Na, naujokai šioje srityje gal ir tinka rinkti standartinės kavos pupeles. Bet didžiąją dalį pelno, kurį uždirba iš savo septynių hektarų ūkio, įsikūrusio Andų kalnų prieškalnėje, jam garantuoja specializuotai rinkai skirta produkcija; dabar pupelės, naudojamos ruošiant keturis JAV dolerius kainuojančią latę Niujorke, sudaro nedidelę dalį surenkamo derliaus.

Neturint surinkėjų – profesionalų, kurie sugeba rinkti derlių penkis kartus greičiau, kavamedžio vaisiai, išoriškai primenantys vyšnią, pernoksta ir nukrenta nuo medžių.

„Tokią kavą, žinoma, galima pardavinėti, bet vos tik vaisius paliečia žemę, jis tampa užterštas, – sakė A Rojasas, kuris tikisi, kad dar šį sezoną pasidengti išlaidas. – Tokių pupelių jokiais būdais neparduosi kaip specializuotą prekę.“

Kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas – naujausias pandemijos sukeltas smūgis tokiems augintojams kaip A. Rojasas. Daugelis kavinių ir restoranų vis dar uždaryti, tad „Starbucks“ latė kavos parduodama daug mažiau. Švelnaus skonio arabikos pupelių ateities sandoriai šiais metais neteko 27 proc., mažindami atotrūkį nuo gerokai kartesnės robustos. Žmonės vis labiau linkę gerti kavą namie, ir dažniausiai – įprastą užplikomą ar tirpią kavą.

Dėl darbo jėgos trūkumo skambinama pavojaus varpais ir Centrinėje Amerikoje, kur derlių daugiausia surenka migrantai. Susilpnėjusios valiutos kiek sušvelnino smūgį augintojams regione, bet Brazilijos realo vertė dar labiau smuko, dėl to didžiausia kavos augintoja pasaulyje tampa dar konkurencingesne. Be to, labiau mechanizuotai Brazilijos pramonei ne taip skaudžiai atsiliepia darbo jėgos trikdžiai.

Ir nors vietos darbo jėga leido smulkiems augintojams išsilaikyti per regioninius karantinus ir palaikyti gamybos apimtis, už tariamos sėkmės galima įžvelgti ir nerimo ženklų.

Kai rugsėjį Kolumbijoje didieji kavos pupelių augintojai pradės pagrindinį derliaus surinkimo etapą, juos vargiai ar išgelbės draugų ir kaimynų, kaip pupelių surinkėjų, pasiūlyta pagalba. Tiesiog visiems darbams atlikti vietinių gyventojų gali nepakakti.

Pramonė tikisi, kad greitu laiku bus sušvelninti apribojimai, ir sezoniniams darbininkams bus leista grįžti. Bet didesnių pašaliečių srautų įsileidimas didina ligos plitimo riziką tose teritorijose, kurios virusą suvaldė daug geriau nei didmiesčiai.

„Labai nerimauju dėl poveikio derliui antrąjį metų pusmetį, – sakė Oscaras Gutierezas, vadovaujantis Kolumbijos judėjimui „Colombian Agricultural Dignity“, aktyviai pasisakančiam už geresnes kainas augintojams. – Nors mes ir švelniname suvaržymus, vis dar nežinome, kada šio viruso pikas bus pasiektas Kolumbijoje. Ši situacija neįtikimai sudėtinga ūkininkams.“

Kosta Rika, kaip ir Kolumbija, ketina pasitelkti vietinius darbą praradusius gyventojus daugiausia aukščiausios kokybės pupelėms surinkti. Paprastai kavos augintojai tose šalyse į pagalbą kviečiasi rinkėjus iš Nikaragvos, bet abi šalys neseniai apsisvaidė piktomis replikomis dėl kovos su užkratu priemonių. Kosta Rika paliejo griežtos kritikos Nikaragvai dėl pernelyg švelnaus atsako į koronavirusą.

Nikaragvos darbo jėgos šį sezoną vargu ar sulauksime, nes nerimaujama dėl antrosios viruso bangos, sakė Xinia Chaves, vadovaujanti Kosta Rikos kavos institutui, kuris padeda rengti socialinio atsiribojimo ir viruso atsekimo protokolus.

Nors gausus derlius kavos pramonės sunkiasvorėje Brazilijoje rodo, kad pasiūla bus didelė, eksportas iš Kolumbijos, Gvatemalos, El Salvadoro, Kosta Rikos ir Hondūro sumažėjo, smukus paklausai ir atsiradus spragoms logistikos grandinėje.

Hondūras, didžiausia Centrinės Amerikos eksportuoja, samdo darbininkus iš Gvatemalos ir Nikaragvos surinkti derlių. Derliaus surinkimas kai kuriose teritorijose prasideda rugsėjį. Esant uždarytoms sienoms, Enrique‘as Salazaras, specializuotos produkcijos eksportuotojos „Bicafe“ generalinis direktorius, nerimauja, kad pramonei nepavyks rasti pakankamai žmonių. Jam taip pat neramu dėl to, kad skrudintojai ir importuotojai neturės galimybių kaip įprasta atkeliauti į vietą patikrinti pupelių.

Etiopijoje, didžiausioje Afrikos augintojoje, specializuotos produkcijos eksportas šiais metais išaugo. Ten šiuo metu didesnį poveikį ūkininkams daro ne darbo jėgos trūkumas, o COVID-19 sukelti trikdžiai, o ateityje toks poveikis gali būti dar ryškiau jaučiamas, teigia „Ethiopian Coffee &Tea Authority“.

Dėl sparčiai plintančio COVID-19 grėsmės derliui, tiekimo trikdžių perspektyva kelia didelį susirūpinimą rinkodaros, perdirbimo ir pardavimų sektoriui. „Olam International Ltd.“, viena iš didžiausių pasaulio kavos prekiautojų, įsteigė fondą, skirtą padėti daliai jos tiekėjų atremti krizę.

„Mums labai svarbu išlaikyti tiekimo grandines, idant derlius būtų kiek įmanoma greitai surinktas neišplatinus viruso, – telefonu iš Singapūro sakė Vivekas Verma, „Olam“ kavos verslo vadovas. – Kavos kainos jau dabar tokios žemos, kad daugelis ūkininkų bendruomenių parklupdyti ant kelių. Ir dar to negana: dėl COVID-19 jie visi labai įsibaiminę dėl savo sveikatos.“

Tokius augintojus kaip Ruberis Bustosas būtent dėl pandemijos susilpnėjusi egzotiškųjų kavos pupelių paklausa verčia susitelkti ties standartine rinka, kurioje pelnas daug mažesnis.

Praėjusiais metais specializuota kava sudarė apie 30 proc. R. Bustoso derliaus. Per pirmąjį šių metų pusmetį jis jos nė kiek neužsiaugino. Ūkininkas viliasi, kad kavinės palaipsniui atsidarys ir apribojimai, taikomi sezoniniams darbininkams, per antrąjį pusmetį sušvelnės, bet kartu pripažįsta protrūkio paūmėjimo rizikas ir neatmeta galimybės, kad valdžiai gali vėl tekti uždaryti regionus.

„Egzotiškos kavos auginimas reikalauja daug kvalifikuoto darbo, – sakė jis. – O tokios darbo jėgos labai trūksta.“

Sumažėjusi specializuotos kavos paklausa gali turėti ilgalaikį poveikį ūkiams, sako Kim Elena Jonescu, specializuotos kavos asociacijos „Specialty Coffee Association“ vyriausioji specialistė stabilios plėtros klausimais.

„Dėl to nėra galimybių reinvestuoti gautą pelną, kavamedžiai tampa silpnesni ir neatsparesni ligoms ir galiausiai nebe tokie produktyvūs, – teigia ji. – Vienas kliūtis vejasi kitą, ir galiausiai virsta problema, - pernelyg didele, kad būtų išspręsta ūkių lygmenyje.“