Kadangi daugelis klientų vis dar vengia viešųjų erdvių, o atsidarymo gairės nuolat keičiasi, dideli ir maži restoranai yra linkę atidėti maitinimo paslaugų atnaujinimą, vietoj to siūlydami maistą išsinešti. Kai kurie, pvz., Scotto Crawfordo restoranas Railyje, Šiaurės Karolinoje, netgi savo noru vėl uždarinėja maitinimo zonas, kad patirtų kuo mažiau išlaidų.

„Mes tikrai prarandame mažiau pinigų, versdami klientus laukti ant šaligatvio, nei prarasdavome atsidarę“, – teigia S. Crawfordas, kuriam priklauso „Crawford and Son“. Kitas jo restoranas, „Jolie“, ir toliau lieka atviras – tiek pietauti viduje, tiek išsinešti.

Bandydamos išgyventi koronaviruso pandemiją, viešojo maitinimo įstaigos pradėjo pristatyti maistą į namus ir siūlyti išsinešimui, užuot tęsusios tradicinį valgomojo modelį, iš kurio uždirbdavo anksčiau. Kitos ėmė siūlyti maitinimą lauke ar net maisto produktų pardavimą tiesiogiai vartotojams. Daugelis restoranų neturi nei finansinių išteklių, nei pakankamai darbuotojų, kad galėtų viską daryti vienu metu.

Praėjusį mėnesį Nacionalinės restoranų asociacijos paskelbta apklausa parodė, jog 75 proc. restoranų per ateinančius šešis mėnesius nesitiki gauti pelno. Tai reiškia, kad jiems reikės rasti būdų, kaip sumažinti kaštus, ir veikiausiai teks atsisakyti maitinimo viduje.

„Tai nėra pelninga, nes išlaidos per didelės, kad padengtų pardavimus, kuriuos gaunate iš pustuščio valgomojo, – teigia Michaelas Halenas, „Bloomberg Intelligence“ vyresnysis restoranų analitikas. – Labai sunku uždirbti pinigus tokiu būdu.“

Valgomųjų atidarymas pandemijos metu reiškia didesnes išlaidas už nedidelį atlygį. Klientai renkasi, kur pavalgyti, remdamiesi, be kita ko, ir higienos politika – versdami įmones, turinčias vidaus valgomuosius, išleisti daugiau lėšų valymo ir saugos priemonėms, tokioms kaip „Plexiglass“ užtvaros, bei papildomam personalui. Tai didelės išlaidos mainais į ne itin didelį uždarbį: pvz., „Goosefeather“ Teritaune, Niujorko valstijoje, pranešė, kad per pastarąsias tris savaites tik 10 svečių grupių pageidavo pietauti viduje.

„Atsidaryti neverta“

Oklahoma Sityje įsikūrusio „Florence’s Restaurant“ bendrasavininkės Victorios Kemp sprendimas, kada vėl atidaryti, yra labai asmeniškas. Ji dirba kartu su savo 89-erių metų motina, kurios amžius priskiria ją „Covid-19“ rizikos grupei. Norėdama sutaupyti pinigų, V. Kemp sutrumpino meniu ir bando verstis pildydama išsinešimo ir pristatymo užsakymus. Jos valgomasis nematė klientų nuo kovo 17 d.

„Kai pasveriu riziką, šiuo metu atsidaryti neverta“, – sako ji.