„Novartis“ anksčiau šį mėnesį sutiko sumokėti 678 milijonus dolerių ieškiniui nutraukti. Ieškinyje teigiama, kad vaistų gamintojas apgaudinėjo tokias vyriausybės programas kaip „Medicare“ per kyšininkavimą gydytojams. Pardavimų atstovas Oswaldas Bilotta pateikė ieškinį dar 2011 m. pagal Melagingų teiginių įstatymą (False Claims Act), leidžiantį informatoriams kreiptis į teismą JAV vyriausybės vardu ir prisiteisti procentą nuo bet kokio susitarimo arba gauti apdovanojimą.

O. Bilottos apdovanojimas yra vienas visų laikų didžiausių informatorių byloje ir jam prilygsta tik 104 milijonų dolerių, kuriuos buvęs „UBS AG“ bankininkas Bradley Birkenfeldas gavo 2012 m. už tai, kad padėjo vyriausybei pričiupti Šveicarijos banką dėl mokesčių vengimo schemų, kurias jis siūlė JAV klientams. Palyginimui, per visus 2019 fiskalinius metus Teisingumo departamentas visose Melagingų teiginių įstatymo bylose informatoriams sumokėjo viso 265 milijonus dolerių.

Apdovanojimo dydis rodo O. Bilottos vaidmens svarbą byloje, pažymėjo Johnas Kostyackas, Vašingtone įsikūrusios ne pelno organizacijos „National Whistleblower Center“ vykdomasis direktorius.

„Tai pinigai, kurių vyriausybė niekada nebūtų mačiusi be informatoriaus pagalbos“, – sakė jis.

Teisingumo departamentas susidomėjo O. Bilottos ieškiniu 2013 m., po to, kai prekybos atstovas buvo pradėjęs nešiotis slaptą diktofoną, kad įrašytų pokalbius su kyšius imančiais gydytojais. Trečiadienį bylos svarstyme vyriausybė pranešė, kad sutinka sumokėti O. Bilottai 18,5 proc. susitarimo sumos, atėmus 38,4 mln. dolerių konfiskaciją ir atskirus paktus su valstijomis, kurių bendra suma siekia 48,2 mln. dolerių.

Žūklės žygiai

Byla turėjo būti pradėta nagrinėti praėjusiais metais, tačiau buvo atidėta, kol šalys derėjosi dėl susitarimo. „Novartis“ susidūrė su kaltinimais, esą papirkinėjo gydytojus didžiulėmis sumomis už pasirodymą rinkodaros renginiuose, žūklės žygiais, vakarienėmis prabangiuose restoranuose ir net pasibuvimais „Hooters“ – mainais už „Medicare“ kompensuojamų vaistų, tokių kaip hipertenzijos gydymui skirti „Lotrel“ ir „Valturna“ bei diabetą gydantys „Starlix“, išrašymą.

Tenkindamas ieškinį, „Novartis“ pasirašė vadinamąjį „kompanijos integralumo susitarimą“, kuris pakeitė tai, kaip kompanija pristato savo vaistus gydytojams. Jis taip pat išsprendė Niujorko generalinio prokuroro pateiktas pretenzijas dėl nelegalių mokėjimų.

„Džiaugiamės, kad teismas patvirtino apdovanojimą ponui Bilottai, kuris, mūsų manymu, yra jo nusipelnęs“, – el. laiške rašė informatoriaus advokatas Jamesas E. Milleris. Jis atsisakė nurodyti, kiek gaus jo firma.

J. Kostyackas pabrėžė, kad informatoriai dažnai imasi „labai drąsių žingsnių“, siekdami atskleisti neteisėtus veiksmus, o apdovanojimai pasitarnauja kaip paskata tiems, kurie rizikuoja savo pragyvenimo šaltiniu.

„Mes manome, kad svarbu skleisti žodį ir padėti kitiems informatoriams suprasti, jog jei jie turi informacijos apie galimą nusikaltimą, yra būdas pranešti apie tai konfidencialiai ir gauti savo procentą nuo galimos baudos“, – teigė jis.

Ketvirtadienį Ciuriche „Novartis“ akcijos pakilo mažiau nei 1 proc. iki 83,26 Šveicarijos frankų.