Stiklo, dengiančio fotovoltinius modulius, kainos nuo liepos mėnesio pakilo 71 proc., o gamintojams nepavyksta jo tiekti pakankamai greitai, kad turėtų atsargų daugiau nei savaitei, praneša „Daiwa Capital Markets“. Trūkumas kyla dėl to, kad saulės energijos pramonė pereina prie dvipusių modulių, kurie padidina tiek našumą, tiek stiklo poreikius.

Saulės modulių kompanijos, tokios kaip „Longi Green Energy Technology Co.“, paprašė Kinijos – šalies, pagaminančios daugiausiai saulės energijos – vyriausybės išspręsti šią situaciją patvirtinant naujų gamyklų statybą. Priešingu atveju kainos išaugs ir saulės energija gali tapti per brangi bei stabdyti pramonės pagreitį.

„Jei saulės energijos gamintojai manys, kad saulės energijos projektai neekonomiški, jie atidės naujų projektų investicijas, o tai sumažins saulės energijos paklausą, – sakė Charlesas Jiangas, „Longi“, didžiausios pasaulyje saulės energijos kompanijos pagal rinkos kapitalizaciją, tiekimo grandinės valdymo centro generalinis direktorius. – Jei stiklo gamintojai padidins kaštus, saulės elektrinių pelnas be vyriausybės subsidijų nukris žemiau priimtino lygio.“

2018 m., kai daug energijos reikalaujanti ir tarši stiklo pramonė susidūrė su perteklinių pajėgumų problemomis, Kinijos vyriausybė uždraudė kompanijoms pridėti naujų gamybos pajėgumų. „Longi“ ir dar penki pagrindiniai saulės energijos gamintojai antradienį susitiko su vyriausybės pareigūnais ir paprašė jų apribojimus atšaukti – bent jau saulės moduliams naudojamam stiklui.

Dvipusiai moduliai

Stiklo paklausa saulės energijos pramonėje kyla dar ir dėl to, kad vis labiau populiarėja dvipusiai moduliai, kurių tiek viršus, tiek apačia padengta stiklu, o tai leidžia šiek tiek padidinti energijos gamybą dėl saulės šviesos, atsispindinčios nuo žemės. Prognozuojama, kad 2022 m. tokie moduliai sudarys pusę rinkos, palyginti su maždaug 14 proc. praėjusiais metais, praneša „Sunwah Kingsway“ analitikai.

Šiemet saulės stiklo gamintojai klesti: „Xinyi Solar Holdings Ltd.“ rinkos vertė Honkonge daugiau nei padvigubėjo, o „Flat Glass Group Co.“ – beveik paketurgubėjo. Trečiadienį akcijos nusmuko pasigirdus spekuliacijoms, kad pajėgumų suvaržymai gali būti atšaukti, ir dėl to, kad demokratų pergalė JAV rinkimuose taip ir nesimaterializavo. Ketvirtadienį stiklo ir kitų gamintojų akcijos vėl ėmė kilti, nes Joe Bideno laimėjimas ir ekologiškesnės JAV perspektyvos tapo labiau tikėtinos.

„Xinyi“ ir „Flat Glass“ neatsakė į prašymus pakomentuoti, nors „Xinyi“ atstovai „Citigroup“ analitikams sakė, kad atšaukus apribojimus kompanija galėtų apginti savo rinkos dalį sparčiau plėsdama pajėgumus.

Modulių gamintojams stiklas šiuo metu sudaro apie 20 proc. visų gamybos sąnaudų, palyginti su maždaug 10 proc. iki šiol, teigė Ch. Jiangas iš „Longi“. Kadangi stiklo gamykloms pastatyti reikia daug laiko, kitąmet saulės energijos pramonei gali stigti 20–30 proc. stiklo, nes rinkos pusiausvyra nebus atstatyta iki 2022 m., pažymėjo jis.

Trūkumas kyla labai nepatogiu metu, kai saulės energijos gamintojai skuba iki metų pabaigos užbaigti projektus, kad užsitikrintų vyriausybės subsidijas. Be to, jis grasina sustabdyti pagreitį kaip tik tada, kai Kinijos vyriausybė svarsto galimybę padidinti atsinaujinančios energijos dalį, nes šalis siekia sumažinti taršą ir iki 2060 m. atsisakyti anglies dvideginio emisijų.