67-erių metų milijardierius teigia, kad didžiąją dalį savo turtų ketina palikti labdarai, taigi jam jau dabar reikia atsakingai suplanuoti, kaip bus panaudotas palikimas po jo mirties.

„Paveldėjimo planavimas – gyvybiškai svarbus dalykas, – pažymi J. Caudwellas, kuris 2006 m. už 1,5 milijardo svarų pardavė Jungtinės Karalystės mobiliųjų telefonų mažmenininką „Phones4u“. – Privalau palikti pakankamai lėšų savo įpėdiniams, kad galėčiau jaustis laimingas, jog jais pasirūpinau, o visa kita atiteks labdarai.“

Nuo pat pandemijos pradžios turtingiausieji pasaulio žmonės kur kas daugiau laiko praleido namuose ir daugeliu atvejų sumažino kapitalo vertę, kad apibrėžtų savo turto ateitį. Remiantis „UBS Group AG“ ir „PwC“ atliktais tyrimais, per artimiausius du dešimtmečius milijardieriai palikimu perleis daugiau kaip 2 trilijonus dolerių, o virusas šį poslinkį dar paspartins.

„Mes labai daug dėmesio skyrėme EMEA komandoms, kad pakonsultuotume klientus paveldėjimo ir turto planavimo klausimais, – teigia Jeremy Franksas, turto planavimo ir konsultacijų Europai, Artimiesiems Rytams ir Afrikai vadovas iš „HSBC Holdings Plc“ privataus banko. – Stebina, kiek daug turtingų žmonių neturi surašę testamento.“

Paveldėjimo projektai

Paveldėjimo planai yra būtini norint išsaugoti turtą, tačiau tik apytikriai trečdalis šeimos biurų – turtuolių investicinių firmų – praėjusiais metais buvo parengę projektus, kuriuose išsamiai aprašė, kaip tai būtų padaryta, liudija „Campden Wealth“ ir „UBS“ atlikti tyrimai.

Staigus pasaulinių akcijų nuosmukis kovo mėnesį paskatino kai kuriuos pasaulio turčius perleisti viešai parduodamą turtą savo palikuonims, nes sumažėjusios vertės sumažino kapitalo prieaugį ir galimus paveldėjimo mokesčius.

Nors šios rinkos jau atsigavo, tikimasi, kad 2020 m. turtingųjų mėgstamas nelikvidus turtas, pavyzdžiui, nekilnojamasis turtas, atpigs, ir tai sudarys dar daugiau galimybių jį perleisti. Tuo tarpu Pasaulio sveikatos organizacija praėjusį mėnesį perspėjo, kad sunkiausia pandemija dar priešakyje.

Karantinas „paskatino daugelį mūsų klientų apmąstyti paveldėjimo planavimą platesne prasme, – teigia Philippe’as De Salis, „Stonehage Fleming“ partneris. – Jis suveikė kaip katalizatorius.“

„Daugiau dėmesio“

Kai kurie turtingi verslininkai rašo testamentus pirmą kartą, nes tokių šalių kaip JAV, Australija ir Kanada įstatymų leidėjai pandemijos metu sušvelnino taisykles, leidžiančias dokumentus patvirtinti elektroniniu parašu. Remiantis „Bloomberg“ milijardierių indeksu, maždaug du trečdaliai iš 500 turtingiausių pasaulio žmonių turi pačių sukaupto turto, ir dauguma jų yra 40 metų ar vyresni.

„Pastebėjome daugiau dėmesio tam tikroms didesnėms šeimos problemoms, ypač tais atvejais, kai tai pirmosios kartos turtas, – teigia Jamesas Penny, „Barclays Plc’s U.K. International Private Bank“ vadovas. – Patarimai naujos kartos atstovams ir turto perdavimas bus tai, kam ketiname skirti žymiai daugiau dėmesio dėl netikėtų šių metų įvykių.“

Saujelė milijardierių šeimų neleidžia pandemijai sugriauti jau turimų paveldėjimo planų.

56-erių metų Wu Yajun, viena turtingiausių Kinijos moterų, šiemet paskyrė savo dukterį atsakingą už jų šeimos biurą, perleidusi jai savo nekilnojamojo turto imperijos akcijų paketą. Meksikietis 80-metis Juanas Francisco Beckmannas neseniai perleido Niujorko koncerno valdymą savo dukteriai po to, kai praėjusiais metais atidavė jai „Becle SAB“,„Jose Cuervo“ tekilos savininko, akcijas.

J. F. Beckmanno sūnus yra „Becle“ generalinis direktorius, tačiau ne visiems turtingiems klanams pavyksta lengvai privilioti jaunesnes kartas į šeimos verslą, nes vis labiau keičiasi požiūris į tokius dalykus kaip klimato pokyčiai ir pajamų nelygybė. Remiantis „EY“ ir Šveicarijos Šv. Galo universiteto tyrimais, dauguma galimų šeimos verslo perėmėjų turi ambicijų pabaigę studijas įkurti nuosavas firmas.

Jaunesnės kartos

„Dažnai matome, kaip šeimos bando perduoti verslą jaunesnei kartai, kuri mieliau tą verslą tiesiog turi, o ne jam vadovauja, pasilikdamos sau laisvę siekti kitokių gyvenimo tikslų“, – teigia Ajay Wiltshire, Londone įsikūrusios apskaitos firmos „Saffery Champness“ generalinis konsultantas.

Filantropija taip pat dažnai figūruoja turtingų žmonių paveldėjimo planuose. Daugiau nei 200 pasaulio turtingųjų pasirašė Billo Gateso ir Warreno Buffetto parengtą Dovanojimo pasižadėjimą (Giving Pledge), pažadėdami paaukoti didžiąją dalį savo pinigų labdarai.

Pasižadėjimą pasirašęs J. Caudwellas teigia planuojantis labdarai palikti apie 70 proc. savo turto, nors toji suma galėtų dar išaugti. Jis tvirtina nesiruošiantis apiberti auksu savo palikuonių, bet tikisi, kad jie tęs labdaringą darbą po jo mirties.

„Norint užtikrinti, kad pinigai pasiektų kuo tolimesnius pakraščius, esama daugybės reikalavimų, – teigia jis. – Būtent taip aš dirbu ir noriu, kad taip dirbtų ir jie.“