Šiais metais įplaukos į biržoje kotiruojamus fondus (ETF) – daugiausia Šiaurės Amerikoje ir Europoje – jau priartėjo prie 2009 metais pasiekto metinio rekordo, rodo „Bloomberg“ surinkti duomenys. Tuo tarpu paklausa Kinijoje ir Indijoje, dviejose didžiausiose aukso luitų, monetų ir juvelyrinių dirbinių pirkėjose, smuko, koronaviruso protrūkiui sulėtinus importą. Pardavimai atsigauna iš lėto, nes kylančios kainos atgraso pirkėjus.

Tokie pokyčiai išryškino pasaulinę „stumk ir trauk“ aukso rinkos strategiją tarp investuotojų, ieškančių saugaus prieglobsčio ir tradicinių fizinio aukso paklausos centrų Azijoje. Jie taip pat kelia svarbių klausimų dėl šių metų rinkos, nes aukso kainos gali prarasti palaikymą, jeigu įplaukos į ETF sulėtėtų, arba gali įgauti net didesnes apsukas, jeigu paklausa Kinijoje ir Indijoje atsigautų.

„Tikimės, kad Jungtinių Valstijų ir Europos investuotojų susidomėjimas auksu išliks, neatsižvelgiant į paklausą Azijoje, – sakė Darwei Kungas, „DWS Investment Management Americas Inc.“ žaliavinių prekių ir portfelio valdymo vadovas. „Jeigu pirkimo modelis Kinijoje ir Indijoje sustiprės tuo pat metu kaip ir ETF rinkoje, tuomet kaina turėtų dar labiau kilti.“

Baime pagrįsta investicijų paklausa išsivysčiusiose šalyse prisidėjo 18 proc. prie metinio aukso kainų prieaugio, tuo tarpu silpnesni besivystančių rinkų vartotojų pirkimai lėmė 8 proc. nuosmukį, birželį savo komentaruose rašė „Goldman Sachs Group Inc.“. Ekonominis atsigavimas ir silpnesnis doleris gali nulemti paklausos besivystančiose rinkose pokytį antrąjį metų pusmetį ir, savo ruožtu, aukso kainų kilimą.

Vis dėlto aukštesnės aukso kainos gali pagilinti „paklausos griūtį“ Rytuose ir dar labiau sustiprinti kainų priklausomybę nuo Vakarų investuotojų, sakė „Commerzbank AG“ analitikas Carstenas Fritschas.

„Gold spot“ aukso kaina per 2020 metus pakilo 17 proc., antrąjį ketvirtį užbaigdama didžiausiu augimu per daugiau nei ketverius metus. Antradienį aukso ateities sandoriai „Comex“ biržoje viršijo 1 800 JAV dolerio už unciją ribą pirmą kartą nuo 2011 metų.

Aukštesnės kainos atvėsino Azijos pirkėjų aktyvumą, net ir atsivėrus ekonomikoms po karantino. Juvelyrinių dirbinių, tradiciškai vertinamų kaip priemonė išsaugoti turto vertę, paklausa Kinijoje ir Indijoje smuko, nes karantinai, darbo vietų praradimai ir silpnas ekonominis augimas apribojo diskrecines išlaidas.

Tauriųjų metalų konsultacinės įmonės „Metals Focus Ltd.“ prognozėmis, auksinių juvelyrinių dirbinių vartojimas Kinijoje 2020 metais sumažės 23 proc., tuo tarpu paklausa Indijoje, manoma, nusmuks 36 procentais. Kinijoje aukso pardavimai gali būti 30 proc. mažesni nei 2019 metais, sakė Kinijos aukso asociacijos vykdomasis direktorius Zhangas Yongtao. Vis dėlto rodiklis daug geresnis už ankstesnį įvertinimą, skelbtą per patį protrūkio piką – tada prognozuotas 50 proc. nuosmukis, sakė Kinijos aukso asociacijos vadovas.

31-ų metų programuotoja Nidhi Saxena, dirbanti technologijų įmonėje Gurgaune, Indijoje, kovo mėnesį planavo įsigyti auksinių apyrankių, bet persigalvojo, kai aukso kainos šoktelėjo, o kolegos buvo atleisti iš darbo.

„Dabar net negaliu pagalvoti apie aukso pirkimą, nes net nežinau, ar esu saugi dėl savo darbo vietos“, – sakė ji.

Prekybos srautai taip pat nukentėjo Indijoje, kuri importuoja beveik visą savo reikmėms naudojamą auksą, importas balandį ir gegužę smuko maždaug 99 procentais.

Paklausa iš ETF fondų, priešingai, šoktelėjo, nes susirūpinimas dėl ekonominių perspektyvų, neigiamos realiosios palūkanos ir valiutos nuvertėjimas, paskelbus didelio masto pasaulines skatinamąsias priemones, paskatino saugaus prieglobsčio ieškančius investuotojus susitelkti ties auksu.

Bendros fizinio aukso atsargos ETF fonduose šiais metais išaugo daugiau nei 600 tonų, rodo „Bloomberg“ surinkti duomenys, o ETF srautai pirmąjį metų ketvirtį pranoko mažmeninius pirkimus Kinijoje ir Indijoje pirmą kartą nuo 2009 metų. Nors dar nėra antrojo ketvirčio vartotojų duomenų, jau žinoma, kad ETF pirkimai per tris mėnesius iki birželio padidėjo.

„Aukso paklausą 2020 metais didžiąja dalimi palaiko tik investicijų paklausa, – sakė Steve‘as Dunnas, bendrovės „Aberdeen Standard Investments“ ETF vadovas. – Srautai auga ryžtingai, beprecedenčiais tempais.“

Vis dėlto ETF pirkimai atspindi tik dalį šių metų įspūdingų aukso srautų iš Rytų į Vakarus – priešinga tendencija, lyginant su tipine kryptimi daug normalesnėmis sąlygomis. Šiais metais daugiau nei 700 metrinių tonų aukso papildė aplink Niujorką esančias saugyklas.

Didelio masto importą į JAV iš dalies lėmė peštynės dėl aukso tarp Niujorko prekiautojų po sumaišties rinkoje, kai dėl karantino nustojo skraidyti lėktuvai ir buvo uždarytos perdirbimo įmonės. „Comex“ biržos atsargos nuo tada pašoko iki rekordinio lygio.

Tai ne pirmas kartas, kai investicinio aukso paklausa auga pasaulinio netikrumo laikmečiu, keldama kainas ir atgrasydama Azijos pirkėjus. Vis dėlto neaišku, kokį vaidmenį suvaidins užsitęsęs susirūpinimas dėl koronaviruso. Per pasaulinę finansų krizę vartotojų pirkimai Kinijoje ir Indijoje atsigavo per metus, bet tik 2013 metais bendra paklausa regione pasiekė aukščiausią lygį per dešimtmetį.

„Akivaizdžiai matome, kad šiais metais mažmeninio verslo laukia gana sunkūs išbandymai, ypač juvelyrikos sektoriuje, – sakė Rolandas Wangas, Pasaulio aukso tarybos Kinijos skyriaus vykdomasis direktorius. Paklausos atsigavimas priklausys nuo ekonominės situacijos bei pandemijos eigos, sakė jis.