Euro kursas nuo karantinų pradžios, vos per penkis mėnesius, pašoko 12 proc. Antradienį bendroji Europos valiuta pakilo virš 1,20 JAV dolerio, pirmą kartą per daugiau nei dvejus metus. Investuotojai prognozuoja tolesnį jo augimą, o du ECB pareigūnai pripažino svarstantys tokią galimybę.

„Euro-dolerio santykis iš tiesų svarbus, – antradienį vakare per virtualų konferencinį ryšį kalbėjo ECB vyriausiasis ekonomistas Philipas Lane‘as. – Jeigu yra veiksnių, veikiančių euro-dolerio kursą, jie įtraukiami į mūsų pasaulines bei Europos prognozes ir, savo ruožtu, – į mūsų pinigų politikos formavimą.“

Euro kurso kilimas – tai tik viena platesnio paveikslo pusė, kalbant apie dolerio silpnumą: JAV valiuta kitų pagrindinių valiutų atžvilgiu pasiekė silpniausią lygį per daugiau nei dvejus metus. Tačiau 19-os narių euro zona, turinti bendrą valiutą, yra ypač pažeidžiama šia prasme, visų pirma dėl jos gana didelės priklausomybės nuo eksporto ir ilgą laiką registruojamos silpnos infliacijos.

Stipresnė valiuta daro eksportą mažiau konkurencingu ir, pigindama importą, neigiamai veikia kainų augimą. Greitas vertės kilimas dažnai versdavo buvusį ECB pirmininką Mario‘ų Draghį nerimauti, jog tokia dinamika gali susilpninti ekonomiką.

Dabar M. Draghio įpėdinei teks apsispręsti, ar taikyti panašią taktiką. Tai gali paaiškėti per spaudos konferenciją, vyksiančią po rugsėjo 10 dieną numatyto artimiausio politikos posėdžio, per kurią ji taip pat pateiks atnaujintas ekonomines prognozes.

Raudonoji linija

„1,20 JAV dolerio už eurą – savotiška raudonoji linija, – teigė Katharina Utermoehl, vyresnioji „Allianz SE“ ekonomistė. Šiuo metu nepanašu, kad ECB galėtų padaryti ką nors daugiau nei pamėginti apraminti valiutos kurso dinamiką, pabrėžiant neslūgstantį ekonominį netikrumą ir kartu atveriant duris tolesniam aktyvų pirkimų didinimui vėliau šiais metais.“

Kokia rimta dabartinė situacija, tapo akivaizdu antradienį, kai naujausi duomenys parodė, jog euro zonos infliacija pirmą kartą per ketverius metus pasuko neigiama kryptimi. Eksportuotojai dar nepajuto valiutų keitimo kurso padarinių, nors tik dėl to, kad dabar jie bando spręsti daug aktualesnes problemas, tokias kaip pasaulinė recesija.

„Be abejonių, stipresnis euras yra papildoma našta eksportuotojams, bet dar svarbesnis iššūkis šiuo metu yra gana lėta pasaulinė paklausa“, – teigė Olafas Wortmannas, Vokietijos asociacijos „VDMA Mechanical Engineering Industry Association“ ekonomistas.

ECB vykdomosios valdybos narė Isabelė Schnabel, atsakinga už rinkos operacijas, šią savaitę pranešė, kad pareigūnai atidžiai stebi užsienio valiutos dinamiką, – nors ji pati gana optimistiškai įvertino galimus pokyčius.

JAV dolerio smukimas iš dalies gali būti vertinamas kaip ženklas, jog pasaulinis pasitikėjimas grįžta, nes jis atspindi ankstesnių „saugaus prieglobsčio lėšų srautų“ į JAV krypties pasikeitimą, kai investuotojai gręžiasi į vyriausybinę skolą kaip į žemos rizikos zoną savo lėšoms, sakė ji.

Neaiškus poveikis

Pasak I. Schnabel, valiutų keitimo kursų poveikis infliacijai nėra aiškus, – tokio požiūrio laikomasi ir ECB tyrime, rodančiame, kad pastaraisiais dešimtmečiais valiutų kursų judėjimo įtaka kainoms susilpnėjo.

Vis dėlto centrinis bankas dar gerokai prieš pandemiją stengėsi pasiekti savo užsibrėžto infliacijos rodiklio – iki 2 proc. ribos, tad pati dar didesnio spaudimo perspektyva gali išmušti iš vėžių kai kuriuos politikos formuotojus.

„Kai euras yra stipresnis, o rinka tikisi, kad jis ir toliau kils, infliacijos prognozės galiausiai turbūt turės būti peržiūrėtos, – teigė „ING Germany“ ekonomistas Carstenas Brzeskis. – Būtent tada ECB turės apsispręsti – kaip kad būdavo ir ankstesniais metais, – ar jam reikia kokių nors papildomų veiksmų.“

Ph. Lane‘o pastabos turėjo poveikį eurui, kurio kursas trečiadienį 8.58 val. Frankfurto laiku siekė maždaug 1,19 JAV dolerio. Bet neatmetama ir tolesnio jo kilimo galimybė. Remiantis alternatyviais kainų nustatymo modeliais, labiau tikėtina, kad per artimiausius tris mėnesius jis pakils virš 1,25 JAV dolerio lygio, nei kad nukris žemiau 1,13 JAV dolerio ribos, rodo „Bloomberg“ atlikti apskaičiavimai.

„Euro stiprumas atrodo perdėtas, bet kol kas negalime jo ignoruoti ir turime paisyti rinkoje jaučiamo optimistinio naratyvo – sakė Rossas Hutchisonas, „Aberdeen Standard Investments“ investicijų direktorius. – Negalime atmesti galimybės, kad jis ir toliau stiprės.“