Daugiau nei 1550 Vokietijos skerdyklos darbuotojų birželį buvo nustatytas teigiamas koronaviruso testas; bent aštuoniose Jungtinės Karalystės (JK) įmonėse taip pat nustatyti užsikrėtimo atvejai tarp darbuotojų. Tokia nauja infekcijų banga, ženkliai papildžiusi bendrą COVID-19 atvejų skaičių Europoje, kelia naują iššūkį regiono vyriausybėms, atveriančioms savo ekonomiką po kelis mėnesius trukusio karantino.

Europos Sąjunga (ES) yra laikoma sunkiasvore pasaulinėje mėsos rinkoje, - ji yra didžiausia pasaulyje kiaulienos eksportuotoja ir didžiausia tiekėja Kinijoje. Europos vaidmuo pastaraisiais metais tampa vis svarbesnis, augant paklausai šioje Azijos šalyje ir didėjant prekybos įtampai tarp Kinijos ir Jungtinių Valstijų.

Žemiau pateikiami penki svarbiausi aspektai, į kuriuos reiktų atkreipti dėmesį:

1.Kokiu mastu paveiktos pasaulio mėsos perdirbimo įmonės?

Viruso protrūkiai, nustatyti tarp darbuotojų, privertė laikinai arba dalinai uždaryti dešimtis įmonių abiejose Amerikose, kaip ir kitose šalyse, nuo Australijos iki Jungtinės Karalystės. Masiniai skerdyklų uždarymai Jungtinėse Valstijose paskatino kai kuriuos mažmenininkus normuoti mėsos pardavimus, o mėsainių prekybos tinklai pranešė apie laikiną produkcijos trūkumą. Be to, ūkininkai buvo priversti paskersti tūkstančius galvijų, nes nebuvo kur jų parduoti.

2.Kas Europoje yra kitaip nei kitur?

Europos mėsos perdirbimo įmonės paprastai yra mažesnės nei Jungtinėse Valstijose. Be to, čia yra nepanaudotų perdirbimo pajėgumų, leidžiančių lanksčiau vykdyti perdirbimo operacijas ar įvesti papildomas pamainas alternatyviuose objektuose.

Bet rizikos, su kuriomis susiduria darbuotojai, panašios visame pasaulyje. Naujausias didelio masto protrūkis Vokietijoje ženkliai padidino bendrą užsikrėtimų skaičių šalyje, sugriaudamas vyriausybės lūkesčius. Mokyklos ir vaikų priežiūros centrai regione buvo uždaryti, į pagalbą testuojant gyventojus pasitelkta kariuomenė.

Pramonė iš dalies yra priklausoma nuo pagal sutartį dirbančių darbuotojų iš Rytų Europos, kurie dažnai kartu važinėja į darbą ir dalinasi tuo pačiu būstu. Tai padeda bendrovėms apeiti griežtesnes taisykles, susijusias su darbo sąlygomis, sakė Vokietijos darbo ministras, pridurdamas, kad norėtų kuo greičiau įvesti naujas taisykles, kurios nutrauktų tokią praktiką.

3.Ar tai bent kaip nors atsiliepia Europos vartotojams?

Priešingai nei Jungtinės Valstijos, Europa nesusiduria su didelio masto mėsos trūkumu, o galvijų supirkimo kainos krito, kai uždaryti restoranai ir atšaukti festivaliai nusmukdė vartojimą. Europos Komisija (EK) šių metų balandį pasiūlė privataus saugojimo programą, siekdama paremti jautienos bei pieno produkcijos rinkas. Tokių prekių, kaip malta mėsa, mažmeniniai pardavimai šoktelėjo, nes didžiąją laiko dalį miestiečiai leido namie, tačiau prabangesnis maistas liko šaldikliuose, ir jo atsargos augo.

4.Ar bendrovės keičia praktikas?

Vokietijos vyriausybė perspėjo, kad mėsos pakuotojai privalo nebesamdyti darbuotojų pagal subrangos sutartį ir kad nuo kitų metų jiems gresia griežtesnės baudos už darbo įstatymų pažeidimus. Nuo tada kai kurios įmonės pasižadėjo pradėti tiesiogiai samdyti darbuotojus ir patobulinti apgyvendinimo standartus. Be to, Europos gamintojai įveda priemones, užtikrinančias fizinį atstumą personalo kelionės į darbą metu, ir tuo pat metu rūpinasi geresne savo darbuotojų apsauga. Anot britų vištienos tarybos (angl. British Poultry Council), yra nesąžininga mėsos perdirbimo įmones vaizduoti kaip viruso epicentrus; tarybos nuomone, verslovių kontrolė už darbo vietų ribų yra gana ribota. Prekybos asociacija tikina, kad jos nariai, norėdami apsaugoti savo darbuotojų sveikatą, atitinkamai išskirstė bei sureguliavo pamainas ir sumontavo daugiau organinio stiklo pertvarų, tačiau kartu ji pripažįsta, kad aprūpinimas asmens apsaugos priemonėmis tebėra problema.

5.Kaip sutrinka prekybos srautai?

Viena Vokietijos skerdykla neseniai sustabdė eksportą į Kiniją, o britų kiaulienos įmonė savo noru sustabdė pardavimus po to, kai virusu užsikrėtė keli darbuotojai. Šiuo metu ši Azijos šalis – didžiausia vartotoja pasaulyje – vis labiau nerimauja, kad importas gali būti vietos protrūkių šaltinis. Atliktas importuotos mėsos patikrinimas visos Kinijos mastu paneigė tokius būgštavimus, ir pareigūnai sutiko su pasaulio ekspertais, esą maistas vargu ar dėl to kaltas. Ir vis dėlto, pastaruoju metu uždaromos mėsos įmonės didina būsimų trikdymų perspektyvą.