„SpaceX“, kompanija, kurią jis įkūrė 2002 m., gegužės pabaigoje paleido du amerikiečių astronautus į Tarptautinę kosminę stotį ir sekmadienį saugiai pargabeno juos namo, paskelbdama naują privataus sektoriaus kosminių kelionių amžių. „Tesla Inc.“, jo įkurta elektromobilių gamintoja, neseniai atšventė ketvirtąjį pelno ketvirtį iš eilės ir netrukus gali prisijungti prie „S&P 500“ indekso. Šiųmetinis akcijų pakilimas Kalifornijos kompaniją pavertė vertingiausia automobilių gamintoja pasaulyje, o jos rinkos vertė penktadienį siekė apytikriai 267 milijardus dolerių.

O tada dar pats E. Muskas. 49-erių metų Pietų Afrikos imigrantas, Los Andželo garsenybė ir Silicio slėnio generalinis direktorius šiuo metu, kaip rodo „Bloomberg“ milijardierių indeksas, yra dešimtasis turtingiausias žmogus pasaulyje.

Kol keturių didžiųjų technologijų kompanijų – „Amazon.com Inc.“, „Apple Inc.“, „Facebook Inc.“ ir „Google Inc.“ – generaliniai direktoriai praėjusią savaitę vykusiame Kongreso antimonopoliniame klausyme buvo išvadinti „kibernetiniais baronais“, E. Muskas sekmadienį mėgavosi „New York Times“ liaupsėmis.

Tai įspūdinga permaina po tamsių 2018-ųjų, kai „Teslai“ niekaip nesisekė pagreitinti „Model 3“ sedano gamybos, daugybė vadovų pasitraukė iš pareigų, o patį E. Muską JAV Vertybinių popierių ir biržos komisija patraukė į teismą dėl jo liūdnai pagarsėjusios tviterio žinutės apie „privatizavimą“.

Koronaviruso kontroversija

Bet pamažu jis pradėjo vėl visiems patikti. Tiesa, kovo pradžioje E. Muskas sulaukė kritikos dėl atsainaus požiūrio į koronaviruso pandemiją, kai paskelbė tviterio žinutę, jog „panikuoti dėl koronaviruso yra kvaila“, prognozuodamas, kad JAV balandžio pabaigoje veikiausiai „nebebus jokių naujų atvejų“.

Kalifornijoje, kur didžiulėje „Tesla“ automobilių gamykloje dirba maždaug 10 000 darbuotojų, E. Muskas nepakluso Alamedos apygardos visuomenės sveikatos priežiūros institucijoms, uždarydamas gamyklą vėlai ir vėl atidarydamas anksti, mesdamas iššūkį visiems, turintiems drąsos jį areštuoti.

Vis dėlto šiais metais, kai didžioji tautos dalis yra parklupdyta arba pasislėpusi apkasuose, kai kyla vis daugiau infekcijų, o nerimas dėl ekonomikos plačiai plinta, E. Muskas nepasiduoda ir auga. „Tesla“, kurioje visame pasaulyje jau dirba 55 000 darbuotojų, samdo toliau ir stato naują automobilių gamyklą Ostine, Teksaso valstijoje, iš kurios turėtų išriedėti jos naujasis elektrinis pikapas. E. Muskas penktadienį pareiškė, kad „Tesla“ darbuotojų skaičius iki metų pabaigos gali siekti 65 000.

„Esame kupini susižavėjimo“ visa „Teslos“ komanda, el. laiške rašė Jamesas Andersonas iš Škotijos pinigų valdytojo „Baille Gifford“, kuris yra antrasis pagal dydį „Tesla“ akcininkas po paties E. Musko. „Tai, ką jie daro, yra retas, bet centrinis šviesos spindulys tamsiame pasaulyje.“

„Baillie Gifford“ atsisakė komentuoti „SpaceX“, į kurį jie taip pat investuoja, sėkmę. E. Musko privati įmonė, prognozuojanti pritraukti 1 milijardą dolerių finansavimo, yra viena iš vertingiausių JAV rizikos kapitalo remiamų kompanijų.

„SpaceX“ sėkmė

„SpaceX“ – oficialiai „Space Exploration Technologies Corp.“ – išgarsėjo tada, kai paleido pakartotinai panaudojamą raketą „Falcon 9“, skirtą komercinių palydovų operatorių, Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos bei JAV kariuomenės reikmėms. Sėkmingas astronautų Bobo Behnkeno ir Dougo Hurley skrydis vainikuoja pirmąjį kartą, kai „SpaceX“ skraidino žmones – tai didžiulis pasiekimas kompanijai, ketinančiai kolonizuoti Marsą.

„Sveiki sugrįžę į Žemės planetą ir ačiū, kad skridote „SpaceX“, – tokiais žodžiais astronautus pasitiko misijos kontrolė, kai „Dragon“ kapsulėje uždaryti vyrai nusileido į Meksikos įlanką. Tviterį užplūdo sveikinimai – prezidento Donaldo Trumpo ir jo pirmtako Baracko Obamos, taip pat konkurentų – „Blue Origin“ ir „Boeing Co.“.

Dabar, kai „Demo-1“ bandomasis skrydis baigtas, „SpaceX“ gali pradėti vykdyti keliones NASA užsakymu. „Crew-1“ misija planuojama rugsėjo pabaigoje.

„SpaceX“ taip pat išbando „Starship“ – naujos kartos raketą, kuri skraidins žmones į Mėnulį ir Marsą. Jis taip pat ruošiasi paleisti savo nuosavą kosminio interneto paslaugą, pavadintą „Starlink“. Vėliau šį mėnesį E. Muskas pažadėjo pristatyti „naujausias žinias“ apie „Neuralink“, jo kuriamo smegenų-mašinos sąsajos startuolio, pažangą.

„Jei norite žmogaus, kuris gali pakeisti pasaulį, teks susitaikyti su aštriais kraštais, – interviu sekmadienį apie E. Muską kalbėjo „Loup Ventures“ vadovaujantis partneris Gene’as Munsteris. – Galiausiai jo sėkmė kalba pati už save. Ir nors atrodo, kad šiemet jam viskas susiklostė tiesiog savaime, pamatus šiems pasiekimams jis klojo ištisą dešimtmetį.“