Tačiau šie darbuotojai, kurių skaičius kai kuriais atvejais išaugo daugiau nei dešimteriopai, dabar susiduria su pavojumi netekti savo darbo vietų.

Šį mėnesį „Danske Bank A/S“ perspėjo apie „reikšmingą“ darbo vietų sumažinimą: analitikai svarsto, kad bus atsisakyta mažiausiai 1000 darbo vietų, pirmiausia – atitikties departamente. „Nordea Bank Abp“ teigia, kad didžiąją dalį iš 1500 darbo vietų, kurios buvo sukurtos vos prieš kelerius metus, siekiant kovoti su finansiniais nusikaltimais, teks automatizuoti, norint sumažinti išlaidas.

Mikaelis Bjertrupas, „Nordea“ finansinių nusikaltimų prevencijos padalinio vadovas, pasakoja, kad 2016–2017 m. bankas nusamdė „didžiulį skaičių žmonių“. Tačiau dabar šios darbo vietos karpomos, nes „tai tiesiog per brangu“, sakė jis „Bloomberg“.

Šiaurės šalių bankai smarkiai padidino savo atitikties skyrius, reaguodami į finansinių nusikaltimų bangą – visų pirma, „Danske“ estiškų nešvarių pinigų bylą, kurią vis dar nagrinėja viso pasaulio prokurorai.

„Po šių skandalų bankai suskubo samdyti naujus žmones, nes negalėjo per vieną naktį pakeisti technologijų. Paprasčiausias būdas – pasamdyti daugiau žmonių“, – pasakoja Stokholme įsikūrusios „Tata Consultancy Services Ltd“ finansinių nusikaltimų atitikties ekspertė Sujata Dasgupta. Tačiau, pasak jos, „dabar numatomas darbo jėgos perskirstymas: galbūt visgi nereikia tiek daug žmonių, be to, visada yra automatizavimo galimybė“.

Pandemija

Poreikis mažinti darbo vietų skaičių šiuo metu skubesnis nei bet kada, nes „Covid-19“ krizė sukėlė paskolų grąžinimo problemų ir įsigraužė į pelną. Analitikai teigia, kad atitiktis – akivaizdžiausia mažinimo sritis, nes šių padalinių skubiai pridygo po finansinių skandalų, dažnai neturint laiko pasidomėti jų efektyvumu.

Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Prancūzijos, Italijos ir Nyderlandų bankai išleidžia 136,5 milijardo dolerių finansinių nusikaltimų atitikčiai, palyginti su maždaug 85 milijardais dolerių 2017 metais. „LexisNexis Risk Solutions Inc.“ duomenimis, maždaug 62 proc. atitikties biudžetų išleidžiama darbo jėgai, palyginti su 74 proc. prieš kelerius metus. Finansinių nusikaltimų atitikties procesai ir finansinė našta per pastaruosius dvejus metus padidino bankų išlaidas po 7 proc. kasmet, o tai turėjo neigiamos įtakos produktyvumui ir naujam verslui.

„Tikėtina, kad svarbiausia bus nuimti nuo bankų atitikties išlaidų naštą po pinigų plovimo skandalų“, – teigia Philipas Richardsas, „Bloomberg Intelligence“ vyresnysis analitikas.

„Danske“ ir „Swedbank AB“, dviejų Šiaurės šalių bankų, nagrinėjamų JAV dėl jų tariamo dalyvavimo pinigų plovime, išlaidos per pusantrų metų išaugo net 20 proc., daugiausia dėl papildomų išlaidų atitikčiai, praneša „Bloomberg Intelligence“.

Maždaug 10 proc. „Danske“ darbuotojų šiuo metu dirba su finansiniais nusikaltimais. Šis pokytis įvyko po to, kai bankas 2018 m. pripažino, kad iš maždaug 230 milijardų dolerių nerezidentų pinigų srautų, perėjusių per Estijos padalinį, didžioji dalis buvo įtartina.

Automatizuoti 80 proc.

„Nordea“ ir toliau investuoja į atitikties procesus, tačiau pagrindinis dėmesys skiriamas technologijoms, o ne žmonėms.

„Turime programų, kurios patikrina milijardus sandorių, generuojančių milijonus perspėjimų. Maždaug 80 proc. tų perspėjimų tvarko žmonės, ir šis skaičius turėtų būti sumažintas, – teigia M. Bjertrupas. – Ilgainiui atsidursime situacijoje, kai kompiuteriai tvarkys 80 proc. viso šio darbo, o žmonės – likusius 20 proc., tačiau tai dar užtruks kelerius metus.“

Jis pasakojo, kad perspėjimai, kuriuos vis dar tenka tvarkyti rankiniu būdu, yra perkeliami iš Šiaurės šalių į Lenkiją ir Estiją.

„Turime naują vaidmenų rinkinį, kurio nebuvo prieš penkerius metus, – teigia S. Dasgupta. – Atsirado poreikis žmonių, kurie galėtų apmokyti modelius ir ištobulinti algoritmus. Tai yra nauji vaidmenys.“

Ši plėtra „neabejotinai praverčia bankams“ tokiose srityse, kaip geresni aptikimo rezultatai ir trumpesnis apdorojimo laikas, sakė ji. „Tačiau mes vis dar sulaukiame viešų skandalų, o tai reiškia, kad procesuose kažkas vyksta ne taip. Vien technologija negali padėti sumažinti skandalų, reikia supaprastinti kai kuriuos procesus.“