Po keturių mėnesių atostogos jau seniai buvo pasibaigusios, bet A. Sheppard vis buvo ten – ji tik viena iš tūkstančių žmonių, atviliotų į Karibų bei Šiaurės Atlanto zonos salas pagal programas, kuriomis siekiama pritraukti nuotoliniu būdu dirbančius darbuotojus.

„Aš taip ir negrįžau“, – telefonu sakė A. Speppard, garsenybėms skirtos „Cameo“ platformos personalo vadovė.

Tuo metu, kai tradicinį turizmą sutrikdė pandemija ir kai, sutrumpėjus dienoms ir nukritus temperatūrai, didžioji Europos bei Šiaurės Amerikos dalis perėjo dirbti iš namų, Karibų salos mėgina pritraukti lankytojų ilgesniam laikui, siūlydamos jiems pratęsti nuotykių automobiliu bei laikinos būsto nuomos tendenciją, vyravusią vasarą, tik šįkart pasirenkant saulėtąjį variantą.

Barbadosas, Kaimanų salos, Aruba, Puerto Rikas, Sent Kitsas ir Nevis yra vienos iš vietovių, viliojančių atvykti darbščius, tarp keturių sienų įstrigusius darbuotojus iš užsienio. Jos smarkiai skiriasi nuo kai kurių pandemijos sukaustytų salų, reklamuojančių antrus pasus su nuolaida.

Brangus saugumas

Pastangos privilioti darbuotojus nestokoja subtilių kompromisų. Karibai didžiąja dalimi išvengė sunkiausių pandemijos padarinių. Uždarydamos sienas ir labai anksti nutraukdamos kruizų reisus, daugelis salų sugebėjo suvaldyti virusą. Yra tik aštuonios vietovės Vakarų pusrutulyje, kuriose neužregistruota nė vienos mirties nuo COVID-19, ir visos jos – tai mažos salelės Karibų jūroje ir Atlanto vandenyne.

Saugumo kaina milžiniška. Kelionių ir viešbučių sektoriai sudaro maždaug nuo 20 iki 90 proc. Karibų tautų ekonomikos, todėl šis regionas yra vienas iš labiausiai nuo turistų priklausomų planetos ruožų. Tarptautinio valiutos fondo (TVF) prognozėmis, bendrasis vidaus produktas (BVP) didžiojoje regiono dalyje šiais metais nusmuks 9,9 procento.

Dabar, kai Jungtinėse Valstijose ir Europoje siautėja antra viruso banga, salos suka galvas, kaip susigrąžinti keliautojus, tuo pat metu neįsileidžiant į regioną COVID-19.

Keliautojai, vykstantys į Bermudų salas, turi pateikti neigiamą COVID-19 testą dar lipdami į lėktuvą, o vėliau jiems dar keturis kartus per dvi savaites atliekami testai. Sala, su 64 000 gyventojų pranešė apie 222 užsikrėtimo atvejus ir devynias mirtis. Čia naudojama testavimo schema yra viena iš griežčiausių pasaulyje, – tikra bėda turistams, bet privalumas – nuotoliniu darbu dirbantiems darbuotojams.

Be to, kad esame arti JAV Rytų pakrantės ir garsėjame tvirta verslo struktūra, „akivaizdu, kad vienas iš mūsų pasiūlymo unikalumų yra gebėjimas suvaldyti virusą“, sakė premjeras Davidas Burtas.

Nuo liepos mėnesio, kai buvo paleista salos nuotolinių darbuotojų vizų programa, Bermudai sulaukė beveik 600 paraiškų. Galbūt tai ir lašas ekonomikos kontekste, bet kiekvienas lašas svarbus.

Komforto zonos

Barbadosas taip pat ėmėsi aktyvios iniciatyvos ir nuo liepos mėnesio, kai ėmė siūlyti dvylikos mėnesių „Barbados Welcome Stamp“ vizą, priėmė beveik 3 000 nuotolinių darbuotojų.

„Mes neplanuojame nutraukti programos, – sakė Eusis Skeetė, Barbadoso turizmo rinkodaros JAV direktorius. – Jos dėka lankytojų gyvenimas mūsų saloje tęsiasi.“

Konkurencija kaista. Kaimanų salos, kurios vis dar užvertos bendrajam turizmui, spalį pradėjo savo pasaulinę programą „Global Citizen Concierge Program“, nuotoliniams darbuotojams, kurie uždirba per 100 000 dolerių per metus ir gali pateikti įrodymų, jog dalyvauja darbo rinkoje ir turi sveikatos draudimą.

Perpildyta rinka reiškia, kad kelionių kryptis tenka rinktis ne vien tik pagal įprastus kriterijus: paplūdimius, grožį, romą ir saulę.

„Paklausykite, tai Karibai, kiekviena vieta turi gražių paplūdimių, o mes jų turime daugybę, – sakė Rodas Milleris, „Invest Puerto Rico“, JAV teritorijos investicijų propagavimo agentūros, vyriausiasis vykdomasis direktorius. – Bet mes turime pakankamai daug ir kitų dalykų, susijusių su verslu, galimybėmis ir jungiamuoju ryšiu su JAV žemynu, – dalykų, kurių kitos rinkos neturi.“

Dalis Puerto Riko privalumų yra sklandus tranzitas JAV – žemyno gyventojams – Karibų sala, nereikalaujanti paso, kiekvieną dieną siūlo daugybę skrydžių į Rytų pakrantę, be to, čia, vos išlipus iš lėktuvo, veikia bei galioja būtiniausi dalykai: mobilusis telefonas, „Netflix“ paskyra ir sveikatos draudimas.

Nenumatyti padariniai

Barbadosas pabrėžia savo interneto spartumą ir sveikatos priežiūros bei švietimo sistemų kokybę – apie tai turistams skirtose brošiūrose paprastai nerašoma.

Vis dėlto viskas nėra taip paprasta, kaip atrodo: atsiverti savo nešiojamąjį kompiuterį nepaliestos gamtos paplūdimyje ir darbuojiesi nuo skambučio iki skambučio. Nuotoliniams darbuotojams tenka laviruoti tarp daugelio dalykų, tokių kaip aukštos kainos, sveikatos priežiūra, nevienodo spartumo internetas ir atstumas nuo šeimos regione, kuriame uraganai bei tropinės ligos – dažnas reiškinys.

Be to, mokesčius ir laiko zonas gali būti nelengva perprasti. Kai kurie didžiausi JAV ir Europos bankai, įsikūrę Londone, neseniai perspėjo aikštinguosius savo darbuotojus, kad šie keliautų namo, nes, jiems pernelyg ilgai užsibuvus svečioje šalyje, įmonėms tenka mokėti mokesčius užsienio jurisdikcijose.

Daugeliui vis dėlto atrodo, kad tokie nepatogumai atsiperka. Samantha McGue, dirbanti „HigherMe“, darbuotojų samdos platformoje, išsikėlė iš 65 kv. metrų namelio Denveryje į tris kartus didesnį būstą, esantį maždaug 30 minučių nuo Puerto Riko sostinės.

„Iškeisti 2,5 valandos važinėjimąsi į darbą ir atgal į galimybę kiekvieną dieną šokti į vandenyną ir stebėti saulėlydį, tai faktiškai neįkainojama proga“, – sako ji.