Remiantis privačiais vyriausybės dokumentais, kuriuos matė „Bloomberg News“, Europos Sąjungos valdžios institucijos diskutuoja dėl „atskyrimo“ (angl. unbundling) taisyklių, kurios verčia investuotojus mokėti už tyrimus skyrium nuo prekybinių mokesčių, sušvelninimo. Šio kontroversiško MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive) taisyklių sąvado aspekto pakeitimas būtų taikomas mažų ir vidutinių įmonių tyrimams.

Nuo to laiko, kai 2018 m. buvo įvestas MiFID II, atskyrimas buvo kaltinamas tuo, kad iš bankų atimama paskata atlikti tyrimus – ypač smulkesnių akcijų, kurioms sunkiai pavyksta pritraukti investuotojų dėmesį. Dokumentuose taip pat teigiama, kad patys emitentai galėtų būti skatinami finansuoti daugiau tyrimų, kaip ir akcijų biržos bei kitos vietos, kur prekiaujama vertybiniais popieriais.

MiFID II supurtė visą investicijų tyrimų pramonę nuo Londono ir Paryžiaus iki Volstrito. Akcijų analitikų gretos sumažėjo, pajamos – irgi, nes bankai ir makleriai nebegali atlikti kompanijų tyrimų su tais mokesčiais, kuriuos ima iš pinigų valdytojų už sandorių vykdymą. Ypač sunku uždirbti pinigų analizuojant smulkesnes įmones, kurios prekiauja palyginti retai.

Pasak dokumentų, atskyrimu buvo siekiama sumažinti interesų konfliktus, o valdžios institucijos, kai kalbama apie bet kokius galimus pakeitimus, stengiasi tokių konfliktų išvengti. Europos Komisija, ES vykdomoji valdžia, komentuoti atsisakė.

„Mano akimis, MiFID II yra pernelyg painus ir brangiai kainuoja – ir nė kiek nedidina skaidrumo, ypač kai tai susiję su tyrimais, – interviu sakė Friedrichas Mostboeckas, Europos finansų analitikų draugijų federacijos pirmininko pavaduotojas ir Austrijos „Erste Group Bank AG“ grupės tyrimų vadovas. – Neįmanoma kurti novatoriškos ir augančios rinkos, jei nėra informacijos apie šias smulkesnes akcijas.“

Prancūzijos „Autorite des Marches Financiers“ sausio mėnesį paskelbė ataskaitą, kurioje daroma išvada, kad dėl MiFID II sumažėjo tyrimų pramonės aprėptis ir pajamos. Praėjusį mėnesį Prancūzijos rinkos reguliavimo tarnybos pirmininkas „Bloomberg TV“ teigė, kad pasisako už tyrimų taisyklių keitimą, nors pažymėjo, kad bus sunku jas greitai įgyvendinti.

Koronaviruso krizė paskatino skubią pagalbą finansų pramonei, tačiau įstatymų leidėjai ir bankų bei pinigų valdytojų lobistai nori ilgalaikių pokyčių, kurie paskatintų investicijas. Institucijos jau svarstė ir kitas MiFID II peržiūras, siekdamos sumažinti atitikties kaštus.

Taikydama MiFID II, Europa bandė nutraukti ilgalaikę investicinių bankų, siūlančių tyrimus kaip prekybos papildymą, praktiką, kuri, pasak kritikų, mažino išlaidų skaidrumą ir didino permoką. Paaiškėjus tikrosioms išlaidoms, pinigų tvarkytojams teko mokėti už tyrimus iš savo kišenės.