Savo kas dvejus metus rengiamame pranešime apie septynių euro zonai nepriklausančių ES valstybių narių pažangą ECB teigė, kad infliacijos lygis Bulgarijoje gerokai viršijo 1,8 proc. pamatinę vertę, , o Kroatijoje jis gerokai mažesnis už pamatinę vertę. Abiejose šalyse nerimaujama dėl infliacijos konvergencijos tvarumo ilgalaikiu laikotarpiu.

Bulgarija ir Kroatija yra vienintelės grupės narės, kurios aktyviai siekia prisijungti prie euro zonos šiuo laikotarpiu, jos abi pateikė oficialius prašymus įtraukti jas į valiutos kurso mechanizmą (VKM II) atitinkamai 2018 ir 2019 metais. Praėjusią savaitę Kroatija įveikė vieną iš kliūčių savo kelyje į euro zonos narystę, po ECB pranešimų, esą penki didžiausi šalies bankai neturi kapitalo trūkumo problemų.

Nors Kroatija atitiko fiskalinio deficito kriterijų 2019 metais, ECB perspėjo, kad „2020-2021 m. laikotarpiu tikėtinas ženklus biudžeto būklės pablogėjimas ir smarkus skolos rodiklio padidėjimas“ dėl didesnių išlaidų kovai su pandemijos padariniais.

„Tolesnė atsargi fiskalinė politika, kuri padėtų gerinti tiek pajamų, tiek išlaidų efektyvumą, turėtų skolos rodiklį nukreipti žemėjimo kryptimi, - teigė ECB, paragindamas Kroatiją vykdyti į stabilumą orientuotą politiką, kuri pakoreguotų šalies makroekonominį disbalansą.

Kroatijos premjeras Andrejus Plenkovičius gegužę pareiškė, kad Kroatija tikisi praleisti 2,5 metų euro zonos laukiamajame, prieš įsivesdama bendrąją valiutą. Bulgarija viliasi, jog sugebės prisijungti prie mechanizmo kartu su Kroatija iki liepos mėnesio, balandį sakė šios šalies premjeras.

ECB teigimu, abi šalys vis dar turi pasiekti, kad jų įstatymai atitiktų visus reikalavimus dėl centrinio banko nepriklausomumo. Bulgarijos atveju čia turimas galvoje ir draudimas skirti piniginį finansavimą, pažymi bankas.

„Bulgarija ir Kroatija prisiėmė tam tikrų įsipareigojimų politikos srityse, kurios yra ypač svarbios sklandžiam dalyvavimui VKM II užtikrinti“, - teigė ECB, pridurdamas, kad „visą koronaviruso (COVID-19) pandemijos poveikį konvergencijos raidai bus įmanoma įvertinti tik kitame pranešime, kuris bus rengiamas 2022 metais“.