S. Shahas netruko sugrįžti į žaidimą, įsteigdamas nuosavą fondą, nukreiptą į dividendų mokesčių įstatymų spragas. Per kelerius metus jis įspūdingai pakilo nuo eilinio akcijų prekybininko iki milijonieriaus su 700 mln. dolerių sąskaitoje ir nekilnojamojo turto portfeliu, kuris tęsiasi nuo Regento parko jo gimtajame Londone iki pat Dubajaus. Jis turi 62 pėdų jachtą ir gali pakviesti Drake’ą, Eltoną Johną ir Jennifer Lopez atlikti kūrinius jo įkurtos autizmo labdaros organizacijos koncerte.

Tokį svaiginantį pakilimą paskatino „Cum-Ex“ prekyba – prieštaringa, tačiau, S. Shaho tvirtinimu, teisėta praktika. „Cum-Ex“ pobūdžio sandoriai pasinaudojo teisinėmis spragomis visoje Europoje, leisdami prekybininkams pakartotinai susigrąžinti dividendų mokesčius už vieną ir tą patį akcijų paketą. Sandoriai pasirodė nepaprastai pelningi visiems juose dalyvaujantiems asmenims – išskyrus, suprantama, vyriausybes, kurioms teko suploti milijardus. Vokietijos įstatymų leidėjai tai pavadino didžiausia mokesčių afera per visą istoriją.

Danija, kuri bando susigrąžinti maždaug 12,7 mlrd. kronų (2 mlrd. dolerių) arba beveik 1 proc. savo bendrojo vidaus produkto, teigia, kad visas šis reikalas – akivaizdi apgaulė. Danijos teisininkai siekia gauti prieigą prie banko įrašų, kurie, jų teigimu, tai ir įrodys. Valdžia šiuo metu yra įšaldžiusi didelę S. Shaho turto dalį, o jis pats kovoja su ieškiniais ir baudžiamosiomis bylomis net keliose šalyse. Jo advokatai jam sakė, kad jis bus areštuotas, jei paliks Persijos įlankos miestą ir sugrįš į Europą, nors kol kas kaltinimai jam dar nebuvo pateikti.

Visgi neseniai duodamas seriją interviu iš savo 4,5 mln. dolerių vertės namo Dubajuje S. Shahas nėmaž neatgailavo.

„Bankininkai amoralūs, – teigė 50 metų vyras. – Rizikos draudimo fondų valdytojai ir taip toliau – visi jie amoralūs. Aš uždirbau pinigus teisėtai.“

„Teisinė sistema leido“

S. Shahas ir jo įsteigta firma – „Solo Capital Partners LLP“ – yra centrinės figūros Danijos „Cum-Ex“ skandale, kuriame milijonierius teigė, kad jo kompanija padėjo investuotojams greitai išparduoti akcijas ir pareikalauti kompensacijų už dividendų mokesčius.

Valdžia jau apklausė šimtus bankininkų, prekybininkų ir teisininkų keliose šalyse, bandydama atsiskaityti už milijardus eurų mokesčių mokėtojų lėšų, kurios esą buvo neteisėtai pavogtos. Pats S. Shahas tvirtina, kad yra verčiamas „atpirkimo ožiu“ už tai, kad sugalvojo, kaip teisėtai pasipelnyti iš miglotų mokesčių kodekso spragų, leidusių suklestėti „Cum-Ex“ prekybai – pavadintai lotynišku terminu, reiškiančiu „su-be“.

„Įrodykite, kad buvo pažeistas bent vienas įstatymas, – sako S. Shahas. – Įrodykite, kad buvo sukčiauta. Teisinė sistema leido tam įvykti.“

Danijos mokesčių agentūra „Skat“ pranešė, kad įšaldė net 3,5 mlrd. Danijos kronų S. Shaho turto, įskaitant 20 mln. dolerių vertės dvarą Londone, kadangi šiuo metu vyksta plataus masto teismo procesas prieš buvusį bankininką ir jo tariamus bendražygius.

Agentūra nerado „jokių įrodymų, patvirtinančių, kad S. Shaho visatoje žaidžiant dividendų mokesčių grąžinimais buvo įtrauktos kokios nors tikros akcijos“, sakoma pranešime. „Tai panašu į popierinius sandorius, nesusietus su jokiomis realiomis akcijomis.“

S. Shahas teigia vis dar uždirbantis apie 200 000 svarų (250 000 dolerių) iš savo turto nuomos – mažiau nei pusę to, ką gaudavo prieš COVID-19.

Buvusio prekybininko papildomi nemalonumai laukia ir Vokietijoje, kur prokurorai tiria jį kaip visos šalies mastu veikusio tinklo, susijusio su šimtais įtariamųjų visoje finansų pramonėje, atstovą.

Žmonės jaučiasi apiplėšti

Danijoje byla prieš S. Shahą sukėlė visuomenės pasipiktinimą. Koronaviruso sukelto ekonomikos nuosmukio viduryje atsidūrusi šalis tvirtina, kad jaučiasi apiplėšta.

„Tokioje šalyje kaip Danija ir ypač COVID-19 laikais tai yra iš tiesų reikšmingas atvejis“, – teigia Kopenhagos universiteto teisės profesorė Alexandra Andhov. Šalies mokesčių institucijos jau anksčiau nagrinėjo įtariamas sukčiavimo bylas, tačiau „ne 2 milijardų dolerių dydžio“, pažymi ji.

Tuo tarpu S. Shahas atrodo nė kiek nesusikrimtęs ir nusiteikęs visai žvaliai. Jis pasakoja, kad būtų areštuotas, jei pamėgintų sugrįžti atgal į Londoną. Vedęs vyras su trimis vaikais, nuo 2009 m. gyvenantis Dubajuje, pastaruosius penkerius metus praleido gilindamasis į teisinius dokumentus ir tardamasis su savo advokatais. Valdžiai, bandančiai iškrapštyti jį iš tremties, jis turi patarimą: pasiskaitykite savo mokesčių kodeksą.

„Labai smagu įdėti kažkieno veidą į pirmąjį laikraščio puslapį ir parašyti: „Pažvelkite į šį vyruką, kuris gyvena Dubajuje ir kasdien paplūdimyje gurkšnoja pinakoladas, kol jūs sėdite be pinigų ir be darbo“, – sako jis. – O aš sakyčiau, geriau pažvelkite į savo teisinę sistemą.“

Pirmieji žingsniai

S. Shahas anaiptol ne vienintelis, įsipainiojęs į Europos „Cum-Ex“ skandalą. Vokietijos prokurorai buvo agresyvesni nei jų Danijos kolegos ir jau iškėlė kaltinimus daugiau kaip 20 žmonių. Šiais metais pagarsėjusiame teismo procese du buvę „UniCredit SpA“ akcijų prekybininkai buvo nuteisti už sunkų mokesčių vengimą.

Vienas jų, Martinas Shieldsas, Bonos teismui pareiškė, kad nors iš „Cum-Ex“ operacijų susikrovė milijonus, dabar savo veiksmų gailisi.

„Žinodamas tai, ką žinau dabar, tikrai nebūčiau įsitraukęs į „Cum-Ex“ industriją“, – teigė M. Shieldsas, kuris kalėjimo išvengė, nes bendradarbiavo atliekant tyrimą.

Prieš dešimtmetį „Cum-Ex“ sandoriai buvo populiarūs visoje finansų industrijoje. S. Shahas sako, kad šią idėją pasigavo gyvendamas Londone ir dirbdamas kelių didžiausių pasaulio bankų prekybininku.

Chirurgo sūnus S. Shahas dešimtajame dešimtmetyje metė mediciną ir perėjo į finansus. Tai, kad prekybininkai naudojasi dividendų mokesčiais, jis pirmą kartą pastebėjo dirbdamas „Credit Suisse Group AG“ 2000-ųjų pradžioje, ši strategija vadinama dividendų arbitražu. Šveicarijos banko Londone atstovas Willas Bowenas teigia, kad „minėti ieškiniai siejami su laikotarpiu po to, kai Sanjay Shahas dirbo „Credit Suisse“.

S. Shachas iš tikrųjų susidomėjo „Cum-Ex“ tada, kai jį po kelerių metų pasamdė Amsterdame įsikūrusi „Rabobank Group“, tuo metu pramonėje jau pradėjo jaustis finansų krizė. „Rabobank“ atstovas Rishi Sethi atsisakė komentuoti buvusio darbuotojo veiklą.

Didelės ambicijos

Atleistas iš darbo S. Shahas prisipažįsta gavęs kelių brokerių firmų pasiūlymus bendradarbiauti ir dalytis pelnu. Bet jam to neužteko, todėl jis įkūrė nuosavą firmą.

„Nenorėjau su niekuo dalintis, – sako jis. – Norėjau pasiimti viską.“

Ši ambicija įamžinta pavadinime, kurį S. Shahas pasirinko savo kompanijai: „Solo Capital Partners“.

S. Shahas pasakoja, kad steigdamas „Solo“ turėjo sutaupęs apie pusę milijono svarų. Per pusę dešimtmečio jo grynoji vertė išaugo daugybę kartų. Remiantis milijonieriaus prisiminimais, „JPMorgan Chase & Co.“ taip pat daug prisidėjo prie jo iškilimo, nes tapo pirmuoju firmos depozitoriumi. Niujorke įsikūrusio banko atstovas Patrickas Burtonas komentuoti atsisakė.

S. Shaho tariamai suorkestruota schema buvo tikras akibrokštas. Nedidelė agentų grupelė Jungtinėje Karalystėje 2012–2015 m. kreipėsi į „Skat“ teigdami, kad atstovauja šimtams užjūrio subjektų – įskaitant mažus JAV pensijų fondus bei Malaizijos ir Liuksemburgo įmones, – gavusių dividendus iš daniškų akcijų ir turinčių teisę į mokesčių susigrąžinimą. Patenkinti šiais gautais įrodymais danai prisipažįsta pervedę maždaug 2 mlrd. dolerių.

Prašmatnūs namai

Tačiau didžioji dalis tų pinigų, kaip tvirtina valdžios institucijos, nukeliavo tiesiai į S. Shaho kišenes. Agentai ir šimtai užjūrio subjektų priklausė jo sunarpliotam sudėtingam tinklui – kartu su svaiginančiomis „fiktyviomis transakcijomis“, specialiai sukurtomis neteisėtoms pinigų grąžinimo užklausoms generuoti, nurodoma Jungtinės Karalystės teismams pateiktame Danijos ieškinyje.

Nuo 2014 m. sausio mėnesio į S. Shaho sąskaitas tariamai įkrito daugiau nei 700 mln. dolerių. Savo turtus jis investavo į nekilnojamąjį turtą visame Londone, Honkonge, Dubajuje ir Tokijuje, pasakoja S. Shahas, sukauptą portfelį vertindamas maždaug 70 mln. svarų. 2014 m. vyras už 500 tūkst. dolerių įsigijo 36 pėdų jachtą ir pavadino ją „Solo“, prieš pereidamas prie įmantresnio, 2 mln. dolerių kainavusio 62 pėdų modelio „Solo II“.

S. Shaho advokatai Londono ieškinyje praėjusį mėnesį pareiškė, kad „Solo“, pradėtas administruoti 2016 m., teikė „kliringo paslaugas klientams, kad šie galėtų dalyvauti teisėtose ir legaliose prekybos strategijose, kurios visais atvejais buvo vykdomos pagal Danijos įstatymus“.

Jie teigė, kad dividendų arbitražo prekyba yra plačiai žinoma ir „visiškai teisėta prekybos strategija“. S. Shaho advokatai taip pat ginčija, ar Danija turi jurisdikciją nagrinėti savo ieškinį angliškuose teismuose.

Praėjo penkeri metai nuo tada, kai S. Shahas sužinojo, kad jo laukia baudžiamasis tyrimas: tąsyk Jungtinės Karalystės Nacionalinė kovos su nusikalstamumu agentūra įsiveržė į „Solo“ biurus, kai Didžiosios Britanijos mokesčių institucijos gavo pranešimą iš kompanijos atitikties pareigūno.

Jau nusibodo

Tuometinis jo advokatas Geoffrey Coxas 2015 m. nuramino, kad jam nėra ko baimintis ir kad viskas netrukus baigsis, pasakoja S. Shahas. G. Coxas, kuris vėliau tapo Jungtinės Karalystės generaliniu prokuroru ir vaidino svarbų vaidmenį įvairiose pernykštėse „Brexit“ krizėse, komentuoti atsisakė.

Tačiau teisinės S. Shaho problemos tik prasideda. Kitais metais Londone startuos grandiozinis trijų dalių civilinis procesas, apimantis „Skat“ kaltinimus S. Shahui. Šie kaltinimai taip pat yra milžiniškos JAV civilinės bylos, nukreiptos į kitus tariamos aferos dalyvius, centre.

Baudžiamieji tyrimai Vokietijoje ir Danijoje tebesitęsia. Nors S. Shahas teigia, kad Jungtinės Karalystės Finansinių nusikaltimų tarnyba su juo nesusisiekė, pati tarnyba dar vasario mėnesį pranešė, kad tiria „didelės apimties ir galimai piktnaudžiavusią akcijų prekybą Londono rinkose“, siejamą su „Cum-Ex“ schemomis. Dubajaus teismas rugpjūčio mėnesį atmetė Danijos ieškinį prieš S. Shahą, tačiau šis sprendimas buvo apskųstas.

Dubajuje gyvenantis S. Shahas prisipažįsta, kad užsitęsusi saga jau pradeda jį varginti. „Buvo visai smagu leisti laiką su vaikais ir šeima, bet dabar man jau darosi nuobodu ir viskas pradeda įkyrėti, – teigia S. Shahas. – Praėjo penkeri metai. Neįsivaizduoju, kada tas reikalas pagaliau bus baigtas.“