Kompanijos technologija, naudojama filtruoti ir valdyti interneto tinklus, buvo naudojama valstybinės Baltarusijos interneto agentūros blokuoti tūkstančiams šalies interneto svetainių, vykstant nacionaliniams protestams dėl ginčijamų rinkimų, rugpjūčio 28 d. pranešė „Bloomberg“.

Antradienį „Sandvine“ pranešė, kad pirminiu tyrimu buvo nustatyta, jog „specialus kodas“ buvo įterptas į jos produktus, siekiant „sutrikdyti laisvą informacijos srautą Baltarusijos rinkimų metu“.

„Tai yra žmogaus teisių pažeidimas, todėl mes automatiškai nutraukiame vartotojo licencinę sutartį, – teigiama pranešime. – „Sandvine“ žmogaus teisių pažeidimus vertina labai rimtai. Mes taip pat nepakęsime, kad technologijomis būtų trikdomas laisvas informacijos srautas, šitaip pažeidžiant žmogaus teises.“

Nutraukdama sutartį „Sandvine“ pranešė, kad nustos teikti programinės įrangos atnaujinimus ir techninę pagalbą savo įrangai, kurią naudoja valstybės kontroliuojamas Nacionalinis duomenų mainų centras, tvarkantis visus į šalį patenkančius ir iš jos išeinančius interneto duomenis. Tačiau tai nereiškia, kad įranga nustos veikti, ir artimiausiu metu ji vis tiek bus tinkama naudojimui, sakė atstovas.

San Fransiske įsikūrusios privataus kapitalo įmonės „Francisco Partners Management LLC“ valdoma „Sandvine“ gegužės mėnesį pristatė savo įrangą Baltarusijos vyriausybės saugumo komandai. Į šalį ji buvo atgabenta per pirminį rangovą, Rusijoje įsikūrusią įmonę „Jet Infosystems“, kaip liudija kompanijos dokumentai ir du žmonės, informuoti šiuo klausimu.

Pasak šaltinių, įranga buvo sumontuota Minske, Nacionalinio duomenų mainų centro valdomuose duomenų centruose.

Kelias rugpjūčio dienas, kol vyko protestai dėl ginčijamo prezidento Aliaksandro Lukašenkos perrinkimo, centras naudojo „Sandvine“ įrangą, neleisdamas žmonėms prisijungti prie socialinės žiniasklaidos kanalų, tokių kaip „Facebook“ ir „Twitter“, blokuodamas pranešimų programas, tokias kaip „WhatsApp“ ir „Telegram“ bei tarptautines naujienų svetaines. „Bloomberg“ apie tai pranešė praėjusį mėnesį.

JAV senatorius Dickas Durbinas paragino Iždo departamentą ištirti „Sandvine“ dėl galimų JAV sankcijų Baltarusijai pažeidimų, teigdamas, kad būtų „labai nemalonu, jei paskutinis Europos diktatorius būtų pasitelkęs amerikietiškas technologijas, siekdamas neleisti baltarusiams naudotis internetu tuo metu, kai tūkstančiai jų taikiai protestuoja prieš neteisėtą perrinkimą ir brutalius politinius areštus“.

Kai kurie „Sandvine“ darbuotojai protestavo prieš kompanijos darbą Baltarusijoje. Tačiau praėjusią savaitę vykusioje vidinėje telekonferencijoje vadovai gynė savo sprendimą tvirtindami, kad nepažeidė JAV sankcijų ir nelaiko prieigos prie interneto žmogaus teise.

„Mes nenorime vaidinti pasaulio policijos“, – teigė vyriausiasis technologijų vadovas Alexanderis Havängas.

Tačiau antradienį kompanija pareiškė nusprendusi, jog Baltarusija visgi pažeidė licencinę sutartį, pagal kurią „aiškiai draudžiami veiksmai, kurie palaiko arba leidžia vykdyti atskirus žmogaus teisių pažeidimus“.

„Sandvine“ nepažeidė jokių JAV ar kitur galiojančių eksporto kontrolės įstatymų ar sankcijų, – pabrėžė kompanija. – Technologiniu požiūriu mes ieškome būdų, kaip patobulinti savo produktus, kad sumažintume netinkamo jų naudojimo riziką.“