Tačiau „EasyJet Plc“ antradienį suteikė priežastį pralinksmėti, pranešusi, kad kai kurie keliautojai vis tiek ryžtasi atostogauti, nepaisant tikimybės, kad grįžę dvi savaites turės savarankiškai izoliuotis.

Tiesą sakant, kadangi norą skristi šią vasarą parodė daugiau žmonių, nei buvo tikėtasi, pigių skrydžių bendrovė prideda naujų skrydžių iki pat rugsėjo pabaigos. Ketvirtąjį ketvirtį ji veiks 40 proc. pajėgumu, palyginus su anksčiau planuotais 30 proc.

Teisybė, naujų „EasyJet“ rezervacijų Ispanijos kryptimi smarkiai sumažėjo po to, kai Didžiosios Britanijos vyriausybė perspėjo nevykti į nebūtinąsias keliones, o vėliau išplėtė apribojimus Kanarų ir Balearų saloms. Tačiau stebina skaičius keleivių, kurie jau buvo rezervavę skrydžius ir vis tiek planuoja skristi, net jei tai reiškia, kad sugrįžus namo jiems teks sėdėti karantine. Tas pats ir su Portugalija. Nepaisant panašaus Jungtinės Karalystės vyriausybės perspėjimo apie šią šalį, pietiniame Algarvės regione esantis Faro miestas – viena populiariausių „EasyJet“ krypčių šią vasarą.

Tai šiek tiek padrąsina Europos kelionių industriją ir žadina viltis, kad 2020 m. vasara visgi nebus visiškai prarasta. Galima svarstyti, kad žmonės mokosi gyventi su virusu ir guodžiasi tuo, jog per atostogas galės toliau praktikuoti socialinį atsiribojimą. Daugelio žmonių izoliacija taip pat negąsdina, nes jie jau dirba iš namų. Kai kurie vis tiek negrįš į biurus mažiausiai iki 2021 m. pradžios.

Nepaisant pavojų sveikatai, akivaizdu, kad po karantino žmonėms norisi keliauti ten, kur spigina vasaros saulė. „TUI AG“, didžiausia pasaulyje poilsinių kelionių kompanija, pastebėjo, kad britai mieliau atostogauja nebe Ispanijoje, bet Graikijoje.

Kadangi vyriausybės pataria leistis tik į būtinąsias keliones, kelionių organizatoriams tenka atšaukti skrydžius, o keleiviai turi teisę susigrąžinti pinigus. O štai avialinijos ir toliau skraidina kaip skraidinusios. Kaip ir „EasyJet“, kuri pastebi didžiulį kelionių poreikį į Turkiją ir Kroatiją, „Ryanair Holdings Plc“ ir toliau vykdo skrydžius į Ispaniją.

Taip pat visai gali būti, kad karantino politika dar keisis. Portugalija jau derasi su Jungtine Karalyste dėl apribojimų panaikinimo. Didžioji Britanija taip pat ieško būdų, kaip sušvelninti Ispanijai galiojančias taisykles.

Nepaisant „EasyJet“ siūlomo paguodos trupinio, Europos kelionių pramonės vidutinės trukmės perspektyvos vis dar labai neaiškios. Kai kurie vartotojai gali nenorėti užsisakyti kelionių paketo, kuris paprastai reiškia nakvynes viešbutyje. Planuodami paskutinės minutės vasaros keliones, žmonės savo biudžetą gali skirti lėktuvo skrydžiui ir atostogų būsto nuomai, pvz., „Airbnb Inc.“, kur galės išlaikyti saugų atstumą nuo kitų poilsiautojų.

Kaip jau rašiau, Jungtinės Karalystės patarimai dėl Ispanijos buvo paskelbti staiga, sukrėsdami vartotojų pasitikėjimą ir sukeldami painiavą. Atsižvelgiant į tai, kaip toliau klostysis situacija, egzistuoja rizika, kad kitos šalys, kad ir Vokietija, įves panašias taisykles, arba kad apribojimai bus taikomi ir kitoms atostogų kryptims. Šiuo metu Vokietija keliautojams pataria vengti labiausiai nukentėjusių Ispanijos vietovių.

Tuo tarpu susirūpinimas dėl galimos antrosios pandemijos bangos gali pakenkti paklausai pasibaigus vasarai. Rudens ir žiemos rezervacijos atrodo daug žadančios, tačiau „EasyJet“ perspėja, kad nors ankstyvieji ženklai sėkmingai pranašauja piko laikotarpius, tokius kaip Kalėdos, visą žiemos sezoną numatyti sunku.

Gali būti, kad poilsiautojai tiesiog skuba naudotis tuo, ką suvokia kaip langą prieš prasidedant griežtesniems kelionių draudimams ar viruso paūmėjimams. Tolesnei paklausai tai nėra gera žinia. O kol kas oro linijos ir kelionių organizatoriai gali lengviau atsikvėpti: vasara ne tokia negailestinga, kaip buvo žadėta.