Remiantis „IHS Markit“ sudarytais „Purchasing Managers’ Index“ (PMI) tyrimais, po pandemijos sukelto pirminio nuosmukio privataus ne naftos sektoriaus veikla Saudo Arabijoje, Egipte ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose pasitaisė. Indeksas visose šiose šalyse ir toliau išlieka žemiau 50 slenksčio, atskiriančio augimą nuo susitraukimo.

· „IHS Markit“ duomenimis, dėl sulėtėjusio produkcijos, naujo darbo ir užimtumo mažėjimo Saudo Arabijos PMI gegužę pakilo iki 48,1, lyginant su 44,4 mėnesiu anksčiau;
· Egipto PMI nuo rekordiškai žemo balandžio mėnesio 29,7 pakilo iki 40,7, tačiau verslo sąlygos šalyje blogėja dešimtą mėnesį iš eilės; dėl personalo ir atlyginimų mažinimo pirmą kartą tyrimų istorijoje sumažėjo kaštų spaudimas;
· „IHS Markit“ rodiklis Jungtiniuose Arabų Emyratuose gegužę siekė 46,7, nors balandžio mėnesį buvo rekordiškai žemas (44,1); verslo lūkesčiai šalyje nukritę iki rekordiškai žemo lygio.

Šiuo metu didžiausias iššūkis – pasinaudoti ekonominiu impulsu, kai sušvelnėjęs karantinas leidžia kai kurioms įmonėms vėl atsidaryti, vartotojų išlaidos ir toliau išlieka silpnos, o žemos naftos kainos verčia daugelį regiono šalių imtis taupymo priemonių.

Laukiantis atsigavimas gali būti netolygus. Nors gamyklos nuo JAV iki Švedijos gegužę rodė pakilimo ženklų, Kinijoje gamyba kaip tik sumažėjo, o tai reiškia, kad jos atsigavimas po pandemijos gali pasirodyti netvarus.

Persijos įlankos perspektyvos

Ekonominio atsigavimo pradžia Persijos įlankoje gali neišgelbėti regiono nuo to, ką Tarptautinių finansų institutas vadina didžiausia kada nors užfiksuota recesija, turinčia prasidėti jau šiais metais. Nors Saudo Arabija šią savaitę pradėjo rūpintis papildomu bankų likvidumu, fiskaliniai suvaržymai po naftos kainų nuosmukio šias paskatas greičiausiai sustabdys.

Nepaisant to, kad praėjusį mėnesį Saudo Arabijos, Egipto ir Jungtinių Arabų Emyratų privačiojo sektoriaus ekonomikos ėmė taisytis, kompanijos ir toliau stengiasi prisitaikyti, dažnai – darbuotojų sąskaita.

Atleidimai iš darbo Egipte ir toliau plinta didžiausiu tempu nuo 2017 m. sausio. Užimtumas gausiausiai gyvenamoje arabų pasaulio šalyje mažėja jau septynis mėnesius iš eilės. Jungtiniuose Arabų Emyratuose darbo vietų skaičius mažėjo penktą mėnesį iš eilės, nors gegužės mėnesį krito švelniausiai nuo vasario.

Tuo tarpu Saudo Arabijos įmonėse darbuotojų atlyginimai mažėjo sparčiausiai nuo apklausos pradžios 2009 m., praneša „IHS Markit“. Bandydamos susidoroti su augančiu kaštų spaudimu, Jungtinių Arabų Emyratų firmos taip pat mažina darbo užmokestį greičiausiai per visą tyrimo istoriją.

Verslo lūkesčiai ateinantiems metams buvo nevienodi. Pasak „IHS Markit“, Saudo Arabijoje jie išlieka „labai menki“ ir pablogėjo Jungtiniuose Arabų Emyratuose, kur pasiekė žemiausią lygį nuo tada, kai prasidėjo tyrimai – 2012 m. balandžio mėnesio.