Net tos oro linijos, kurios sulaukė paramos iš vyriausybės ir apkarpė kaštus, ieško naujų pajamų srautų šiuo itin sudėtingu joms laikotarpiu, kai didžioji dalis lėktuvų negali pakilti, o žmonės priversti atsisakyti kelionių. Atsigavimas gali užtrukti ne vienus metus, o vežėjams tai gali kainuoti papildomus milijardus dolerių. Pažvelkime, ko tenka griebtis oro linijoms mėginant atremti COVID-19 smūgį.

Skrydis virš Antarktidos

Australijos oro linijos „Qantas Airways Ltd.“, kurios tarptautiniai skrydžiai sustabdyti iki bent 2021 metų vidurio, nuomoja vieną iš savo „Boeing Co. Dreamliner“ orlaivių apžvalginėms kelionėms virš pietinės ledo kepurės.

„Antarctica Flights“ nuomojasi iš „Qantas“ lėktuvą su įgula septynioms kelionėms lapkričio–vasario mėnesių laikotarpiu. Skrydžiai trunka dvylika–keturiolika valandų, o verslo klasės bilietas su visomis paslaugomis skrydžio metu kainuoja 7 999 Australijos dolerius (5 850 JAV dolerių).

Nuo pižamų iki migdolų

Be to, „Qantas“ parduoda prekes, kurios paprastai būdavo dalijamos nemokamai aukštesne klase skraidantiems keleiviams; pavyzdžiui, 10 000 pižamų komplektų buvo graibyte išgraibstyti kone per kelias valandas. Dovanėlių komplektėlių, dalijamų nemokamai priekyje sėdintiems keleiviams, kuriuos sudaro rankų kremas, arbata maišeliais, šokoladiniai sausainėliai, dūmo skonio migdolai ar kitos malonios smulkmenos, dabar galima įsigyti internetu už 25 Australijos dolerių.

Be to, „Qantas“ gali išgelbėti šį tą iš savo „Boeing 747“ orlaivių, kurie dėl krizės buvo išimti iš apyvartos pirma laiko. Pasak atstovo spaudai, dalis kabinos interjero, pavyzdžiui, pirmos klasės atlenkiami staliukai, gali būti parduodami kaip atmintinis suvenyras.

Lėktuvų maisto pristatymas į namus

„Air North“ 43-ejus metus skaičiuojančios oro linijos, jungiančios Kanados atokųjį Jukoną su tokiais centrais kaip Vankuveris, žengė į oro linijų maisto pristatymo į namus rinką. Į siūlomą meniu įtraukiami tokie patiekalai kaip pyragas su jautiena už devynis Kanados dolerius (6,88 JAV dolerio) ir rinkinukas sūrio pyragų už 13,99 Kanados dolerio. Klientai gali užsisakyti vienu kartu iki 20 iš anksto pagamintų, sušaldytų patiekalų, kuruos vairuotojas kitą darbo dieną pristato į namus. Jų galima užsisakyti tik šiaurės vakarinio Vaithorso miesto apylinkėse, o pristatymo mokestis siekia 10 Kanados dolerių.

Skrydžiai į niekur

Japonijos bendrovė „ANA Holdings Inc.“ pardavė bilietų į užsakomąjį skrydį į niekur. Maždaug 300 keleivių sumokėjo už vadinamąsias havajietiškas kurortines pramogas orlaivyje „Airbus Se A380“, kuris paprastai skrenda Tokijo–Honolulu maršrutu. Keleiviai buvo pasirinkti loterijos būdu. Įgulos nariai visą 90 minučių trukusį skrydį dėvėjo kaukes ir havajietiškus marškinėlius bei nešiojo keleiviams įvairius kokteilius.

Rugpjūčio 7 dieną „Starlux Airlines“ pristatė „įsivaizduojamą“ skrydį, pilotuojamą oro linijų vadovo, ir 188 bilietai į rytinę Taivano pakrantę buvo išgraibstyti kone per 30 sekundžių, skelbė naujienų agentūra „Focus Taiwan“. „Starlux“ rugpjūčio 16 dieną surengė dar vieną skrydį darbuotojams ir už kelionę mokantiems klientams, kurį taip pat pilotavo bendrovės pirmininkas. Bilietas kainavo 4 221 Naujojo Taivano dolerį (144 JAV dolerius).

Rugpjūčio 8 dieną „EVA Airways Corp.“ užpildė 309 vietas specialiu Tėvo dienos proga surengtu skrydžiu, pranešė Focus Taiwan“.

Biurų patalpų nuoma

Bendrovė „Air New Zealand Ltd.“, peržiūrėdama savo išlaidų strategiją, nusprendė pernuomoti dalį savo būstinės patalpų Oklande. Kaip skelbia vietos žiniasklaida, kone ketvirtadalis įmonės šešių aukštų biurų pastato, arba 5 000 naudingojo grindų ploto kvadratiniam metrui, graibstyte išgraibstoma. Oro linijų atstovas spaudai atsisakė detalesnių komentarų.

Vaisių ir daržovių pristatymas

Pigių kelionių pradininkė „AirAsia Group Bhd.“, rugpjūtį pranešusi apie rekordinius nuostolius, įkūrė „Amazon.com“ tipo platformą, skirtą pardavinėti šviežius vaisius bei daržoves. Šia elektroninės prekybos platforma, „Ourfarm“, „Air Asia“ siekia užsitikrinti krovininius, logistikos ir mokėjimų pajėgumus, kurie leistų sujungti Malaizijos ūkininkus tiesiogiai su viešbučiais, restoranais ir prekybos centrais. Svetainėje siūloma gausybė produkcijos, nuo bulvių ir Pekino kopūstų iki ananasų bei viščiuko.

„Neriboti skrydžių paketai“

Kinijos oro linijos, susidūrusios su skaudžiais padariniais dėl vangios paklausos, ėmėsi siūlyti neribotų skrydžių paketus, tikėdamosi susigrąžinti klientus į vietos maršrutus.

Tarp jų, “China Eastern Airlines Corp.“, viena iš „Didžiojo trejeto“ šalies vežėjų, birželį reklamavo neribotus savaitgalio skrydžius likusiems metams už vieną 3 322 juanių (487 JAV dolerių) mokestį. Daugiau nei 150 000 žmonių pasinaudojo pasiūlymu vien per du savaitgalius, pranešė oro linijos. Kai kuriuose skrydžiuose jie sudarė per 90 proc. keleivių.