Ar firmos iš karto nusprendė leisti savo darbuotojams dirbti iš namų? Ar ir toliau mokėjo darbuotojams, kuriems teko laikinai nedirbti? Ar pasiūlė lanksčias sąlygas klientams, negalintiems laiku apmokėti sąskaitų? Investuotojai, kaip antai „Dai-ichi Life Insurance Co“ ir „AllianceBernstein Holding LP“, vis dažniau užduoda panašius klausimus svarstydami, kur investuoti savo pinigus.

Tai atspindi kylančią pasaulinę tendenciją – investuoti pinigus į įmones, kurios yra socialiai atsakingos, tačiau šie fondų valdytojai taip pat mano, jog verslui tai tiesiog prasminga. Buvimas gerais darbdaviais ir verslo partneriais ilgainiui gali atsipirkti tvaria grąža, jei, pavyzdžiui, tai reiškia mažesnę darbuotojų kaitą arba padeda išvengti tiekimo grandinių sutrikimų, svarsto investuotojai.

„Ši pandemija yra tarsi lakmuso popierėlis, parodantis, kurios kompanijos greitai ir tinkamai sureagavo į krizę, – teigia Japonijos „AllianceBernstein“ vyresnioji investicijų strategė Haruna Usui. – Kai kurios kompanijos, pavyzdžiui, ne iš karto leido savo darbuotojams dirbti iš namų. Ketiname išanalizuoti atskirus atvejus.“

Investicijos į visuomenei naudingus projektus klesti visame pasaulyje. Socialinių obligacijų emisijos, skirtos apmokėti tokius sandorius, visame pasaulyje muša rekordus. Vien Japonijoje šiais metais parduota 328 milijardų jenų (3 milijardai dolerių) tokių vertybinių popierių – ši suma jau siekia daugiau kaip 70 proc. visų 2019 m. emisijų.

Koronaviruso pandemijos metu investuotojai vis labiau kreipia dėmesį į ESG veiksnius, nes tapo aišku, jog visuomenės sveikatos sukrėtimas gali turėti rimtų padarinių makroekonomikai ir kreditams, šios savaitės ataskaitoje teigė „Moody’s Investors Service“.

Investuotojai stebi, ar kompanijos ištiesia pagalbos ranką tuo metu, kai koronaviruso protrūkis žlugdo ekonomikas visame pasaulyje. Japonija išgyvena recesiją, o jos ekonomika šį ketvirtį greičiausiai susitrauks daugiau kaip 20 proc. Remiantis tyrimų bendrovės „Teikoku Databank“ duomenimis, per tris savaites iki šio trečiadienio šalyje su pandemija susijusių verslo bankrotų skaičius išaugo daugiau kaip 30 proc., nes restoranų, viešbučių ir užeigų svečiai nebesilanko jau kelis mėnesius.

Pasak H. Usui, „AllianceBernstein“ Japonijoje ir kiti akcijų bei kreditų investuotojai bendrovių klausinėja ne tik apie darbuotojų galimybes dirbti iš namų, bet ir, pavyzdžiui, ar jos padėjo namuose įdiegti techninę įrangą, ar leido klientams atidėti sąskaitų apmokėjimą.

Tokijo „Dai-ichi Life“ draudikai nuo liepos mėnesio pradės klausinėti 250 bendrovių, kuriose jie laiko savo kapitalą, ar jos, pavyzdžiui, suteikia darbuotojams galimybę dirbti iš namų, ar turi parengusios nenumatytų atvejų planus, kad ir toliau tęstų verslą, net jei jų darbuotojai užsikrėstų koronavirusu, sakė atstovas spaudai Tsubasa Miyata.

„Esame ilgalaikis investuotojas, taigi neparduosime kompanijų akcijų iškart, net jei jos neatitiks mūsų ESG lūkesčių, – teigė T. Miyata. – Toliau tęsime dialogą ir stebėsime, kaip jos keisis per ateinančius penkerius ar šešerius metus.“