Trečiadienį Švedija paskelbs labai laukiamus preliminarius antrojo ketvirčio bendrojo vidaus produkto (BVP) duomenis. „Bloomberg“ apklaustų ekonomistų vidutinėmis prognozėmis, šalies BVP turėjo susitraukti 7 procentais.

Nors tai reikštų beprecedentį nuosmukį Šiaurės Europos regiono didžiausioje ekonomikoje, toks smūgis daug švelnesnis nei tas, kurį neseniai patyrė Jungtinės Valstijos ir 19-os narių euro zona.

„Švedijos ekonomika neliko nepaveikta, nepaisant joje įvesto lengvo karantino, bet mūsų nuomone, ketvirtinis BVP susitraukimas antrąjį metų ketvirtį greičiausiai sieks apie trečdalį to nuosmukio, koks fiksuojamas euro zonoje“, – savo pastebėjimuose klientams rašė Davidas Oxley‘is, „Capital Economics“ ekonomistas.

Tačiau Švedijos pasirinkta strategija lėmė ir vieną didžiausių mirštamumo rodiklių pasaulyje, – 56,4 šimtui tūkstančių, ir neaišku, ar ekonomika galės pasidžiaugti daug geresniais rezultatais nei kaimyninė Danija ir Norvegija, kurios iš pat pradžių įvedė griežtus karantinus ir kurių mirštamumo rodikliai žymiai mažesni.

„Mes nežinome, kaip viruso strategija atsilieps ekonomikoms ilguoju laikotarpiu, – elektroniniame laiške komentavo Šiaurės Europos ekonomistas Torbjornas Isakssonas. – Mūsų Šiaurės Europos kaimynės užsidarė karantinui, bet gali atsiverti ir grįžti į įprastą gyvenimo ritmą greičiau.“

Ką teigia ekonomistai...

„Bloomberg Economics“ prognozėmis, antrojo ketvirčio BVP, palyginti su analogišku laikotarpiu prieš metus, susitrauks 7,7 proc., o lyginant su pirmuoju ketvirčiu – 8 procentais; „žvelgiant į ateities perspektyvas, pagrindinė rizika yra smunkanti eksporto paklausa ir silpna darbo rinka, trukdanti atsigavimui“, rašo Johanna Jeansson.

„Nordea“ prognozuoja „skausmingą“ 8,5 proc. BVP ketvirtinį ir 8 proc. metinį nuosmukį, panašių prognozių laikosi ir Švedijos centrinis bankas „Riksbank“

„Swedbank“ prognozuoja 7,5 proc. BVP ketvirtinį ir 7 proc. metinį susitraukimą; anot banko, „tai būtų didžiausias BVP nuosmukis nuo neatmenamų laikų“.

SEB prognozuoja 8,0 proc. BVP ketvirtinį ir 7,7 proc. metinį nuosmukį. Anot banko, „BVP atsigavimas tikėtinas jau trečiąjį ketvirtį, nors kokiais tempais kils ekonomika, vis dar neaišku“.

„Danske Bank“ ekonomistai prognozuoja, kad Švedijos BVP, lyginant su antruoju praėjusių metų ketvirčiu, susitrauks 7,1 proc., o per antrąjį ketvirtį – 6,3 proc.

„Capital Economics“ ekonomistų prognozėmis, šalies BVP per antrąjį metų ketvirtį nukris 4 proc., o lyginant su analogišku ketvirčiu prieš metus – 3,7 procento, – toks nuosmukis būtų „beveik perpus mažesnis nei prognozuoja „Riksbank“ ir kiti prognozuotojai.“. Ekonomistai taip pat pažymi, kad šalies ekonomika „vis dar išgyvena gilią krizę pagal įprastus standartus.“