Pirmą kartą mažiausiai per dešimtmetį prancūzai yra aktyviausi namų turtingiausiuose Londono rajonuose pirkėjai iš užsienio, rodo nekilnojamojo turto įmonės „Knight Frank“ duomenys.

Anksčiau šioje nišoje dominavo turtingi kinai, kurie nusmuko į ketvirtąją reitingo vietą, užleisdami aukštesnes pozicijas Honkongo ir Jungtinių Valstijų pirkėjams.

Kaistant įtampai dėl „Brexit“, nestabilus britų svaras sterlingų padėjo prancūzams pasinaudoti mažiau konkurencinga rinka, nes kelionių apribojimai dėl siaučiančio viruso atbaido daugumą užsienio pirkėjų. Tuos, kurie įstengia keliauti, balandį įsigaliosiantis papildomas mokestis pirkėjams ne rezidentams taip pat skatina graibstyti namus – geriau anksčiau nei vėliau.

„Nepaisant „Brexit“ foninio triukšmo, Europoje atsiranda patyrusių investuotojų, kurie taikosi į Londono rinką, – sakė Tomas Billas, „Knight Frank“ Jungtinės Karalystės gyvenamųjų zonų rinkos tyrimų vadovas. – Silpnas svaras, planuojamas žyminio mokesčio didinimas ir mažesnė konkurencija tarp pirkėjų, kuriems norint iki čia nukakti būtinas ilgo nuotolio skrydis, – visa tai atveria pirkimo galimybių.“

Šiais metais iki rugsėjo mėnesio Prancūzijos pirkėjai sudarė 11 proc. tarptautinių sostinės prabangių namų pardavimų, lyginant su 2 proc. rodikliu tuo pačiu 2019 metų laikotarpiu. Vis dėlto pandemija ir užsienio lankytojų trūkumas trečdaliu nusmukdė bendrus pardavimus centriniame mieste.

Rugsėjį svaras sterlingų JAV dolerio atžvilgiu per parą atpigdavo 1 proc., baiminantis, kad diskusijos tarp Jungtinės Karalystės ir Europos Sąjungos nebus vaisingos ir susitarimas nebus pasiektas. Anot T. Billo, nuo 2016 metų, kai įvyko referendumas dėl „Brexit“, tie, kurie už prabangią nuosavybę Londone mokėjo eurais, naudojosi 30 proc. nuolaida dėl valiutos svyravimų ir nuosmukio prabangos prekių rinkoje.