Viešieji klausymai dėl gamyklos statybų netoli naujo Berlyno oro uosto, Brandenburgo žemėje, vyko nelengvai ir užtruko beveik dvi savaites vietoj dviejų numatytų dienų. Aplinkosaugos aktyvistai ir vietos gyventojai užpylė valdžią lavina klausimų: nuo miškų kirtimo ir vandens naudojimo iki padidėjusio vilkikų eismo ir akustinės taršos.

Nepaisydamas varginančio ir išsitęsusio proceso, Brandenburgo premjeras Dietamaras Woidkė nemato pagrindo susirūpinti ir tikisi, kad projektas bus vykdomas kaip planuota.

„Šiuo metu nematau nė vienos problemos, kuri trukdytų gauti leidimą statyboms, – „Bloomberg News“ žemės vyriausybės būstinėje Potsdame kalbėjo D. Woidkė. – Mano nuomone, teisiškai pagrįstas sprendimas čia įmanomas.“

Gamykla, pirmoji „Tesla“ gamybos įmonė Europoje, turėtų pradėti gamybą kitų metų vasarą, joje gali būti surenkama apie 500 000 automobilių per metus. Kelios struktūros jau yra pastatytos Griunėhaidėje, kur rugsėjį lankėsi bendrovės generalinis direktorius Elonas Muskas.

Gamykla yra svarbi investicija į buvusį komunistinį regioną ir kartu Vokietijos pastangų išjudinti lėtą biurokratiją išbandymas.

Mažiau nei prieš metus E. Muskas paskelbė planuojantis mesti iššūkį tokioms milžinėms kaip „Volkswagen AG“, BMW AG ir „Daimler AG“ priklausančiam „Mercedes-Benz“ jų pačių teritorijoje. Nepaisant kilusių įvairiausių kliūčių, projektas buvo tęsiamas kaip planuota.

„Tesla“ investicijos atitinka vis didėjantį valstijos dėmesį švaresniam transportui ir atsinaujinančiai energijai. „Rolls Royce Holdings Plc.“ Berlyną juosiančioje žemėje gamina nedidelio išmetamų teršalų kiekio reikalavimus atitinkančius lėktuvų variklius, o BASF SE – automobilių baterijų komponentus.

Siekiama pritraukti daugiau garsių bendrovių į Brandenburgą, vyksta derybos, sakė D. Woidkė, nepanoręs atskleisti konkretesnių detalių.

„Mes neviešiname informacijos sulig kiekvienomis derybomis“, – pakomentavo jis.

Žemės šiuo metu turimi atsinaujinančios energijos pajėgumai, daugiausia vėjo energija prilygsta 130 proc. jos poreikių, o tai yra paskata gamintojams, kuriems daromas spaudimas mažinti išskiriamą anglies junginių kiekį, sakė D. Woidkė.

Kad galėtų efektyviau panaudoti savo švariosios energijos išteklius, žemė stengiasi paveikti kanclerės Angelos Merkel vyriausybę, kad ši sumažintų privalomą „žaliąją rinkliavą“.

Vokietijos vartotojai ir bendrovės moka privalomus mokesčius už visą suvartojamą energiją, taip prisidedami prie švariosios energijos išgavimo. Papildoma rinkliava yra vienas iš veiksnių, paaiškinančių, kodėl elektra Vokietijoje yra brangiausia Europoje, ir didina bendrovių, tokių kaip „Tesla“, galimas išlaidas, naudojant vėjo ir saulės energiją, sakė D. Woidkė.

Brandenburgas ir bendrovės EON SE „Edis“ padalinys pradėjo derybas su „Tesla“ dėl gamyklos aprūpinimo atsinaujinančia energija, sakė socialdemokratas premjeras, neatskleisdamas konkretesnės informacijos.

Žaliosios energijos panaudojimas vietoje, siekiant palaikyti pramonę, sumažintų A. Merkel didelių užmojų plano išlaidas, pagal šį planą būtų sukurta „elektros tinklo supermagistralė“, tiekiant žaliąją energiją iš Vokietijos Baltijos jūros ir Šiaurės jūros pakrančių į pramonines zonas pietuose. Be to, vietos vartojimo skatinimas padėtų įveikti pasipriešinimą vietos vėjo parkams, sakė jis.

Parama vamzdynui

Energija ir investicijos glaudžiai tarpusavyje susiję Brandenburge, kuris prarado tūkstančius darbo vietų dėl palaipsnio anglių naudojimo nutraukimo. Ši žemė yra pagrindinė lignito tiekėja, turinti kasyklų, išsibarsčiusių po visą Lausico regioną netoli Lenkijos sienos.

Vokietijai gamtinės dujos yra itin svarbios siekiant patenkinti savo būsimus energijos poreikius. Tiesiant kontroversiškąjį „Nord Stream“ dujotiekį, kuriuo rusiškos dujos būtų tiekiamos tiesiai į Vokietiją, vamzdynas bus įvedamas į jūrą netoli Brandenburgo.

D. Woidkė ir toliau remia projektą, nepaisydamas didėjančio spaudimo nusitaikyti į vamzdyną, taip iš dalies atsakant į Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno apnuodijimą. Nors Kremlius turi pasiaiškinti dėl išpuolio, vamzdyno įšaldymas gali būti netinkamas atsakas, sakė jis.

„Būtina padaryti viską, kad Rusija atvirai besąlygiškai išsiaiškintų A. Navalno atvejį, – pareiškė žemės premjeras, agronomas, studijavęs buvusioje komunistinėje Rytų Vokietijoje. – Kita vertus, aš nemanau, kad turėtumėm būti paveikti šio impulso ir pareikšti, kad dabar štai nutraukiame šį projektą tam, kad pakenktumėme V. Putinui.“