Po pandemijos, milijonams amerikiečių atėmusios darbus, atsiranda naujo pobūdžio darbų. Bendrovės, skubančios grįžti į verslą, steigia pozicijas, būtinas, kad darbuotojai ir klientai būtų saugūs nuo itin užkrečiamo koronaviruso – pozicijas, kurios gali tapti dar paklausesnės, jei dar ilgą laiką nebus atrasta vakcina ar gydymas.

„Bus nuolat eksperimentuojama ieškant naujų būdų, kaip atlikti tam tikrus darbus“, – sakė Guy Bergeris, profesinių tinklų svetainės „LinkedIn“ vyriausiasis ekonomistas.

Tokios pozicijos, skirtingų lygių ir atlyginimų skalių, vargu ar atsvers per 36 mln. darbo vietų, iškritusių iš bendros sistemos per karantinus Jungtinėse Valstijose. Vis dėlto, kai daugelis darbuotojų, priverstinai išleistų atostogų, sugrįš į darbus ir statybų aikšteles, jie išvys naujų kolegų, dirbančių darbą, koks buvo neįsivaizduojamas prieš karantiną.

Beveik kiekviena pramonė dairosi naujo tipo darbuotojų, kurie padėtų sustabdyti viruso plitimą, sako Jeffrey‘is Burnettas, vadovaujantis įmonei „Labor Finders“, suvedančiai pramonės sektoriaus darbdavius su darbuotojais valandininkais. Jo prognozėmis, augs paklausa tokių darbų kaip fizinio atstumo laikymosi prižiūrėtojai statybų aikštelėse, budėtojai prie įėjimo į slaugos namus ir organinio stiklo pertvarų biuruose montuotojai.

Didelės bendrovės svarsto įvairias galimybes, kaip grįžtant į įprastą darbo režimą sukurti naujas pozicijas arba pakoreguoti senąsias. Pavyzdžiui, „Amazon.Com“ planuoja tikrinti personalo bei biuro svečių kūno temperatūrą, kai biurai vėl atsivers, be to, ji samdo laboratorijų darbuotojus atlikti viruso testų vietoje. „JPMorgan Chase & Co.“ ketina įdarbinti liftų prižiūrėtojus, kad prie lifto mygtuko nesiliestų daug žmonių, balandį informavo šaltiniai, susipažinę sus situacija. O „McDonald’s Corp.“ rekomenduoja savo restoranams pasamdyti budėtoją prie savitarnos gėrimų zonos, veikiančios per piko valandas.

„Neišvengiamai kai kurios darbuotojų funkcijos pasikeis, bet kartu bus ieškoma, kaip naujaip pritaikyti darbuotojų gebėjimus“, – sakė Debra Thorpė, personalo samdos įmonės „Kelly Services“ Amerikos operacijų direktorė ir viceprezidentė.

Termoskenavimo specialistai – arba kūno temperatūros matuotojai – jau dabar yra vienos iš dažniausių naujų pozicijų įmonėse, sakė D. Thorpė. Jos įmonė sukūrė šimtus tokių pozicijų darbovietėse per karantiną, o žmonėms grįžus į darbą, tokių pareigybių gali būti tūkstančiai.

Vienas iš tokių naujų specialistų yra 67-erių Markas Scofieldas, kuris tikrina darbuotojus, atėjusius į darbą didelėje mažmeninio paskirstymo platformoje Nort Solt Leike, Jutoje. Į pensiją išėjęs oro pajėgų specialusis agentas dirba nuo aštuonių vakaro iki keturių ryto, uždirbdamas po 20 JAV dolerių per valandą. Nors pagal savo amžių jis patenka į COVID-19 rizikos grupę, 1,90 m ūgio buvęs karo ekspertas tikino dėl to nesijaudinantis, nes „aš daug metų nesirgau“.

Urbanoje, Merilando valstijoje, Simona Williams kiekvieną darbo dieną nuo 5,30 val. ryto mažame treileryje padeda tikrinti dėl viruso simptomų apie 100 statybininkų. Ji tikrina jų kūno temperatūrą termoskeneriu ir, prieš leisdama jiems įeiti į patalpas, pateikia klausimų dėl jų sveikatos. Įpusėjus savo penkių valandų pamainai, ji patikrina aikštelę, kad įsitikintų, jog žmonės dėvi kaukes ir laikosi fizinio atstumo reikalavimų.

Už šį darbą jai mokama po 20 dolerių per valandą už 25 valandas per savaitę – daugiau nei S. Williams uždirba savo kitame darbe, kaip konsultantė užimtumo klausimais ne pelno nesiekiančioje įmonėje, padedančioje įsidarbinti žmonėms, sveikstantiems po psichinės sveikatos ligų. Kol kas jai neteko aptikti karščiuojančių žmonių.

„Aš esu bendraujantis žmogus ir man malonu su jais bendrauti, – sakė 23-jų metų S. Williams. – Bet kai man reikia pranešti žmonėms, ką aš darau, aš kaskart kažkiek susinervinu.“

Kita svarbi sritis – kontaktų atsekimas; šioje srityje gali būti sukurta iki 250 000 darbo vietų Jungtinėse Valstijose, sakė Dantė DeAntonio‘us, „Moody’s Analytics“ darbo rinkos ekonomistas. Jo paskaičiavimai iš dalies paremti koeficientu, naudojamu Uhane, Kinijoje, kur ir prasidėjo protrūkis; 81 kontaktų atsekėjas 100 000 gyventojų.

Lisa Fagundes, San Fransiske dirbanti bibliotekininke, kuri buvo išleista priverstinių atostogų, gegužę užėmė 20-ies valandų per savaitę poziciją kaip kontaktų atsekėja. Prieš pradėdama dirbti šį darbą, ji baigė savaitę trukusius virtualius kursus. Pagal šias pareigas ji turi atsekti kiekvieną žmogų, kuris kontaktavo su COVID-19 pacientu, ir perspėti juos, kad šie privalo saviizoliuotis.
Šis darbas „labai panašus“ į bibliotekininko tuo, kad ji bendrauja su žmonėmis, sako 42-jų L. Fagundes. Bet, pasak moters, dažnai nelengva pranešti žmogui, kad jis turėjo kontaktų su užsikrėtusiuoju.

Mažmenininkai, kurie nenutraukė savo veiklos per karantiną, jau perkėlė dalį savo darbuotojų į tokias pozicijas kaip vežimėlių dezinfekuotojai, budėtojai prie įėjimų į parduotuvę ir stebėtojai, kontroliuojantys, kaip laikomasi fizinio atstumo. Manoma, kad artimiausiu metu į tokias pozicijas bus pasamdyta daugiau žmonių, sako Mathieu Stevensonas, vadovaujantis įmonei „Snagajob“, padedančiai beveik pusei milijono bendrovių surasti valandinių darbuotojų į laisvas vietas.

„Pirmuoju etapu personalas daugiausia buvo perprofiliuojamas, – sakė M. Stevensonas. – Dabar matyti, kad žmonėms prisitaikant prie naujų aplinkybių, atsiranda speciali „vežimėlių dezinfekuotojo“ pareigybė. Į tokią šiuo metu svarbią poziciją aktyviai ieškoma žmonių“.

„Coyle Hospitality Group“ – paprastai samdanti nepriklausomus darbuotojus, žinomus kaip „slapti pirkėjai“, klientų aptarnavimui reitinguoti, – šiuo metu planuoja per artimiausius keletą mėnesių pasamdyti keletą tūkstančių „socialinio atsiribojimo ambasadorius“ , sakė įmonės prezidentas Jimas Coulė. Šie darbuotojai lankysis verslovėse, pavyzdžiui, viešbučiuose ir restoranuose, kur tikrins saugumo priemonių, tokių kai atstumo laikymasis ir kaukių bei pirštinių dėvėjimas, standartus.

Ir nors yra milijonai bedarbių Amerikoje, ne visada paprasta užpildyti pandemijos metu atsiradusias laisvas pozicijas, sako Patrickas Beharellė, vadovaujantis įmonei „TrueBlue Inc.“, padedančiai įdarbinti 700 000 žmonių per metus. 600 JAV dolerių per savaitę mokama papildoma bedarbio išmoka iš JAV vyriausybės kartu su valstybės mokama bedarbio pašalpa dažnai būna didesnė suma nei ta, kurią gali gauti darbuotojai, pasamdyti į vieną iš naujų pozicijų, sakė jis. Be to, tokios pozicijos turi savo viruso rizikų.

„Palankus veiksnys yra tas, kad dabar be darbo likę 30 mln. žmonių ir daugelis ši jų nori dirbti, nori būti užimti“, – sako jis. Ir yra grupė, kuri kelia ranką ir sako: „Ne, aš verčiau liksiu namie, kol ši audra aprims.“

Vis dėlto yra galimybių laikinai įsidarbinti tokiose organizacijose kaip „Battelle“, Kolambuse (Ohajo valstija) įsikūrusi pelno nesiekianti organizacija, kuri yra pasirašiusi šešių mėnesių sutartį su JAV vyriausybe dėl N95 veido kaukių-respiratorių dezinfekavimo. Ji pranešė galinti pasamdyti 1 300 darbuotojų 60-yje darboviečių visos šalies mastu.

Aštuoniolikmetė Megan Stein šiuo metu dirba Majamyje, rudenį ruošiasi studijuoti koledže. Ji dirba nuo vidurnakčio iki vidudienio, septynias dienas per savaitę, kas trys savaitės: dezinfekuoja veido kaukes kameroje su vandenilio peroksido tirpalu.

„Kai pirmą kartą išgirsti, jog eisi dezinfekuoti veido kaukių, kurių dėvėtojai galimai turėjo kontaktų su užsikrėtusiaisiais COVID-19, kyla ne koks jausmas“, – sakė M. Stein, kurios tėtis taip pat dirba „Battelle“ įmonėje, tik užima kitas pareigas. Tačiau draugai ir šeima „labai mane palaiko ir tiesiog didžiuojasi tuo, ką aš darau“.