Šiuo metu labai paklausūs darbuotojai, kurie gali atlikti tokias užduotis kaip prikrauti ar papildyti parduotuvių lentynas maisto prekėmis arba pristatyti išsineštinį maistą. „Instacart Inc.“, „Amazon.com Inc.“ ir „Walmart Inc.“ jau užsimena apie planus pasamdyti apie pusę milijono darbuotojų artimiausiais mėnesiais.

Tačiau didelė paklausa dažnai neatsiejama nuo rimtų rizikų ir žemo atlygio.

„Su medicina nesusijusiems itin svarbiems darbams atlikti paprastai reikalingi darbuotojai, kurie bendrautų su visuomene ir kolegomis nepaisant galimybe užsikrėsti COVID-19“, – publikuotame pranešime teigia AnnElizabeth Konkel, ekonomistė iš laboratorijos „Indeed Hiring Lab“. – Gali būti, kad rizika užsikrėsti prislopino darbo ieškančiųjų susidomėjimą.“

Iki epidemijos skelbimų apie laisvas su medicina nesusijusias, itin svarbių darbų pozicijas apimtys augo maždaug tokiais pat tempais, kaip ir bendri siūlomų darbų srautai, nustatė „Indeed“. Tačiau šalims įvedant karantiną, skelbimų santykis šiose grupėse smarkiai pakito.

Iki gegužės 15 dienos jų sumažėjo tik 14,7 proc., lyginant su atitinkamu 2019 metų laikotarpiu, tuo tarpu bendras skelbimų dėl siūlomų darbų srautas sumažėjo 37,2 procento, teigiama ataskaitoje.

Vidutinis valandinis užmokestis už itin svarbų nemedicininį darbą vis dar siekia vos 13,75 dolerių per valandą, teigiama ataskaitoje, kurioje pabrėžiamas „nerimą keliantis darbo ieškančiųjų susidomėjimas“.

„Gali tekti skirti tam daugiau lėšų, atsižvelgus į rizikas, su kuriomis šiuo metu susiduria darbuotojai“, – pripažino A. Konkel.