„Blizzard“, įsikūrusi Irvino mieste, Kalifornijoje, kuria populiarius žaidimus, įskaitant „Diablo“ ir „World of Warcraft“. 2019 m., kai atlikus vidinę apklausą paaiškėjo, kad daugiau nei pusė „Blizzard“ darbuotojų nėra patenkinti savo darbo užmokesčiu, kompanija pažadėjo užsakyti naują tyrimą, kuris leistų užtikrinti teisingą atlyginimą, teigia su situacija pažįstami žmonės. „Blizzard“ praėjusį mėnesį įgyvendino šio tyrimo rezultatus, ir dėl to kilo nepasitenkinimo protrūkis kompanijos vidiniame susirašinėjime.

Tada vienas darbuotojas sukūrė skaičiuoklę ir paragino kolegas pasidalyti savo atlyginimų informacija. „Bloomberg News“ matytame anoniminiame dokumente paskelbta kelios dešimtys „Blizzard“ darbuotojų gaunamų atlyginimų ir papildomų išmokų. Dauguma atlyginimų pakilo mažiau nei 10 proc. – gerokai varganiau, nei dalyvaudami tyrime tikėjosi „Blizzard“ darbuotojai.

„Mūsų tikslas visada buvo užtikrinti, kad savo darbuotojams atlygintume sąžiningai ir konkurencingai, – pabrėžė „Activision Blizzard“ atstovė spaudai Jessica Taylor. – Mes nuolat peržiūrime darbo užmokesčio filosofiją, kad įvertintume savo geriausių darbuotojų talentus ir išlaikytume konkurencingumą pramonėje, siekdami daugiau investuoti į geriausius darbuotojus ir juos teisingai apdovanoti.“

Šiais metais geriausi „Blizzard“ darbuotojai gavo 20 proc. didesnį atlyginimą nei ankstesniais metais, be to, daugiau žmonių sulaukė paaukštinimų, pridūrė J. Taylor. „Mūsų investicijos į atlyginimus atitinka ankstesnių metų rodiklius“, – taip pat pažymėjo ji.

Darbo užmokesčio skirtumai 150 milijardų dolerių vertės vaizdo žaidimų pramonėje tampa neatidėliotinu klausimu, kadangi auga poreikis kurti profesinę sąjungą. Neseniai darbuotojus palaikanti grupė pasmerkė „Activision Blizzard“ už atlyginimą generaliniam direktoriui Bobby Kotickui. Remiantis „Bloomberg“ surinktais duomenimis, jo kompensacija 2019 metų gale buvo lygi 40 milijonų dolerių, o nuo to laiko paketas dar išaugo, nes pašoko ir bendrovės akcijos.

Praėjusiais metais kompanija taip pat sumokėjo 15 milijonų dolerių akcijomis ir premijomis būsimam vyriausiajam finansininkui Dennisui Durkinui. Anoniminėje skaičiuoklėje vienas darbuotojas išvardijo generalinio direktoriaus gaunamą metinį atlyginimą, premijas ir akcijas.

Vidinėse žinutėse, kurias matė „Bloomberg News“, „Blizzard“ darbuotojai skundėsi, kad vos suduria galą su galu, nors „Activision Blizzard“ pajamos metai iš metų didėja. Kai kurie „Blizzard“ prodiuseriai ir inžinieriai per metus gali uždirbti gerokai virš 100 000 dolerių, tačiau kitiems, pavyzdžiui, vaizdo žaidimų testuotojams ir klientų aptarnavimo specialistams, neretai mokamas minimalus arba beveik minimalus atlyginimas.

„Blizzard Entertainment“ tradiciškai išsaugojo autonomiją nuo savo motininės įmonės, tačiau pastaraisiais metais „Activision“ paragino žaidimų kūrimo studiją apkarpyti išlaidas. Praėjusiais metais kompanija panaikino šimtus darbo vietų ir paprašė kai kurių likusių darbuotojų prisiimti atsakomybes tų, su kuriais teko atsisveikinti. Pasak su situacija pažįstamų žmonių, šis papildomas darbas nereiškė didesnių pinigų.

Vienas „Blizzard“ veteranas „Bloomberg News“ prisipažino, kad jo atlyginimas pakilo mažiau nei 50 centų už valandą. Dabar jis dirba mažiau nei prieš dešimtmetį, nes dažniau atsisako viršvalandžių. Keletas buvusių „Blizzard“ darbuotojų teigė, kad pastebimai pasikėlė atlyginimą tik perėję į kitas kompanijas, pvz., Los Andžele įsikūrusius konkurentus „Riot Games Inc.“.

2018 m. „Bloomberg News“ matytose vidinių „Blizzard“ komunikacijos kanalų žinutėse darbuotojai kalbėjo apie pinigų taupymo priemones, kurių jie ėmėsi, kad pasiliktų kompanijoje. Vienas darbuotojas rašė, kad, norėdamas susimokėti nuomą, turėjo atsisakyti pietų, o apetito slopinimui siurbė nemokamą darbovietės kavą. Kitas teigė, kad valgė tik avižinę košę ir vengdavo pietauti su komanda, nes negalėjo sau leisti nusipirkti maisto darbovietės valgykloje. Trečiasis prisipažino, kad su partnere nustojo planuoti vaikus, nes žinojo, kad negalės sau to leisti.

Tuo tarpu aukštesnio rango „Blizzard“ darbuotojai kartu su šeimomis mėgavosi atostogomis Disneilende.