Valdanti apie 6 proc. pasaulinių naftos atsargų, emyrato ekonomika šiais metais gali susitraukti 3-4 proc., o grįžti prie įprasto augimo jai gali pavykti 2021 metais, pareiškė Mohammedas Ali Al Shorafa, Ekonomikos plėtros departamento pirmininkas.

Pareigūnai siekia plėsti „žinių sektorių ir inovacijas, viliodami technologijų bendroves įlesti šaknis Abu Dabyje, sakė jis interviu trečiadienį. Todėl jie skiria daug lėšų kapitalo projektams ir investuoja į startuolius bei strategines pramones, ypač žemės ūkio mokslą, ir ketina sumažinti atvykimo į emyratą ir pragyvenimo jame kainas, sakė M. A. Al Shorafa, kuris priklauso ir Vykdomajai Tarybai, aukščiausiajam sprendimus priimančiam organui.

Vyriausybė neplanuoja sekti Saudo Arabijos pavyzdžiu ir patrigubinti savo pridėtinės vertės mokestį, siekiant padidinti valstybines pajamas ekonomikos sulėtėjimo per pandemiją metu.

„Norint būti konkurencingiems neužtenka mažinti mokesčius, labai svarbu pasiūlyti tinkamas gyventi sąlygas atvykstantiems žmonėms, planuojantiems Abu Dabyje gyventi, mokytis ir faktiškai sulaukti pensijos“, – sakė jis. Bus išnagrinėtos išlaidos už mokymą, būstą ir net pramogas. Pagal emigrantų pragyvenimo brangumą Abu Dabis užima 39-ąją vietą, skelbia Niujorke veikianti konsultacinė įmonė „Mercer“, – jame pragyventi yra brangiau nei Bostone ar Milane.

Šiais metais JAE supurčiusios dvi krizės privertė daugelį užsieniečių pergalvoti savo gyvenimą šalyje, kurios sostinė yra Abi Dabis. Skaudžiausiai krizė atsiliepė Dubajui, kurio ekonominis modelis paremtas užsienio emigrantais, sudarančiais apie 90 proc. gyventojų. „Oxford Economics“ prognozėmis, bendra JAE ekonomika patirs skaudų smūgį ir gali prarasti 900 000 darbo vietų bei netekti 10 proc. savo emigrantų.

Įvesti suvaržymai, siekiant pažaboti koronaviruso plitimą, smarkiai pakenkė turizmo, aviacijos bei prekybos sektoriams. Panaikinus apribojimus, šiuo metu atostogautojams leidžiama atskristi į Dubajų; Abu Dabis reikalauja iš atvykstančiųjų į emyratą iš kitų šalių pateikti neigiamą COVID-19 testą. JAE antradienį pranešė apie 445 naujus koronaviruso atvejus, - kiek mažiau nei pirmadienį, 532.

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) prognozėmis, JAE ekonomika šiais metais susitrauks 3,5 procento. Gegužę reitingų agentūra „Moody’s Investors Service“ išsaugojo emyrato skolinimosi reitingą ties Aa2 lygiu, atkreipdama dėmesį į „labai didelius fiskalinius amortizatorius“, bet užsiminė, kad „fiskalinė konsolidacija gali sulėtėti“ vyraujant spaudimui palaikyti augimą.

Aprūpinimo maistu saugumas

Balandį Abu Dabio investicijų taryba sudarė sutarčių su keliomis žemės ūkio technologijų įmonėmis, tarp jų – su „AeroFarms, „Madar Farms“ ir RNZ, dėl mokslinių tyrimų, plėtros ir maisto gamybos įrangos emyrate. Valdžia investavo 100 mln. JAV dolerių į bendroves, siekdama sukurti vertikalius ūkius, nes smogus koronavirusui, išaugo susirūpinimas dėl tiekimo grandinių.

Miestas, kuriame yra įsikūręs penktas didžiausias pasaulio nepriklausomas turto fondas, taip pat skiria milijardus dolerių investicijoms pasauliniu mastu, įskaitant ir 1,2 mlrd. dolerių už „Reliance Industries“ padalinio „Jio Platforms“, Indijos bevielių ryšių bendrovės, akcijų paketą.

Abu Dabis parems ir daugiau susiliejimo bei įsigijimo sandorių, sudarytų tarp ten ar net kitoje JAE dalyje veikiančių įmonių, su sąlyga, jeigu tokie susijungimai netrukdys konkurencingumui, sakė M. A. Al Shorafa.