Naujų Vakarų sankcijų perspektyva padėjo devalvuoti rublį atgal iki ketverių metų žemiausio lygio, pasiekto per naftos kainų nuosmukį kovo mėnesį. Tik Turkijos vyriausybės obligacijos per pastaruosius tris mėnesius besivystančiose rinkose pasirodė prasčiau negu Rusijos.

Viktoras Szabo, ilgametis „Aberdeen Asset Management“ Rusijos obligacijų investuotojas, teigia, kad didžiausią neapibrėžtumą rinkai kelia artėjantys JAV rinkimai. Tačiau jis pažymi, kad rizika yra kur kas mažesnė nei anksčiau, nes mažai beliko ką sankcionuoti, nesukuriant platesnio konflikto.

„Būtų blogai, jei jie uždraustų prieigą prie Rusijos vidaus skolų, bet nemanau, kad tai tikėtina, – sakė Londone gyvenantis V. Szabo. – Jei taip ir nutiktų, Rusija turi daug atsargų, jie gerai pasirengę.“

Žemiau pateikiamas sąrašas sankcijų, su kuriomis Rusija gali susidurti arba nesusidurti per artimiausius mėnesius, ir jų poveikis rinkoms.

Kišimasis į rinkimus

Iš esmės sankcijas nulems JAV rinkimai, ir tai yra pagrindinis investuotojus atbaidantis veiksnys. Rusijos pareigūnai neigia kišęsi tiek į šiuos, tiek į 2016 m. rinkimus.

– Iždo departamentas rugsėjo 23 d. įvedė naujas sankcijas Rusijos asmenims už kibernetinį kišimąsi į kampaniją, tačiau ateityje gali laukti ir žymiai griežtesnės bausmės, galinčios paveikti rinkas.

– Pastaraisiais metais cirkuliavo du abiejų partijų parengti įstatymų projektai, kuriais buvo siekiama sankcionuoti Rusijos valstybės ir verslo skolas už kišimąsi į rinkimus, tačiau projektai įstatymais netapo.

– Rusija vykdo „labai aktyvią“ kampaniją, siekdama pakišti koją demokratų kandidatui Joe Bidenui ir pasėti nesantaiką JAV politinėje arenoje, šį mėnesį teigė FTB direktorius Christopheris Wray’jus. J. Bidenas yra sakęs, kad priverstų Maskvą sumokėti už kišimąsi į rinkimus, vadindamas Rusiją „oponente“.

Navalno apnuodijimas

Įstatymų leidėjai JAV ir Europos Sąjungoje svarsto, kaip reaguoti į Vokietijos gydytojų išvadas, kad Rusijos opozicijos aktyvistas Aleksejus Navalnas praėjusį mėnesį buvo apnuodytas panaudojant uždraustą nervus paralyžiuojančią medžiagą „Novičok“. Kremlius atsisakė pradėti tyrimą dėl A. Navalno susirgimo.

– Abi partijas atstovaujančių senatorių grupė šio mėnesio pradžioje pasiūlė įstatymo projektą, kuriuo reikalaujama užblokuoti Rusijos pareigūnų turtą, šiems „dalyvavus įžūliuose tarptautinės teisės pažeidimuose“, įskaitant pastarąjį apnuodijimą.

– Vokietijos kanclerė Angela Merkel tokios galimybės nepalaikė. A. Merkel, praėjusią savaitę aplankiusi A. Navalną ligoninėje, reikalauja, kad Kremlius pradėtų tirti išpuolį ir svarsto bendrą atsaką su Europos ir NATO sąjungininkais. Šio proceso metu ji atsiribojo nuo paramos „Nord Stream 2“ dujotiekiui, kuris į Vokietiją pristatytų daugiau rusiškų dujų.

– Baltieji rūmai užtruko apie pusantrų metų, kol sureagavo į panašią cheminio ginklo ataką prieš buvusį Rusijos šnipą Jungtinėje Karalystėje 2018 m. kovo mėnesį.

– Sankcijos, priimtos prieš metus, uždraudė JAV bankams pirkti naujas suverenių euroobligacijų emisijas ne rubliais, tačiau paliko žymiai didesnę suverenių vertybinių popierių rubliais rinką, vadinamą OFZ, nepaliestą.

– Tuo metu kai kurie analitikai atkreipė dėmesį, kad JAV iždo departamentui pakaktų pakeisti direktyvoje nurodytą „valstybės skolos“ apibrėžimą, kad sankcijos būtų taikomos ir OFZ.

Baltarusija

Dar viena įtampos zona yra Baltarusija, kur Kremlius remia prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, nepaisydamas masinio visuomenės pasipriešinimo jo 26 metų valdymui. Daugelio Vakarų vyriausybių palaikoma opozicija atsisako pripažinti A. Lukašenkos teisėtumą po ginčijamų rugpjūčio 9 d. rinkimų.

– Kol kas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasiūlė A. Lukašenkai saugumo garantijas ir 1,5 milijardo dolerių paskolą, vengdamas tiesioginio kišimosi, kuris galėtų išprovokuoti sankcijas.

– ES pastangos įvesti sankcijas dešimtims Baltarusijos pareigūnų užstrigo šio mėnesio pradžioje, kai Kipras atsisakė padėti savo parašą, nebent kitos valstybės narės išplėstų sankcijų sąrašą Turkijai.

– JAV politikai vis labiau rūpinasi savo pačių prezidentiniais rinkimais, todėl įvykiai Baltarusijoje artimiausiu metu greičiausiai nebus dėmesio centre.