Nors kovojant su pandemija šios Azijos valstybės sienos nuo kovo pabaigos daugumai užsieniečių buvo uždarytos, dabar vyriausybė planuoja išduoti vizas užsieniečiams, norintiems Tailande pasilikti iki devynių mėnesių laikotarpiui, sakė Boonas Vanasinas, „Thonburi Healthcare Group Pcl“, trečios pagal dydį Tailando privačios ligoninių kompanijos, valdančios ligonines ir senelių namus, pirmininkas.

Šie ilgalaikiai svečiai savo viešnagę pradės nuo privalomo 14 dienų karantino ir kelių viruso testų turistų pamėgtame Pukete. Po trijų savaičių saloje ir neigiamų testų rezultatų jie galės laisvai keliauti po likusius Tailando regionus, sakė V. Boonas, kuris teigė turintys tiesioginių žinių apie vyriausybės planą ir prognozuojantis, kad atvykimai į šalį prasidės dar rudenį.

Nors vyriausybė iš principo planą patvirtino, ji vis dar nebaigė ruošti priemonių, skirtų sumažinti virusinės infekcijos riziką, pabrėžė vyriausybės atstovė spaudai Traisulee Traisoranakul.

Atsivėrimas svetimšaliams – gelbėjimo ratas žlungančiai Tailando turizmo ir viešbučių industrijai, kuri bergždžiai stengiasi kapanotis po penkių mėnesių, praleistų be lankytojų iš užsienio. Nors Tailandas tapo viena iš sėkmingiausiai „Covid-19“ suvaldžiusių šalių – vietinių atvejų čia nebuvo užfiksuota ilgiau nei tris mėnesius, jo nuo turizmo priklausoma ekonomika atsidūrė tarp labiausiai nukentėjusių pasaulyje ir šiemet, kaip prognozuojama, susitrauks rekordinius 8,5 proc.

Šeštadienį šalis pranešė apie vieną importuotą koronaviruso atvejį, diagnozuotą valstybiniame karantine esančiam pacientui. Bendras atvejų skaičius šiuo metu siekia 3411, iš jų 111 vis dar hospitalizuota, o mirusiųjų priskaičiuota 58.

Šio žingsnio vyriausybė imasi tuo metu, kai visos nuo turizmo priklausančios ekonomikos – pradedant Baliu Indonezijoje ir baigiant Havajais JAV – kovoja su pandemija, kuri praktiškai sustabdė visas pasaulines keliones. Pakartotinis atsivėrimas turistams paskatino infekcijos atsinaujinimą, pvz., Karibų saloje Aruboje, ir vyriausybės suka galvą, kaip rasti teisingą pusiausvyrą tarp visuomenės sveikatos ir paramos ekonomikai.

Naujasis Tailando planas leis milijonams senjorų iš tokių Europos šalių, kaip Vokietija ir Švedija, žiemos mėnesius paprastai praleidžiančius šiltesnėse Viduržemio jūros šalyse, apsvarstyti galimybę pasisvečiuoti šioje Azijos valstybėje, kur jausis saugiai nepatirdami infekcijos rizikos, pažymėjo V. Boonas.

Jis teigė, kad jo kompanija jau gavo užklausų iš Europos pensininkų bendruomenių, iš viso apie 50 000 senjorų, ateinančią žiemą norinčių praleisti Tailande. Jis planuoja bendradarbiauti su viešbučiais, kurie suteiktų patalpas karantinavimuisi ir ilgalaikį apgyvendinimą senyviems žmonėms bei kitiems ilgalaikiams svečiams, kurie galėtų atvykti užsakomaisiais skrydžiais dar prieš prasidedant žiemai.

„Thai Airways International Pcl“ pranešė, kad nuo lapkričio pabaigos kas mėnesį organizuos mažiausiai du tokius skrydžius, kurie sujungs Puketą su tokiomis šalimis kaip Danija, Vokietija ir Jungtinė Karalystė.

„Daugelis senjorų nenori žiemą žvarbti atšiauriame klimate. Jie nori švelnaus atogrąžų oro“, – sakė V. Boonas. Maždaug 90 proc. „Thonburi“ klientų prieš pandemiją buvo užsieniečiai.

Tačiau neaišku, ar vyriausybė sutiks įsileisti tiek daug svetimšalių. Ketvirtadienį Tailando kariuomenės vado pavaduotojas sakė, kad šalis rengia planus vėl įsileisti ilgalaikius svečius ir užsieniečius, turinčius turto Tailande, tačiau tai reikštų tik „kelis šimtus“ žmonių.

Ekonomikai kaip niekada reikia paskatinimo. Prieš pandemiją europiečiai turistai atostogaudavo Pukete ir jo apylinkėse nuo dviejų savaičių iki dviejų mėnesių, sakė Bhummikittis Ruktaengamas, Puketo turizmo asociacijos prezidentas.

Vyriausybės duomenimis, 2019 m. Tailande apsilankė daugiau kaip 6,7 milijono europiečių, kurie paliko čia 461 milijardą batų (14,8 milijardų dolerių). Europiečiai sudarė apie 17 proc. visų užsienio lankytojų ir įnešė 24 proc. visų užsienio išlaidų.

„Puketo ekonomikai reikia užsienio paklausos, kad ji galėtų atsitiesti, bet mums taip pat reikės subalansuoti infekcijos riziką ir ekonomiką“, – sakė R. Bhummikittis.

Tailando vyriausybė bandė paskatinti vidaus turizmą su kampanija, padengiančia 40 proc. keliautojų viešbučių sąskaitų, tačiau vietinių išlaidos vis dėlto negali kompensuoti nuostolių dėl užsieniečių nebuvimo. Pukete užsienio svečiai iki šiol sudarė du trečdalius visų turistų – ir net 90 proc. turizmo pajamų.

„Pirmiausia įsileisime į šalį nedidelį skaičių užsienio svečių ir išbandysime sistemą, – trečiadienį sakė ministras pirmininkas Prayuthas Chan-Ocha. – Turime ko nors imtis, kad užsidarant verslams ir žmonėms prarandant darbus padėtis nebeblogėtų.“