Bendrasis vidaus produktas (BVP) , lyginant su paskutiniais 2019 metų trimis mėnesiais, susitraukė 0,3 proc.. Tai pirmasis ketvirtinis nuosmukis nuo 2011 metų, kurį lėmė smarkiai smukęs namų ūkių vartojimas, rodo trečiadienį Sidnėjuje paskelbti statistinio biuro duomenys. Ekonomistai prognozavo 0,4 proc. nuosmukį. Palyginti su praėjusias metais, šalies ekonomika išaugo 1,4 proc., kaip ir prognozuota.

Po pranešimų apie statistinius duomenis, Australijos doleris šiek tiek smuktelėjo, ir 13.06 val. Sidnėjaus laiku buvo prekiaujamas už 69,32 JAV centų.

Naujausi rezultatai perspėja apie besibaigiantį rekordinį Australijos ciklą, kai pavyko išvengti dviejų iš eilės BVP smukimo ketvirčių, išsisukant nuo recesijų per 1997 metų Azijos finansų krizę, interneto bendrovių burbulą (aukštųjų technologijų bendrovių, dot com burbulą) ir 2008 metų pasaulinę finansų krizę. Einamąjį, antrąjį metų ketvirtį, laukiama žymaus susitraukimo, vien per balandį praradus beveik 600 000 darbo vietų ir didžiajai ekonomikos daliai užsivėrus siekiant pažaboti koronaviruso protrūkį.

Iškart po statistikos paskelbimo Australijos iždininkas Joshas Frydenbergas, paklaustas, ar šalies ekonomika jau yra panirusi į recesiją, pripažino tokią diagnozę.

„Atsakymas būtų taip, - žurnalistams atsakė jis. - Tokios išvados paremtos informacija apie birželio ketvirčio prognozes, kurią gavau iš Iždo departamento.“

Fiskalinė ir pinigų politikos veikia išvien ekonomikos gaivinimo procese. Australijos atsargų bankas pinigų srautų palūkanų normą nustatė arti nulinės ribos ir sumažino skolinimosi kainą, iškeldamas 0,25 proc. obligacijų pelningumo tikslinį rodiklį. Vyriausybė įliejo dešimtis milijonų dolerių į ekonomiką, siekdama padėti verslovėms ir namų ūkiams per karantino laikotarpį.

Kai suvaldžius sveikatos krizę atsirado galimybių atnaujinti veiklą, iškilo pagrindinis klausimas: kaip greitai verslas sugebės atsistoti ant kojų, darbuotojai – susigrąžinti savo darbo vietas, o namų ūkiai atnaujinti vartojimą.

„Augimas turėtų atsinaujinti rugsėjo ketvirtį, bet COVID-19 poveikis neabejotinai užtrauks ilgą ir varginantį šešėlį pasaulio ekonomikai ir Australijos atsigavimui, - kalbėjo Callamas Pickeringas, pasaulinės užimtumo svetainės „Indeed Inc.“ ekonomistas, anksčiau dirbęs centriniame banke. – Tolesnė parama iš fiskalinės bei pinigų politikos sektoriaus bus reikalinga per visus 2020 metus ir vėliau.“

Šiandieninė ataskaita parodė:

- Namų ūkių vartojimas smuko 1,1 proc., nurėždamas 0,6 proc. punkto BVP. Suvaržymai ypač atsiliepė išlaidoms, susijusioms su kelionėmis, viešbučiais, kavinėmis ir restoranais.
- Vyriausybės išlaidos šoktelėjo 1,8 proc., papildydamos BVP 0,3 proc. punkto. Prognozuojama, kad išmokos paramai per pandemiją antrąjį ketvirtį išaugs.
- Santaupų rodiklis, palyginti su peržiūrėtu praėjusių metų ketvirtojo ketvirčio rodikliu, kilstelėjo nuo 3,5 iki 5,5 procento.
- Namų statybų apimtys susiraukė 1,7 proc.
- Investicijos į verslus, nesusijusius su kalnakasyba, sumažėjo 1,7 proc., tuo tarpu investicijos į kasybos pramonę išaugo 3,6 proc., kalnakasiams investuojant lėšas į naująsias technologijas ir automatizaciją.

Didėjančios žaliavinių medžiagų kainos didina kasybos įmonių pelningumą; importo bei eksporto kainų santykiui per pirmuosius tris šių metų mėnesius ūgtelėjus 2,9 proc., einamosios sąskaitos perteklius šoktelėjo iki rekordinio 8,4 mlrd. Australijos dolerių (5,8 mlrd. JAV dolerių) lygio. Vis dėlto kasybos įmonės toliau atidžiai stebės šalies valiutą, kurios vertė per pastaruosius du su puse mėnesio ūgtelėjo beveik 20 proc.

Ką sako „Bloomberg“ ekonomistai?

„Paprastai retrospektyvaus pobūdžio nacionalinės ataskaitos atskleidžia visą komplektą paslėptų tendencijų, į kurias dažnai neatsižvelgiama. Investicijos į kasybos sektorių pašoko į septynerių metų aukštumas, Australijos importo bei eksporto kainų santykis išaugo, keliami vis didesni žvalgybos tikslai. Tai sudaro geras sąlygas atsigavimui.“ (Jamesas McIntyre‘as, ekonomistas)

Atšaukiant apribojimus, ekonomikos perspektyva gerėja, bet uždarytos sienos ir toliau turės varžomąjį poveikį, ypač turizmo bei ugdymo eksportui. Vyriausybė svarsto apie naują finansinių paskatų raundą, tikėdamasi, kad tokia priemonė padės gyvenamųjų namų statybai atsistoti ant kojų.