Oficialiame pranešime, paskelbtame po keturias dienas trukusio Komunistų partijos centro komiteto susitikimo, pateikiami bendri tokio plano principai, taip pat ir ekonomikos vizija laikotarpiui iki 2035 metų.

Bloomberg“ pasidomėjo, ką apie šį planą kalba ekonomistai.

Kokybiškas augimas

Komunikate kalbama apie agresyvų ekonominės plėtros kelią, konkrečiai neužsimenant apie bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo tempus. Ankstesniame 2015 metų penkmečio plane buvo užsibrėžta siekti vidutinio-spartaus augimo tempų.

Ketvirtadienio pranešime teigta, kad „Kinijos BVP vienam gyventojui iki 2035 metų turėtų atitikti vidutinio išsivystymo ekonomikų BVP vienam gyventojui lygį“.

Australijos ir Naujosios Zelandijos grupės, vadovaujamos Raymodo Youngo, ekonomistai savo komentaruose rašė: „Nors jokių konkrečių rodiklių ar pavardžių nenurodoma, pagrįstai tikimasi, kad Kinija artimiausius penkiolika metų sieks tokio BVP vienam gyventojui lygio, koks maždaug yra fiksuojamas Pietų Korėjoje, Izraelyje ar Ispanijoje.“ Šių šalių BVP vienam gyventojui šiandieninėmis kainomis siekia 35-40 tūkst. JAV dolerių, tuo tarpu Kinijoje šis rodiklis sudarė 10 261 JAV dolerį.

Ką sako „Bloomberg Economics“ ekonomistai?

Nors plane neminimas kiekybinio augimo tikslinis rodiklis, Kinijos ekonomistas Davidas Qu sakė, kad „reikalaujama ženkliai padidinti ekonomikos kokybę, kiek tai susiję su inovacijomis, pažangesniais pramonės pagrindais ir modernesne ekonomine sistema. Norint įgyvendinti tokius tikslus, ypatingas dėmesys skiriamas technologijų inovacijoms, struktūrinėms reformoms pasiūlos srityje, iš dviejų dalių susidedančiam ciklui“.

Pirmenybė inovacijoms

„UBS Group AG“ teigimu, ypatingas dėmesys technologijoms ir inovacijoms paspartins pastangas modernizuoti pramonę.

„Mūsų manymu, Kinija, remdamasi savo naujuoju penkmečio planu, gali siekti didesnių išlaidų mokslinių tyrimų srityje (galimai 3 proc. BVP iki 2025 metų) ir švietimo sektoriuje, – savo komentaruose rašė UBS ekonomistai Wang Tao ir NIngas Zhangas. – Technologijų suvaržymų kontekste Kinija gali skirti daugiau išteklių svarbiausiems ir mažai tirtų sričių moksliniams tyrimams bei silpnosioms technologijų sektoriaus sritims.“

„Kinija, įgyvendindama naująjį penkmečio planą, mūsų nuomone, investuos daugiau į savo „naująją infrastruktūrą“, įskaitant 5G tinklus, dirbtinį intelektą (DI) ir duomenų centrus“, – sakė ekonomistai.

Atsivėrimas

Kinija pažadėjo tęsti savo ekonomikos atsivėrimo strategiją ir pakelti ją į „aukštesnį lygmenį“.

„Penktasis Plenumas ragino palaikyti tarptautinį bendradarbiavimą pasitelkiant intensyvų atsivėrimą, – komentaruose rašė „Barclays Plc.“ ekonomistai, vadovaujami Chang Jian iš Honkongo. – Oficialiajame pranešime raginama skatinti prekybos bei investicijų liberalizavimą, užtikrinti kokybišką „Juostos ir kelio“ iniciatyvos plėtrą ir aktyviai dalyvauti pertvarkant pasaulinę ekonominio valdymo sistemą.“

Įsipareigojimai atitinka neseniai nuskambėjusius Kinijos prezidento Xi Jinpingo komentarus: prezidentas pabrėžė, kad Kinija privalo aktyviai bendradarbiauti su visomis šalimis, regionais ir įmonėmis, įskaitant ir JAV, rašė ekonomistai.

Vidaus paklausa

Kinijos ypatingos pastangos padidinti vidaus paklausą siekiant tvaresnio augimo siejamos su „bendro gamybos veiksnių produktyvumo (BGVP) gerinimu ir nauju ekonominės plėtros subalansavimu šalies sektoriuose/regionuose“, komentaruose rašė „Goldman Sachs Group Inc.“ ekonomistai.

„Nors Kinijos Vyriausybė eilę metų ragina pereiti prie naujo vystymosi modelio, atsižvelgus į pokyčius išorės ir vidaus aplinkoje, valdžia, mūsų nuomone, per artimiausius penkerius metus greičiausiai ims sparčiau vykdyti svarbias reformas, kad pasiektų tvaraus, subalansuoto ir kokybiško augimo ir iš šiek tiek daugiau nei vidutines pajamas gaunančių šalių grupės įžengtų į dideles pajamas gaunančių valstybių segmentą.“