Sporto aistruoliams nebus leidžiama dalyvauti sporto renginiuose iki pat 2021 m. pradžios, ir netgi tada žiūrovų skaičius stadionuose bus ribojamas, antradienį vaizdo konferenciniame pokalbyje su profesionalaus ir mėgėjiško sporto atstovais sakė prezidentas Emmanuelis Macronas. Tuo tarpu barai ir restoranai liks uždaryti iki sausio vidurio, kol vyriausybė bandys suvaldyti atgimstantį koronaviruso protrūkį, pranešė radijas „France Info“.

Spalio pabaigoje vyriausybė uždarė visas nebūtinųjų paslaugų įmones, kadangi viruso atvejų skaičius ėmė sparčiai augti. Buvo planuojama, kad parduotuvės bus atidarytos gruodžio 1 d., jei tik leis visuomenės sveikatos sąlygos. Vis dėlto ministras pirmininkas Jeanas Castexas leido suprasti, kad tai nebus taikoma barams ir restoranams, antradienį pabrėžė vyriausybės atstovas Gabrielis Attalis interviu „France 2“ televizijai.

Vyriausybės pareigūnai peržvelgs situaciją baruose ir restoranuose kitą mėnesį, sakė jis, paklaustas apie „France Info“ pranešimą dėl sausio 15 d. atidarymo.

„Tai bus atlikta gruodžio pradžioje, – paaiškino jis. – Kol kas nėra nustatytos datos.“

Sveikatos apsaugos ministras Olivier Veranas per BFM TV taip pat sakė, kad barai ir restoranai gruodžio mėnesį dar nebus atidaryti. Finansų ministerija, su kuria susisiekė „Bloomberg News“, teigė, kad negali patvirtinti sausio 15 d. datos, kurią pranešė „France Info“.

Karantinas supykdė nepriklausomų verslų, tokių kaip knygynai, savininkus, kurie skundėsi, kad didžiosiose parduotuvėse, kuriose parduodamos maisto prekės, dažnai parduodamos ir knygos, be to, elektroninės prekybos milžinė „Amazon.com Inc.“ taip pat tęsia komercinę veiklą. Vyriausybės pareigūnai paragino mažąsias įmones pradėti vykdyti „užsisakyk ir atsiimk“ operacijas; mėgindami suvienodinti konkurencijos sąlygas, jie įsakė didiesiems mažmenininkams uždaryti parduotuvių skyrius, kuriuose prekiaujama knygomis ir kitais neesminiais reikmenimis.

Mažėjant naujų koronaviruso atvejų skaičiui, kai kurie parduotuvių savininkai ragina vyriausybę leisti atsidaryti savaitgalį, prasidedantį lapkričio 27 d., kai JAV startuoja kalėdinių pirkinių sezonas, kurio pradžia – Juodasis penktadienis, vis populiaresnis ir Prancūzijoje.

G. Attalis nesutiko atsakyti, ar vyriausybė leis atidaryti parduotuves anksčiau, pridurdamas, kad sprendimas bus priimtas kitą savaitę.

„Kol kas ministras pirmininkas teigia, kad laikysimės tikslo parduotuves atidaryti gruodžio 1 d., jei visuomenės sveikatos būklė ir toliau gerės, – sakė jis. – Yra džiugių naujienų, tačiau situacija išlieka rimta. Šiandien ligoninėse vis dar turime daugiau pacientų nei per pirmosios bangos piką.

Jei sulauksime labai gerų naujienų, o situacija ir toliau sparčiai taisysis, žinoma, padarysime viską, kad parduotuvių savininkai galėtų dirbti.“

Floristai nuo penktadienio prie savo parduotuvių galės pardavinėti eglutes, antradienį interviu radijui RMC sakė žemės ūkio ministras Julienas Denormandie. Nors floristams šiuo metu leidžiama pardavinėti gėles tik užsisakius iš anksto, J. Denormandie pažymėjo, kad eglutėms išankstinių užsakymų nereikės.