Nors didžioji dalis mažmeninės prekybos nekilnojamojo turto investicinių fondų (REIT) turi investicinio lygio reitingus, jų savininkai gali tikėtis, kad kredito rodikliai negrįš į priešpandeminį lygį iki pat 2022 m., antradienį pranešė „S&P“ analitikai. „S&P“ prognozės yra neigiamos 29 proc. Šiaurės Amerikos mažmeninės prekybos REIT, lyginant su 10 proc. 2019 m. gruodžio mėnesį.

Mažmeninės prekybos REIT ypač smarkiai nukentėjo nuo pandemijos. Jis gali pasidaryti dar labiau neigiamas, jei stresas parduotuvėse augs, o atsigavimo perspektyvos bus niūrios.

„Prognozuojame, kad mažmeninės prekybos REIT atsigavimo kelias bus nelygus, nes nuomos atidėjimas, nurašymų rizika ir spartesnis parduotuvių uždarymo tempas paveiks patalpų savininkų atsigavimo perspektyvas“, – pranešime rašė analitikai, vadovaujami Samanthos Stevens ir Kristinos Koltunicki.

Ataskaitoje teigiama, kad mažmeninės prekybos REIT, kurių nuožiūroje yra daugiau „būtinųjų“ verslų, tokių kaip maisto prekių parduotuvės ir bankai, susirinkti nuomos mokesčius sekėsi geriau nei tiems, kurių nuomininkai patiria sunkumų ir prekiauja ne pirmojo būtinumo prekėmis.

Nuomos surinkimas pastaraisiais mėnesiais pasitaisė, nes atsidarė daugiau prekybos centrų, o savininkai stengėsi surinkti vėluojančias įmokas arba su nuomininkais sudaryti atidėjimo susitarimus. Tai teigiamas ženklas ateinantiems mėnesiams. Tačiau analitikai teigia, kad tęstinis apribojimų panaikinimas nėra garantuojamas, kadangi „Covid-19“ atvejų daugėja, o tokiose valstijose kaip Kalifornija vėl skelbiamas karantinas.

Atsižvelgiant į šį netikrumą, artimiausiais mėnesiais tikėtina, kad mažmeninės prekybos REIT greičiausiai susidurs su „grynųjų pinigų srautų svyravimais“, nes kai kurios kompanijos bankrutuos, nuomininkai sieks atidėti nuomą, išaugs neveiksnių skolų rizika.

„Prognozuojame, kad prekybos centrai susidurs su problemomis, ir manome, kad ilgalaikiai mažmeninės prekybos sutrikimai gali lemti nuomininkų bankrotus ir nurašymus, potencialiai sukeliant silpnesnę tokio tipo turto paklausą“, – pabrėžė analitikai.

Daugeliui nekilnojamojo turto savininkų jau teko susitaikyti su mažmenininkų bankrotų banga. Didieji prekybos centrai, įskaitant „New York & Co.“ motininę kompaniją „RTW Retailwinds Inc.“, „Brooks Brothers Group Inc.“ ir „GNC Holdings Inc.“, pastarosiomis savaitėmis siekė apsaugos nuo kreditorių.