Malonaus skonio arabikos pupelės, kurias Brazilija tiekia daugybei pirkėjų, įskaitant „Starbucks Corp.“, lapkritį nesulaukė atokvėpio, nes kritulių kiekis nesiekė vidurkio, o vietiniams ūkininkams mokamos kainos artėja prie rekordinio lygio, pranešė pagrindinis šalies augintojų kooperatyvas „Cooxupe“.

„Lietūs buvo siaubingi, gerokai mažesni už vidurkį“, – interviu sakė „Cooxupe“ komercijos direktorius Lucio Diasas, pridurdamas, kad poveikis gali tęstis iki 2022 m. sezono. – Padėtis kelia rimtą susirūpinimą.“

Nors buvo tikėtasi, kad Brazilijos kavos produkcija po šių metų rekordo sumažės, nes arabikos medžiai įžengia į dvejų metų ciklo mažesnio derlingumo fazę, sausi orai gali sustiprinti nuosmukį prieš galimą vartojimo atsigavimą, o tai sukeltų rinkos deficitą. Didžiausio pasaulio gamintojo pasiūlos sumažėjimas gali atsiliepti kitų metų pabaigoje.

„Prognozuojame, kad kavos kainos kils, – teigė prekybos grupės „Ecom Agroindustrial Corp.“ padalinio „Empresa Interagricola SA“ direktorius Carlosas Alberto Fernandesas Santana. – Brazilijos derliaus sumažėjimas kol kas nėra galutinai įvertintas.“

„Cooxupe“ meteorologinės stotys nuo gegužės mėnesio fiksavo sausesnes nei įprasta sąlygas. Alfenaso savivaldybėje, esančioje pagrindinių šalies kavos augintojų zonoje, krituliai viršijo 2 milimetrus tik 12 proc. iš 210 dienų iki lapkričio 29 d.

Lapkritį regione iškrito 95 proc. prognozuotų kritulių, nors dauguma – tik mėnesio pabaigoje. Temperatūra vidutiniškai 1 laipsniu Celsijaus viršijo normą, o maksimali temperatūra perkopė 36 laipsnius. Spalis buvo sausas, lietus siekė 60 proc. normos. Kooperatyvas savo pirmąjį derliaus įvertinimą turėtų paskelbti iki sausio pabaigos.

Gruodį sinoptikai „Somar“ prognozuoja normalų kritulių kiekį, tačiau temperatūra net 2 laipsniais viršys vidurkį. Pagrindinės kavos auginimo teritorijos šią savaitę gali sulaukti net 100 milimetrų kritulių, tačiau kai kuriose vietovėse tai padėtų kompensuoti tik 10 procentinių punktų drėgmės deficito.

„Išskyrus kelis gausaus lietaus epizodus, pasitaikė tik menki 2–4 milimetrų krituliai ir plieskianti saulė, – teigė 48-erių metų Mauricio Araujo Ribeiro, auginantis 128 hektarus arabikos pietiniame Minas Žeraiso regione. – Sinoptikai prognozuoja lietų, dangus apsiniaukia, tačiau lietus taip ir neiškrenta.“

Ūkininko nuostoliai greičiausiai sieks nuo 30 iki 35 proc., nors, jei orai taip ir nepasitaisys, jie gali siekti ir 50 proc., pažymėjo jis.

Net ir drėkinamose vietovėse nuostoliai bus didesni, nei iš pradžių buvo manyta, teigė Regis Ricco, „RR Consultoria Rural Alfenas“ (Minas Žeraisas) direktorius. „Visiškas chaosas – metai, kuriuos norisi nugyventi ir pamiršti“, – sakė jis.

Niūrios Brazilijos perspektyvos seka neseniai praūžusius uraganus Centrinėje Amerikoje, kurie kelia grėsmę regiono produkcijai, o liūtys vėlina robustos derlių Vietname. Tiekimo suirutė pakėlė Niujorko ateities sandorius iki didžiausio mėnesinio prieaugio nuo liepos.

„Manyčiau, per ateinančių metų pirmąjį pusmetį ateities sandoriai augs, nes žemos produkcijos perspektyvos sutaps su optimizmu dėl „Covid“ vakcinų, o tai padidins kavos paklausos perspektyvas“, – sakė Rio de Žaneire įsikūrusio „Coffee New Selection“ brokeris Nelsonas Salvaterra.

Jis prognozuoja, kad kainos gali pakilti iki 1,40–1,50 dolerio už svarą nuo maždaug 1,23 dolerio dabar.