„Tiger 21“, daugiau nei 800 investuotojų jungiantis klubas, ketvirtadienį pranešė, kad jo nariai padidino savo grynųjų pinigų atsargas iki 19 proc. viso turto, būgštaudami dėl „Covid-19“ pandemijos ekonominių padarinių JAV. Protrūkio pradžioje šis rodiklis siekė 12 proc. Maždaug ketvirtadalis narių tikisi, kad krizė tęsis iki kito birželio pabaigos, pranešė grupė.

„Šis grynųjų pinigų kaupimas yra neregėtas pokytis – statistiškai didžiausias ir greičiausias visų laikų „Tiger 21“ turto perskirstymo pokytis“, – pažymėjo Michaelas Sonnenfeldtas, klubo, kurio nariai tipiškai valdo daugiau nei 100 milijonų dolerių turtą, pirmininkas. „Siekdami apdairiau tvarkyti išteklius, nariai įgijo likvidumo ir iš karto nepradės investuoti, kad išlaikytų ir kauptų grynuosius pinigus ir atlaikytų šią audrą.“

JAV, kurioje užregistruota beveik 180 000 mirčių nuo koronaviruso, yra viena iš labiausiai nuo viruso nukentėjusių šalių. Antrąjį ketvirtį ji išgyveno didžiausią visų laikų recesiją, o ekonomistai vis garsiau perspėja apie užsitęsusį sulėtėjimą, jei įstatymų leidėjai šį rudenį neskirs nuo 1 iki 2 trilijonų dolerių pagalbos.

Pandemijos smūgis ekonomikai nesustabdė kylančių akcijų kainų. „S&P 500“ indeksas ketvirtadienį pasiekė piką, pakilęs nuo žemiausio lygio kovo mėnesį iki 56 proc. – dėl tęstinės Federalinio rezervų banko paramos ir technologijų kompanijų, besirūpinančių namuose įstrigusiais žmonėmis, stiprybės.

Tai taip pat lėmė, kad maždaug 84 proc. vyriausiųjų finansininkų šiuo metu mano, jog akcijos yra per brangios, kaip rodo „Deloitte LLP“ atlikta ketvirčio apklausa. Akcijos yra pasiekusios antrąjį aukščiausią lygį per dešimtmetį nuo tada, kai ši apskaitos ir konsultavimo kompanija pradėjo rinkti duomenis. Tik 2 proc. respondentų teigė, kad JAV akcijos atrodo pigios.

„Tiger 21“ nariai paprastai kas mėnesį rengia nedidelius susitikimus, kur dalijasi perspektyvomis ir aptaria investicijas – paprastai konservatyvias ir ilgalaikes. Nors dauguma klubo narių prognozuoja, kad pandemijos krizė tęsis iki šių metų pabaigos, jie vis dar tiki ilgalaikiu JAV augimu ir ieško „dramatiškų pozityvių galimybių“, teigiama grupės pranešime.

Nors „Tiger 21“ nariai yra ilgalaikiai investuotojai, daugelis jų visgi pasinaudojo pirmine rinkos sumaištimi, kilusia dėl pandemijos, ir statė prieš „S&P 500“. M. Sonnenfeldtui ir kitiems nariams tai atnešė „3, 4, 5, netgi 10 kartų daugiau, nei sumokėjome“ už sandorius, pažymėjo grupės pirmininkas kovo mėnesį, atsisakydamas atskleisti, apie kokias sumas eina kalba.