Šio tikslo įgyvendinimas reikštų fundamentalų didžiausio pasaulyje suskystintų gamtinių dujų eksportuotojo ekonomikos poslinkį. Užsienio darbuotojai sudaro 95 proc. Kataro darbo jėgos ir apie 90 proc. visų gyventojų.

Naujosios taisyklės nustato standartinį minimalų atlyginimą, kuris bus taikomas visų tautybių ir profesijų darbuotojams (Persijos įlankos regione to dar nebuvo) ir palengvins darbo keitimą. Kataro prekybos ir pramonės ministras Ali bin Ahmedas Al Kuwaris pareiškė, kad tikisi, jog pertvarka įtikins daugiau užsieniečių, ypač kvalifikuotų darbuotojų, pasilikti šalyje.

„Mums rūpi sukurti liberalią darbo rinką“, – sakė jis interviu pirmadienį.

„Nenorime, kad žmonės, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių nusprendė atsisveikinti su savo darbdaviu arba kurių paslaugos tapo nebereikalingos, tiesiog susikrautų bagažą ir šoktų į lėktuvą“, – pabrėžė jis.

Pasak jo, vietinei rinkai konkurencija dėl talentų išeis į naudą, nepaisant to, kad silpnesni darbuotojai gali pasitraukti iš verslo arba būti priversti varžytis su užsienio konkurentais.

„Kompanijos dės daug pastangų, kad išlaikytų savo darbuotojus, ugdytų jų talentus, siūlytų jiems tinkamus paketus, – kalbėjo A. Al Kuwaris. – Tai yra mūsų ilgalaikės investicijos dalis – investicijos į žmones, nesvarbu, emigrantus ar vietinius gyventojus.“

Kafalai galas?

Tokios nuotaikos Persijos įlankoje retos.

Visose regiono šalyse taikoma politika, skatinanti samdyti piliečius – ne užsieniečius. Dauguma nesiryžta pritarti permanentiniam emigrantų vaidmeniui, o Kuveitas netgi svarsto galimybę sumažinti savo užsieniečių populiaciją daugiau nei perpus.

Pagal vadinamąją kafalos (arba rėmimo) sistemą emigrantų galimybes pasilikti šalyje dažnai riboja jų darbdaviai. Kataras sulaukė griežtos žmogaus teisių organizacijų kritikos dėl darbo sistemos, apibūdinamos kaip „įžeidžiančios“, ypač mažas pajamas gaunantiems darbuotojams, atsivežtiems iki 2022 m. turnyro.

Naujas Kataro paketas pašalina darbuotojams būtinybę gauti dokumentą iš buvusio darbdavio, kad galėtų pereiti į naują darbą. Tačiau nors dabar pakeisti darbą bus įmanoma, mažą atlyginimą gaunantys darbuotojai ir toliau gyvens darbdavio teikiamame komunaliniame būste ir išliks priklausomi nuo kompanijos siūlomo maisto ir transporto, o tai greičiausiai apribos galimybes laisvai patekti į darbo rinką.

A. Al Kuwaris sakė tikįs, kad užsieniečių populiacijos perspektyvos pasikeis iš karto, kai tik statybų projektai prieš futbolo čempionatą bus baigti. Kataras skyrė 200 milijardų dolerių išvystyti infrastruktūrai nuo tada, kai 2010 m. laimėjo teisę surengti žiūrimiausią pasaulyje sporto renginį.

„Iš tiesų pasiekėme tą etapą, kai žengiame žiniomis pagrįstos ekonomikos link“, – pažymėjo jis.