Privataus sektoriaus ekonomistų prognozėmis, bendrasis vidaus produktas (BVP) per balandžio-birželio ketvirtį susitrauks daugiau nei 20 proc., sakė jis žurnalistams pietvakariniame Nagasakio mieste. Toks smūgis būtų skaudesnis ir už finansinę krizę, kuri atėmė darbą iš daugiau kaip milijono žmonių, pridūrė Sh. Abė.

„Atsižvelgdami į galimą poveikį užimtumui ir pragyvenimui, privalome daryti viską, kad nereiktų dar kartą skelbti ekstremaliosios situacijos ir tuo pat metu kiek įmanoma kontroliuoti infekcijos plitimą“, – sakė Sh. Abė.

Japonija

Balandį paskelbus ekstremaliąją padėtį, daugelis verslų užsidarė, žmonės buvo raginami likti namie. Centrinė vyriausybė neskelbia bendro reikalavimo vengti keliauti per tradicinę Obono šventę, vyksiančią rugpjūtį, net jeigu keletas regionų gubernatorių skelbia nepaprastąją padėtį savo regione ir ragina gyventojus likti namuose.

Anot Sh. Abės, vyriausybė skirs 2 trln. jenų (19 mlrd. JAV dolerių) paramos nuo viruso nukentėjusioms ligoninėms, o jei prireiktų, ir daugiau.

Daugeliui privačiai valdomų Japonijos medicinos įstaigų skaudžiai kirto pandemija, ir vyriausybė baiminasi, kad dėl masinių bankrotų gali iškilti rimtų sunkumų aptarnaujant staiga išaugusį koronaviruso pacientų skaičių, rašė „Yomiuri“ laikraštis.

Ligoninėms, priimančioms COVID-19 pacientus, teko riboti kitas paslaugas, dėl to sumažėjo jų gaunamos pajamos. Net tose ligoninėse, kuriose negydomi koronaviruso ligoniai, sumažėjo konsultacijų, nes žmonės baiminasi uždarų erdvių, kur virusas lengviau plinta.

Nors Japonijos statistika kelia abejonių dėl limituoto testavimo, šalies Sveikatos, darbo ir gerovės ministerijos šeštadienio duomenimis, bendras mirčių nuo viruso skaičius siekia 1 039 – tokį rodiklį JAV dažnai pasiekia per parą.