Užsikrėtimų tarp darbuotojų mastas sparčiai pakilo, ir perdirbėja buvo priversta laikinai uždaryti gamyklas, o prekybos centrų lentynose staiga pritrūko mėsos. Kai antrąjį ketvirtį jos pajamos smarkiai smuko, „Smithfield“ ir kitos mėsos perdirbėjos ėmėsi dairytis strategijų, kurios užtikrintų, kad daugiau tokia situacija nepasikartotų.

Nors pramonėje kai kur buvo įrengti plastikiniai skydai tarp darbo vietų ir inicijuoti kai kurie pakeitimai, susiję su koronavirusu, dalis vadovų tvirtina, kad laikytis fizinio atstumo tokioje daug rankinio darbo reikalaujančioje aplinkoje yra neįmanoma. „Smithfield“, didžiausia kiaulienos perdirbimo bendrovė pasaulyje su 42 000 darbuotojų 40-yje JAV vietovių, nusprendė investuoti į kai kurias gana naujas technologijas, siekdami įveikti užkrato grėsmę.

Howardas Andersonas, vyriausiasis bendrovės inžinierius, teigė apsvarstęs keletą naujų metodų, bet, pasak jo, daugiausia vilčių teikia jonizuoti vandenilio peroksido garai, – ir įrengimas, kurio įkūrėja – San Diege veikianti įmonė „Puradigm“, o distributorė – Deitone, Ohajo valstijoje, įsikūrusi „Extreme Microbial Technologies (EMT)“.

„Kas mums labiausia patiko [šioje technologijoje], tai proaktyvus sprendimas“, – sakė H. Andersonas. Daugelis kitų sprendimų yra pasyvūs, reikalaujantys, kad oras būtų traukiamas per agregatą. „Smithfield“, priklausanti Honkonge veikiančiai „WH Group“, teigė instaliavusi agregatus šešiose gamybos įmonėse, įskaitant gamyklą Elizabete, Naujame Džersyje, ir Su Folse, Pietų Dakotoje; jų pavyzdžiui artimiausiu metu ketina pasekti dar trys gamyklos.

Kaip rodo „Food & Environment Reporting Network“ (FERN) surinkti duomenys, maždaug 42 567 mėsos perdirbimo gamyklų darbuotojams buvo nustatytas teigiamas COVID-19 testas, 203 mirė.

Pavasarį „Smithfield“ gamykla Su Folse tapo karščiausiu koronaviruso židiniu Amerikoje – čia užfiksuotas 644 patvirtintų atvejų klasteris tarp darbuotojų ir su jais kontaktavusių žmonių. Gegužę užsikrėtė 76 darbuotojai didžiausioje „Smithfield Foods“ gamykloje, esančioje Šiaurės Karolinoje, teigia vietos sveikatos pareigūnai.

JAV Darbų saugos ir sveikatos administracija (DSSA), federalinė agentūra, atsakinga už darbuotojų saugumą, neseniai nubaudė „Smithfield“ 13 494 JAV dolerių bauda. Bendrovė siekia, kad bauda būtų atšaukta. „Smithfield“ atsisakė komentuoti apie tai, kiek jos darbuotojų buvo infekuota ar kiek jų mirė per pandemiją.

EMT, kuri buvo įsteigta 2016 metais, tvirtina, kad „Puradigm“ technologija, kurią ji platina, yra aplinkos požiūriu saugi ir padeda apriboti koronaviruso plitimą darbo aplinkoje. Tačiau ekspertai teigia, kad ji dar nepajėgia išvalyti iš oro patogenų.

Šios technologijos pagrindas – „dengta koryta matrica“, kuri, susidūrusi su ultravioletine šviesa, ištraukia drėgmę iš oro ir suformuoja vandenilio peroksidą. Dalelytės stumiamos iš agregato, paplisdamos po patalpą ir nusėsdamos ant paviršių,. EMT teigimu, kai dalelytės susiliečia su patogenu, įvykusi cheminė reakcija juos neutralizuoja.

Bendrovė platina atskirus agregatus biurų patalpoms (dydžio sulig popierdėže) arba techniką, naudojančią pastato šildymo ir vėsinimo sistemą (HVAC), didesnėms erdvėms.

Ant Donaldo Trumpo administracijos, vandenilio peroksidas aktyviai veikia daugelį įvairių mikroorganizmų, tarp jų – bakterijas, grybelius, virusus ir sporas. Bet didelėmis koncentracijomis molekulės gali būti žalingos žmogui. EMT tvirtina, kad ribotas agregatų pagaminamų garų kiekis yra saugus tiek žmonėms, tiek masito gamybai.

Tyrime, kurį „Puradigm“ užsakymu rugpjūtį atliko Floridos universitetas, nustatyta, kad bendrovės technologija 99,7 proc. sėkmingai sumažina koronaviruso mikrobinės taršos lygį ant nerūdijančio plieno paviršių. Be tai tik pirmas žingsnis link visiškos apsaugos vidaus patalpose, nes daugeliu atvejų, kaip manoma, koronavirusas plinta oro lašeliniu būdu.

„Paviršiai sudaro gal tik 5 proc. visų viruso perdavimo atvejų. Gal net mažiau:, – teigė dr. Erinas Bromage‘as, Masačusetso universiteto docentas iš Dartmuto ir infekcinių ligų ekspertas. – Ši technologija neveikia pakankamai sparčiai ir neįsiskverbia į oru keliaujantį lašelį, kad nukenksmintų jį laiku, dar prieš paliečiant jam žmogaus veidą.“

Vis dėlto nustatyta, kad „Puradgim“ įrenginiai efektyviai veikia prieš ištisą eilę teršalų, dėl kurių nerimauja maisto pramonė, įskaitant E. coli bakterijas, salmoneles, listerijas ir norovirusą.

Dr. Davidas Achesonas, maisto saugos ekspertas ir buvęs JAV maisto ir vaistų administracijos (FDA) pareigūnas, teigia, kad jeigu garų mechanizmas gali sunaikinti norovirusą, jis lygiai taip pat gali sunaikinti ir koronavirusą. FDA išdavė skubios pagalbos leidimą (angl. emergency-use authorisation) naudoti išgarintą vandenilio peroksidą dezinfekuoti N95 respiratorius, – šį procesą naudojo 6 300 ligoninių visų JAV mastu.

„Galima daryti pagrįstą prielaidą, kad toks metodas bus efektyvus paviršiams, – sakė D. Achesonas. – Tačiau bet kokie gauti duomenys, esą jis užkirs kelią perdavimui nuo žmogaus žmogui, kelia didelį klaustuką.“

Nepaisydami kylančių klausimų, pramonės analitikai vis tiek optimistiškai vertina šias technologijas.

„Tarkim, mes jau ryt turime vakciną, kurios nori visi. Mano nuomone, tęsiant toliau šias investicijas, iškart iškiltų klausimas, kiek saugus bus pastatas, – sakė Johnas Walshas, „Credit Suisse“ banko pramonės analitikas. – Labai svarbu, kaip pastatai bus pasiruošę priimti į savo [biurų] erdves grįžtančius darbuotojus.“

Tačiau Nickui Santhanamui, vyresniajam „McKinsey & Co.“, partneriui, klausimas, ar tokios bendrovės kaip „Puradigm“ ir EMT ir toliau augs nuslūgus pandemijai, išlieka „atviru“.

„Žmonės apie tai galvoja, klientai klausinėja. Kurį laiką technologijos bus masiškai įsisavinamos, – sakė N. Santhanamas. – O kaip bus toliau? Paaiškės vėliau.“

51-ų metų Randis Mountas, EMT generalinis direktorius, savo karjerą pradėjo nekilnojamojo turto apsaugos ir valymo srityje, šalindamas tokius teršalus kaip pelėsiai gyvenamuosiuose namuose. Būtent dirbdamas šioje srityje jis susidūrė su išgarinto vandenilio peroksido naudojimu. „Mes galėjome nukenksminti bet ką, – sakė R. Mountas. – Restoranus, namus, universitetus ir mokyklas. Mes įgijome vardą, reputaciją, žmonės žinojo, kam skambinti prireikus.“

Be „Smithfield“, jo turimame sąraše yra visa eilė bendrovių, tokių kaip: prancūzų valdoma „Bonduelle Fresh Americas“, kuri, anot jo, sumontavo įrenginius vienoje iš savo keturių JAV turimų gamyklų; dešrelių gamintoja „Glier’s Goetta“, turinti šešis agregatus Kavingtone (Kentukis) gamybos padalinyje, ir „Graeter’s Ice Cream“, bendrovė su 1 5000 darbuotojų, instaliavusi septynis įrengimus savo gamybos įmonėje Mt. Oberne, Sinsinatyje, Ohajo valstijoje. Montavimo išlaidos apskaičiuotos pagal kubines pėdas ir biopakrovą (mikroorganizmų kiekį ar kategorijas gamybos patalpose).

Įrenginys tipinei 5 000 kv. pėdų (apie 464 kv. metrų) ploto ir 12 pėdų (3,6 metro) lubomis maisto gamybos įmonei kainuotų apie 11 000 JAV dolerių. Pasak R. Mounto, jo bendrovė tikisi šiais metais uždirbti 10 mln. dolerių iš pardavimų.

Garų ekstrahavimą, arba „neterminę plazmą“, 2014 metais užpatentavo „Puradigm“. Nors kai kurios verslovės jau seniai ėmėsi priemonių prieš oru perduodamų užkratų grėsmes, dauguma jų didelės naudos nesulaukė, visų pirma dėl patirtų išlaidų. Pandemija iš esmės pakeitė situaciją, atverdama didžiules galimybes bendrovėms, jau įžengusioms į šią sritį, nes vis daugiau maisto perdirbimo bei maisto prekių mažmeninės prekybos įmonių ieško pagalbos.

Padraigo Lawloro, generalinio administracijos direktoriaus, prognozėmis, jo bendrovės pardavimai 2020 metais sieks 17 mln. JAV dolerių, įskaitant perpardavėjų, distributorių, tokių kaip EMT, ir jos pačios pardavimus, Bet kitais metais prognozuojami 72 mln. dolerių pardavimai. Anot P. Lawloro, bendrovė planuoja surengti pradinį viešą akcijų platinimą (IPO) 2022 metais.

Vienas iš mažmenininkų, kuris ėmėsi tokių atsargumo priemonių, buvo „Chipotle Mexican Grill“, restoranų tinklas, susidūręs su noroviruso protrūkiais 2015 ir 2017 metais. Šiuo tarpiniu laikotarpiu bendrovė įmontavo kombinacines UV/garų vandenilio peroksido sistemas, kurias sukūrė „RGF Environmental Group Inc.“. 2018 metais „Chipotle“ jas dar papildė atskirais blokais tualetuose, kurie veiktų „mikrobiologinius teršalus, įskaitant ten atsirandančius virusus“, elektroniniame laiške rašė Kerry Bridges, „Chipotle“ maisto saugos viceprezidentė.

RGF parduodamos oro gryninimo sistemos panašios į tas, kurias gamina ir „Puradigm“, sakė dr. Jamesas Marsdenas, RGF vykdomasis mokslo bei technologijų direktorius. J. Marsdenas ėjo profesoriaus pareigas Kanzaso valstybiniame universitete ir vadovavo „Chipotle“ maisto saugos grupei po noroviruso protrūkio.

Floridoje veikianti RGF pranešė, kad jos pardavimai šiais metais išaugo 500 proc. ir kad šiuo metu ji testuoja savo produkto prieš koronavirusą efektyvumą.

Kilus COVID-19 pandemijai, verslas, vykdomas 1 400 kvadratinių metrų ploto daržovių ūkyje „Chef’s Garden’s“ Hurono mieste, Ohajuje, parduodančiame produktus elitiniams restoranams, sunyko. Bendrovei perėjus prie tiesioginių pardavimų vartotojams, jos generalinis direktorius Bobas Jonesas ėmė ieškoti būdų, kaip apsaugoti savo 140 darbuotojų. Balandį jis įmontavo EMT platinamus įrenginius, užsibrėžęs dvejopus tikslus: kad darbuotojai išliktų sveiki ir kad „nepablogėtų produkto kokybė“, sakė jis.

Pasak Mike‘o Willingo, San Fransiske veikiančios „Aloha Seafood“ vykdomojo direktoriaus, didžiausia jo bendrovės problema iki koronaviruso pandemijos buvo ta, kad kai kas nors susirgdavo gripu, virusas tarp įmonės darbuotojų išplisdavo žaibo greitumu. 2019 metais jis įmontavo iš EMT įsigytus įrenginius. Nuo tada, kaip tvirtina M. Willingas, nebuvo užfiksuota nė vieno koronaviruso atvejo. „Su juo mes jaučiamės daug komfortabiliau, mano darbuotojai neatsidžiaugia“, – sakė jis.