuotojų užtenka, bet gyvulių perdirbimo segmente padėtis įtempta.“

Pirmenybinė teisė į vakcinas

Padidėjus infekcijų mastui didžiojoje JAV dalyje, išaugo tolesnių trikdymų maisto pramonėse grėsmė. Per pirminį protrūkį Jungtinėse Valstijose 8 proc. atvejų buvo susiję su mėsos perdirbimo gamyklomis ir tolesniu plitimu visuomenėje, rodo Kolumbijos universiteto ir Čikagos universiteto mokslininkų tyrimas. Mėsos ir paukštienos gamybos apimtys atsigavo po smarkaus nuosmukio balandį. Darbuotojų stoka ir toliau trikdo įmonių veiklą.

Tuo tarpu JAV mėsos pramonė siekia, kad jos darbuotojai būtų įtraukti į pirmenybinius vakcinacijos sąrašus, vos tik sveikatos apsaugos darbuotojams ir ilgalaikės slaugos įstaigų globotiniams bus prieinama vakcina, ketvirtadienį pranešė Šiaurės Amerikos mėsos institutas.

Vyresnio mažiaus darbuotojų demobilizavimas nepagerina saugumo tų, kurie vis dar dirba gamyklose, sakė Kim Cordova, „United Food & Commercial Workers Local 7“ vadovė, raginanti imtis papildomų priemonių, tokių kaip nemokamas kasdieninis testavimas darbo vietoje.

„Dabar svarbu, kad apsaugotume mūsų profsąjungos brolių ir seserų gyvybes Grilyje ir visoje šalyje, nes būtent šie darbuotojai uždirba šioms bendrovėms pelną“, – sakė K. Cordova.

Anot JBS, ji aktyviai bendradarbiauja su sveikatos apsaugos departamentais ir profsąjungos partneriais, kad galėtų tinkamai koordinuoti vakcinacijos procesą, kai tik vakcinos taps prieinamos pagrindinių kategorijų darbuotojams. Bendrovė teigia taikanti nemokamą besimptomių komandos narių priežiūros tikslais atliekamą testavimą, iki šiol ji jau yra atlikusi per 20 000 testų.

Pagrindinės bendrovės akcijos San Paule, gruodžio 4 dienos 14. 41 val. duomenimis, atpigo 1,3 procento.