Vos spėjusi aplenkti Rusiją kaip didžiausia pasaulio eksportuotoja, Europos Sąjunga šį sezoną dėl sausros ir potvynių, kurie nusiaubė pasėlius, nusiris į trečią vietą. Kitiems pagrindiniams grūdų pardavėjams sekasi kur kas geriau: Kanadoje prognozuojami rekordiniai pardavimai, Australija eksportuos daugiausiai per ketverius metus, o Rusija vėl atkovos pirmąją vietą, praneša JAV žemės ūkio departamentas.

„Kai yra tiek daug gamintojų, motulė gamta būtinai kurį nors aplenks, – teigia Čikagoje įsikūrusios konsultacijų įmonės „AgResource“ prezidentas Danas Basse’as. – Be abejo, atsiras kitų, kurie galės užkimšti skylę.“

Štai kaip sekasi pasėliams ir siuntoms pagrindinėse grūdų eksporto šalyse:

Australija

Australijos derliaus nuėmimas prasidės vos už kelių mėnesių, ir visa rinka laukia, kad Australija užpildytų Europos Sąjungos paliktą spragą, internetiniame seminare kalbėjo „Rabobank“ strategas Stefanas Vogelis. Birželio mėnesį vyriausybė prognozavo, kad produkcija išaugs 76 proc. iki 26,7 milijonų tonų, nes po kelerių sausros metų lietūs atgaivino pasėlius, o dėl prekybos nesutarimų su pagrindine pirkėja Kinija ūkininkai nuo miežių perėjo prie kviečių.

Produkcija gali siekti ir visus 30 milijonų tonų, sakė Ole Houe, „IKON Commodities“ generalinis direktorius. Tai padėtų Australijos kviečiams sustiprinti savo poziciją Pietryčių Azijoje, teigė D. Basse’as iš „AgResource“.

Rusija

Tęsiantis derliaus nuėmimui, analitikai didina produkcijos prognozes – tikimasi, kad šiųmetinis Rusijos derlius istoriškai bus antrasis pagal dydį. Šalis jau vykdo prekybą su daugiau kaip 100 tautų ir dominuoja pagrindinėje Egipto rinkoje, kur šį sezoną Rumunijos ir Prancūzijos grūdams teko pasitraukti ir likti nuošalyje.

USDA prognozuoja, kad eksportas šį sezoną išaugs 10 proc., nors pardavimo tempas kol kas mažesnis nei pernai. Taip galėjo nutikti todėl, kad derliaus nuėmimas prasidėjo vėliau nei 2019 m., o pietinėse teritorijose, kuriose derlius buvo nuimamas pirmiausia, jis buvo menkas.

Kadangi Rusija daugiausiai kviečių parduoda tradicinėms Europos Sąjungos eksporto rinkoms, tokioms kaip Šiaurės Afrika ir Artimieji Rytai, tai gali reikšti, kad siuntoms į Aziją gali likti mažiau grūdų, taigi Azijos regionas turėtų sustiprinti prekybą su Australija, pažymėjo Andree Defois, „Strategie Grains“ prezidentas.

Šiaurės Amerika

Neseniai vykęs Kanados derliaus įvertinimas paskelbė visų laikų aukščiausius rezultatus, o USDA prognozuoja, kad šalies eksportas viršys dešimtojo dešimtmečio pradžioje nustatytą rekordą. Tai reiškia, kad Kanados grūdų atsargos Pietryčių Azijoje turėtų konkuruoti su Australijos. Pasak „Strategie Grains“, stiprios produkcijos perspektyvos atsiliepia artimiausio laikotarpio kainoms.

JAV kviečiams silpnas doleris gali reikšti stiprius pardavimus, be to, pastaruoju metu išaugo grūdų eksportas į Kiniją. Bendros JAV siuntos, nors ir nedaug pasikeitusios nuo praėjusių metų, šį sezoną turėtų pranokti Europos Sąjungos.

Europos Sąjunga

Didžiausia regiono augintoja Prancūzija ir toliau siunčia grūdus į ilgametes rinkas, tokias kaip Alžyras, bei plukdo krovinius į Kiniją, kuri praėjusį sezoną tapo viena pagrindinių pirkėjų. Vis dėlto Prancūzijos eksportas šį sezoną dėl prasto derliaus gali sumažėti perpus, nors geresni derliai Lenkijoje ir Baltijos šalyse galėtų kompensuoti dalį Europos Sąjungos stygiaus. Lyginant su praėjusiais metais, malimui skirtų kviečių ateities sandoriai Paryžiuje išaugo maždaug 6 proc.