Dar pačioje krizės pradžioje milijardieriai broliai susidomėjo Madrido gyvenamųjų namų rinka, įsigijo beveik 90 hektarų žemės Ispanijos Balearų salose ir už maždaug 170 milijonų dolerių iš „SL Green Realty Corp.“ nusipirko mažmeninės prekybos patalpas Manhatane, netoli Rockefellerio centro.

Kiti turtingi investuotojai demonstruoja panašų apetitą nekilnojamajam turtui. Remiantis Šveicarijos banko 2020 m. Pasaulinių šeimos biurų ataskaita, beveik pusė iš 121 „UBS Group AG“ apklaustų šeimos biurų siekia padidinti savo turto įvairovę, medžiodami galimybes ir viliojančius pasiūlymus. Šios firmos labiau nei kiti investuotojai yra linkę agresyviai įdarbinti grynuosius pinigus.

„Covid-19“ dar kartą patvirtino, diversifikacija – tai žaidimas, kuriame privalai dalyvauti, – interviu pažymėjo „UBS“ pasaulinių šeimos biurų skyriaus vadovas Josefas Stadleris. – Nekilnojamasis turtas visada buvo patrauklus turto diversifikacijai ir, suprantama, dar kartą patvirtino savo statusą.“

Dėl pandemijos mažėjančios nekilnojamojo turto kainos sudarė puikias galimybes grynųjų pinigų nestokojantiems investuotojams, ieškantiems ilgalaikių perspektyvų, o mažai kas turi platesnį horizontą, nei šeimos biurai. Menkai reguliuojamomis investicinėmis priemonėmis siekiama sukaupti kuo daugiau pinigų ateinančioms kartoms, be to, jie turi mažiau suvaržymų nei institucinės firmos.

Iš pradžių karantino priemonės įšaldė nekilnojamojo turto rinkas, tačiau dabar daugelis valstybių vėl atveria savo ekonomikas, nors kai kuriose jų atsigauna ir virusas. Pasak J. Stadlerio, pandemijai sukėlus netikrumą dėl ilgalaikės biurų erdvių paklausos, turtuoliai vis dažniau dairosi į gyvenamąsias rezidencijas.

„Tai gana elegantiškas būdas perduoti vienos kartos pinigus kitai, – teigia J. Stadleris. – Tai patikimiausias turto išsaugojimo būdas.“

Daugelis pasaulio turtingųjų, pradedant „Zara“ įkūrėju Amancio Ortega ir baigiant milijardieriumi bankininku Josephu Safra, nuo seno teikė pirmenybę nekilnojamajam turtui, kuris užtikrina stabilius pinigų srautus, mokesčių lengvatas ir kapitalo galimybes. Pasak nekilnojamojo turto brokerio Knighto Franko, praėjusiais metais maždaug trečdalį viso pasaulio nekilnojamojo turto investicijų sudarė privatūs investuotojai, įskaitant šeimos biurus.

Davidas ir Simonas Reubenai, neatsakę į prašymus pakomentuoti per savo atstovą, susikrovė turtus prekiaudami metalais ir vėliau investavo į nekilnojamąjį turtą, laisvalaikio pomėgius ir technologijų kompanijas.

Pagal vieną pandemijos metu įvykdytą nekilnojamojo turto sandorį jie planuoja pastatyti 650 namų ir viešbutį prašmatniame rajone už valandos kelio nuo Ispanijos sostinės. Potencialiai dar labiau pertvarkydami savo turtą, broliai taip pat dalyvauja „Premier League“ futbolo klubo „Newcastle United“ perėmimo konkurse.

„Daugeliui investuotojų pandemija buvo sunkus metas, – teigia Londone įsikūrusios meno finansinių technologijų firmos „Overstone“ įkūrėjas ir vykdomasis direktorius Harco van den Oeveris. – Ypač didelės grynosios vertės asmenys, kurie nėra įgiję skirtingų klasių turto, šiuo metu mokosi diversifikacijos svarbos sunkiuoju būdu.“