Bet kuriais kitais metais tokio pobūdžio nekilnojamasis turtas greičiausiai būtų ilgam užsisėdėjęs rinkoje.

„Mes negalime paskelbti pardavimui nekilnojamojo turto ir savininkui užtikrintai pasakyti: „Parduosime per tris mėnesius“, – sako Crispinas Holborow, kaimo dvarų padalinio direktorius iš „Savills“. Pavyzdžiui, praėjusiais metais tik vienas kaimo dvaras buvo parduotas už daugiau nei 15 milijonų svarų sterlingų, rodo „Savills“ duomenys. Užpraeitais metais parduoti vos penki.

Tačiau dėl su „Covid-19“ susijusio karantino šie skaičiai drastiškai pasikeitė: 2020 m. net devyniolika Jungtinės Karalystės kaimo dvarų buvo parduota arba tebeparduodama už 15 milijonų svarų sterlingų ar daugiau, skelbia „Savills“.

Kitaip tariant, Bauden Parko dvaras staiga tapo pardavėjo rinka. „Pasiūlymai plaukia masiškai ir sparčiai“, – teigia C. Holborow.

„Šlubuoja pavymui“

Daugelį metų kaimo dvarų rinka brokerių eufemistiškai buvo pravardžiuojama „pirkėjo rinka“, o visų kitų – „atgyvena“. Didžiulės išlaikymo išlaidos, vis aukštesni mokesčiai ir netikrumas dėl „Brexit“ smarkiai sumažino kaimo dvarų patrauklumą.

„Kaimo dvarų rinka paskutinį kartą pasiekė aukščiausią tašką 2007 m., gal dar 2008 m. pradžioje, o paskui tą vasarą ir rudenį įvyko nuosmukis, – prisimena C. Holborow. – Nuo tada kaimo dvarai šlubuoja kitoms nekilnojamojo turto rinkoms pavymui.“

Vadinamojoje „super-prime“ rinkoje atsidūrė ne tik prašmatniausi dvarai.

Ne patys brangiausi kaimo dvarai („prime“ rinka apima namus, kurių vertė siekia nuo 2 iki 10 milijonų svarų sterlingų) pastaraisiais metais taip pat augo vangiai. Remiantis „Knight Frank“ ataskaita, 2019 m. trečiojo ketvirčio pabaigoje rinka matė daugiau nei penkis kainų nuosmukio ketvirčius iš eilės. 2020 m. pradžioje kainos buvo maždaug 20 proc. mažesnės nei 2008 m.

„Keičiasi prioritetai“

Nors „prime“ kainos išlieka palyginti nekintamos (remiantis „Knight Frank“ lapkričio ataskaita, šiais metais pakilo 2,3 proc.), rinkos intensyvumas gerokai išaugo, sako Edwardas Rookas, „Knight Frank“ kaimo dvarų departamento vadovas. „Nekreipčiau per daug dėmesio į kainas, nes nemanau, kad jos dramatiškai auga, – teigia jis. – Kalba labiau eina apie transakcijų lygius ir realų pirkėjo reikalavimų pokytį.“

Pavyzdžiui, nuo gegužės 13 d. iki birželio 24 d. priimtų pasiūlymų kaimo dvarams įsigyti (kainų kategorijoje nuo 5 iki 10 milijonų svarų sterlingų) buvo 182 proc. daugiau nei vidutiniškai per pastaruosius penkerius metus, teigiama atskiroje „Knight Frank“ ataskaitoje; visos kainų ribos tuo laikotarpiu buvo 64 proc. aukštesnės už tą patį penkerių metų vidurkį.

Atkartodami Niujorko ir San Fransisko tendencijas, pasiturintys londoniečiai iš naujo įvertina savo miestietišką gyvenimo būdą, teigia E. Rookas. „Su „Covid-19“ gyvenimas smarkiai pasikeitė, ir žmonės pradėjo į viską žiūrėti kitaip.“

Staiga antrieji namai tampa pagrindiniais namais, o pirkėjai, tęsia E. Rookas, žvalgosi vis toliau už miesto ir yra pasiryžę ištverti ilgesnes keliones. „Daugelis žmonių savo kaimo dvarus paverčia pagrindiniais namais. Užuot turėję didelį namą Londone ir galbūt nedidelį namelį kaime, jie apverčia prioritetus ir verčiau turi mažesnį butą Londone, bet pagrindinę rezidenciją kaime.“

Išimtis, pažymi E. Rookas, yra dvarai, kainuojantys daugiau nei 10 milijonų svarų sterlingų. „Tai vis dar yra antrųjų namų rinka, nes pirkėjai pasiliks ir kitą namą Londono centre arba kur nors užsienyje.“

Aukštos grynosios vertės FOMO

„Beveik kiekvienas, įsigijęs kaimo dvarą, turi pastovius namus Londone“, – sako C. Holborow, tačiau jis skaičiuoja, kad tik apie 50 proc. pirkėjų yra Jungtinės Karalystės piliečiai.

Aukštos grynosios vertės Londono rezidentai, kurių dauguma yra kilę iš Azijos ar Artimųjų Rytų, greičiausiai turi po kelis namus, sako C. Holborow.

Vis dėlto Londone vasaros karantino metu „tai buvo išblaivinantis jausmas, kai pats sėdi troškiame bute su oro kondicionieriumi, instagrame matydamas savo draugus, besimėgaujančius saule, – tęsia jis. – Paprastai tai tie patys žmonės, kurie šoka į savo privatų lėktuvą ir skrenda, kur jiems patinka“, bet dabar, užsidarius sienoms, jie nebeturėjo kur skristi.

„Visa tai, – apibendrina jis, – baigėsi pirkėjų antplūdžiu.“