Tiek Tarptautinis valiutos fondas (TVF), tiek Didžiojo dvidešimtuko (G20) grupė, apimanti turtingiausias pasaulio valstybes, neslėpė susirūpinimo, G20 lyderiams ruošiantis šį savaitgalį Saudo Arabijoje numatytam virtualiam susitikimui. TVF atkreipė dėmesį į pažangą kuriant vakciną, bet kartu užsiminė, kad pakilusios aktyvų kainos byloja apie atotrūkį nuo realiosios ekonomikos ir apie galimą grėsmę finansiniam stabilumui.

„Nors pasaulinis ekonominis aktyvumas nuo birželio kilstelėjo, yra ženklų, kad atsigavimas gali prarasti pagreitį ir kad krizė greičiausiai paliks gilių, nelygių randų, – ketvirtadienį publikuotoje ataskaitoje teigia Vašingtone įsikūrusio fondo pareigūnai. – Neapibrėžtumas ir rizikos yra išskirtinai didelės.“

Jungtinė Karalystė, Vokietija ir Prancūzija, kaip ir dalis Jungtinių Valstijų bei Australijos, yra vienos iš tų ekonomikų, kurios įveda naujus suvaržymus judėjimui, siekdamos pažaboti pandemiją. Pastarieji nėra tokie griežti kaip anksčiau šiais metais įvesti karantinai, bet vis dar pakankami, kad galėtų pakenkti augimui.

„Atsigavimas netolygus, labai neapibrėžtas ir neatsiejamas nuo didelių rizikų, įskaitant ir tas, kurių kyla dėl pakartotinių viruso protrūkių kai kuriose ekonomikose“, – teigiama oficialaus G20 pranešimo pirminiame variante, su kuriuo susipažino naujienų agentūra „Bloomberg“. – Mes esame pasiryžę ir toliau naudoti visas prieinamas politikos priemones tol, kol bus reikalinga norint apsaugoti žmonių gyvybes, darbo vietas ir pajamas, palaikyti pasaulinės ekonomikos atsigavimą ir sustiprinti finansų sistemos atsparumą.“

Galutinė pranešimo formuluotė gali dar būti pakeista per vaizdo konferencijos būdu rengiamą susitikimą.

„Bloomberg Economics“ periodiškų duomenų indeksas rodo, kad nuo spalio vidurio aktyvumas susitraukė. Gegužę buvo stebimas spartus jo atsigavimas, kuris liepą susilpnėjo iki maždaug 80 proc. įprasto lygio.

Fondas ragino vyriausybes ir centrinius bankus anksčiau laiko neatšaukti paramos politikos. JAV federalinis atsargų bankas (FDA) ir Europos centrinis bankas (ECB) svarsto planus skelbti daugiau skatinamųjų priemonių jau kitą mėnesį, nors pastaruoju metu atsiranda daugiau realių vilčių, jog vakcina nuo viruso jau greit taps prieinama.

TVF vadovė Kristalina Georgieva ketvirtadienį pabrėžė, kad nepaisant puikios žinios apie vakcinas, G20 ekonomikos privalo „išlaikyti paramos kursą“, nes naujausia infekcijų banga stabdo pasaulinį atsigavimą.

„Jis praranda pagreitį, ir šiame kontekste pirmoji mūsų žinutė lyderiams yra: neatšaukite pirma laiko paramos ekonomikai“, – per ekspertų diskusijas „Bloomberg New Economy Forum“ forumui sakė K. Georgieva. – Svarbu nesitraukti tol, kol neišvysime sveikatos krizės pro užpakalinio vaizdo veidrodėlį.“

Atskirame tinklaraščio įraše K. Georgieva nurodė, kad kai kurios ekonomikos turi erdvės didesnei fiskalinei paramai kitais metais, be tos, kuri numatyta dabartiniame biudžete, ir perspėjo nenutraukti tokių gyvybiškai svarbių pagalbos priemonių kaip išplėstos bedarbio išmokos.

Tačiau derybos dėl dar vieno skatinamųjų priemonių paketo tarp JAV politikų, regis, įstrigo, o keletas ankstesnių priemonių jau baigia galioti. Europoje didelio masto atsigavimo fondas, kilus nesutarimams dėl sąlygų, susiduria su rizikomis.

TVF spalį perspėjo, kad pasaulio ekonomikai vis dar gresia netolygus atsigavimas, tuo atveju, jei virusas bus nesuvaldytas. Tuo metu fondas sumažino savo šių metų nuosmukio prognozę nuo 5,2 proc. birželį iki 4,4 procento, nors šis susitraukimas vis tiek bus didžiausias nuo praėjusio šimtmečio ketvirtojo dešimtmečio.

K. Georgieva paragino G20 šalis ruoštis sinchroninėms investicijoms į infrastruktūrą, vos tik virusas taps efektyviau valdomas. Savo tinklaraščio įraše ji pažymėjo, kad, kaip rodo naujasis TVF tyrimas, tokios investicijos duoda didelės ekonominės naudos. Jeigu valstybės veiktų vienos, prireiktų maždaug dviem trečdaliais didesnių išlaidų norint pasiekti tų pačių rezultatų, rašė ji.